Udland

Tidskapsel fundet efter mere end 100 år under rytterstatue

Fjernelsen af en omstridt statue i Virginia har nu givet adgang til tidskapsel, der - måske - indeholder et foto af myrdet præsident.

Siden 1890 har sydstatsgeneralen Robert E. Lee knejset højt til hest på sin rytterstatue i den amerikanske by Richmond.

Men i september blev rytterstatuen fjernet, fordi den repræsenterede alt det, som ifølge borgerretsbevægelsen "Black Lives Matter" var galt med USA’s behandling af den sorte befolkning.

Fjernelsen af den kæmpestore bronzestatue var samtidig startskuddet til en stor skattejagt.

Man vidste nemlig fra historiske kilder, at der et sted i det store granitfundament under statuen gemte sig en tidskapsel, der var sat ind i fundamentet i 1887.

Mandag lykkedes det tilsyneladende at finde den, skriver National Public Radio.

- De har fundet den. Det er sandsynligvis den tidskapsel, som alle har ledt efter, skrev Virginias demokratiske guvernør Ralph Northam triumferende på Twitter.

Kassen er lavet af kobber og er lidt større end en skotøjsæske.

Den er endnu ikke blevet åbnet, så ingen ved med sikkerhed hvad den indeholder.

Men historikerne har en ret præcis ide om, hvad det kan være.

Tilbage i 1880’erne blev befolkningen i Richmond nemlig bedt om at bidrage med genstande, som fortjente at komme med i tidskapslen.

Det var genstande, der skulle fortælle den glorværdige historie om de amerikanske sydstater, der kortvarigt havde deres hovedstad i netop Richmond.

Sydstatsgeneralen Robert E. Lee

Den amerikanske borgerkrig (1861 – 1865) blev udkæmpet mellem nordstaterne, der ønskede at afskaffe slaveriet, og sydstaterne, der ønskede at bevare det.

Sydstaterne, der erklærede sig selvstændige, fik hovedstad i Richmond i Virginia.

Deres hær blev ledet af den bredt anerkendte general Robert E. Lee.

Borgerkrigen sluttede i 1865, efter Robert E. Lee efter en række militære nederlag i april valgte at overgive sig til lederen af nordstaternes hær, den senere amerikanske præsident Ulysses S. Grant.

Han døde i 1870, men hædres stadig med statuer, monumenter og særlige mindedage i flere stater.

Og i avisen The Richmond Dispatch fra 26. oktober 1887 blev alle de omkring 60 genstande remset op:

Der var faner og mærkater fra sydstatshærens enheder.

Symboler på de selvstændige sydstater som for eksempel pengesedler og lovbøger.

Og ganske kedelige, dagligdags papirer, som for eksempel årsrapporterne fra Richmonds handelsstandsforening fra både 1886 og 1887.

Det mest opsigtsvækkende på listen var et foto af præsident Abraham Lincoln i sin kiste, efter han var blevet myrdet i 1865, kort efter slutningen på borgerkrigen.

Fotoet, som ifølge avisens omhyggelige liste var doneret af en frøken Pattie Leake, kan være af betydelig historisk interesse.

Den "forkerte" tidskapsel

Skattejægerne er imidlertid blevet skuffede før.

Tidligere i december fandt de en blykasse i fundamentet, som de troede var den berømte tidskapsel. Kassen viste sig imidlertid blot at indeholde nogle vandskadede bøger, en mønt og et stykke stof.

Blykassen blev senere affærdiget som en ”forkert” tidskapsel, gemt af den entreprenør, der i sin tid byggede fundamentet.

Men nu håber man at have fundet den rigtige tidskapsel.

Et nyt billede af Virginia

Virginias guvernør Ralph Northam har iværksat et projekt, der skal erstatte den gamle tidskapsel med en ny, som kan blive fundet engang i fremtiden.

Håbet er, at indholdet af den nye tidskapsel kan tegne et andet billede af Virginia og Richmond end historien om den amerikanske borgerkrig og sydstaternes forsøg på at bevare slaveriet.

- Det er på tide at sige til hele verden, at dette er vores dages Virginia, ikke gårsdagens, forklarer guvernøren.