Coronavirus

Israel varslede fjerde stik - men nu tøver myndighederne

Eksperterne er uenige om det fornuftige i at give fjerde vaccinestik, for der er ingen internationale erfaringer at trække på.

For en uge siden meldte Israel ud, at landet – som det første land i verden – var på vej til at tilbyde sin befolkning et fjerde vaccinestik mod corona.

Men landets sundhedsmyndigheder tøver stadig med at sætte processen i gang.

Landet førende medicinske eksperter er nemlig uenige om, hvorvidt det overhovedet er en god ide med et fjerde stik, skriver det israelske dagblad Haaretz onsdag.

Tirsdag før jul anbefalede et stort flertal i den israelske regerings rådgivningspanel, at man skulle give folk over 60 år, sundhedspersonale og personer med svækket immunforsvar et fjerde vaccinestik, fordi man kunne se, at effekten af det tredje vaccinestik var begyndt at aftage.

Anbefalingen blev modtaget med begejstring af premierminister Naftali Bennett:

- Den israelske befolkning var den første i verden til at modtage det tredje vaccinestik, og vi fører fortsat an med det fjerde stik, kommenterede han ifølge New York Times.

Eksperterne er uenige

Anbefalingen af det fjerde stik kom, selv om landets eksperter er enige om, at der er stor usikkerhed omkring effekten.

Ikke mindst fordi man ved meget lidt om, hvordan vaccinen vil virke på den nye Omikron-variant, der er på hastig fremmarch i Israel, ligesom den er i resten af verden.

Alligevel valgte regeringens rådgivningspanel altså at anbefale udrulningen af et fjerde vaccinestik.

- Vi kunne vælge at blive siddende i vores akademiske lænestole og vente på resultaterne af videnskabelige undersøgelser fra udlandet. Men det er en luksus, som vi ikke mener vi kan tillade os, forklarede et medlem af rådgivningspanelet, Tal Brosh, beslutningen.

Men landets medicinske eksperter er langt fra enige:

- Jeg respekterer den holdning, at det er bedre at være på den sikre side. Og der er ikke noget galt i at være forberedt. Men det er bedre at vente på videnskabeligt belæg, før vi giver det fjerde stik, siger for eksempel professor Hagai Levine, der er formand for den israelske forening af læger med speciale i folkesundhed.

Han mener ikke, der på nuværende tidspunkt er noget belæg for, at en bølge af Omikron-smitte også vil føre til en skarp stigning i antallet af alvorligt syge og indlagte patienter.

Tredje stik har mistet effekt

Et vigtigt argument for det israelske rådgivningspanel har været, at man allerede nu kan se, at beskyttelsen fra det tredje stik begynder at falde efter fire måneder, skriver Haaretz.

Et mindretal i panelet advarer imidlertid om, at for mange vaccinestik muligvis kan udmatte kroppens immunsystem og faktisk gøre det sværere for kroppen at bekæmpe coronavirus, skriver New York Times, der har set panelets anbefalinger.

De forskellige holdninger har betydet, at det israelske sundhedsministerium indtil videre venter med at træffe den endelige beslutning, forklarer et medlem af rådgivningspanelet til dagbladet Haaretz:

- Ministeriets har svært ved at beslutte sig, på grund af andre lægers forbehold, og det er muligt, at det ender med, at der efter en vis forsinkelse vil blive indgået en form for kompromis.

150 skal stikkes i lille studie

Samtidigt med rådgivningspanelets anbefaling satte det israelske hospital Sheba Medical Center gang i et mindre forskningsprojekt for at undersøge effekten af et fjerde stik.

150 sundhedsmedarbejdere på hospitalet, der alle har fået tredje stik for mere end fire måneder siden, skal have et fjerde stik. I løbet af få dage vil hospitalet have de første, foreløbige svar på, hvor meget det fjerde stik beskytter de vaccinerede.

- Ideen er at kontrollere effekten af vaccinen, før regeringen beslutter sig for at gå i gang med endnu en vaccinationskampagne, siger hospitalets talsmand Steve Walz til Washington Post.

Israel er et af de lande i verden, der er nået længst med at vaccine sin befolkning. 6,4 millioner ud af landets 9,3 millioner indbyggere har fået to stik. 4,1 millioner af dem har også fået det tredje stik.