Udland

Ny lov i Portugal: Slut med at modtage mail og sms fra chefen, når du har fri

Bryder chefen loven, vanker der bøder.

Balancen mellem arbejdsliv og fritid kan være svær at finde, når man arbejder hjemmefra.

Noget, mange har været nødsaget til her under coronapandemien.

Arbejdstiden bliver let flydende.

Det her er en lov, der kigger mod fremtidens arbejdsmarked

Ana Mendes Godinho, arbejdsminister i Portugal

TV 2 har søndag beskrevet, hvordan mange danskere tjekker deres arbejdsmail, selvom de har fri. I en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken svarer 49 procent af de adspurgte danskere, at de mener, at der skal stilles krav til virksomheder om at udarbejde retningslinjer, der begrænser antallet af mails uden for arbejdstid.

I Portugal forsøger regeringen nu at hjælpe. En ny lov forbyder arbejdsgivere at maile og sende sms’er til deres ansatte uden for den aftalte arbejdstid. Loven gælder virksomheder med flere end ti ansatte.

- Det handler om at garantere fordelene ved digitalt arbejde samtidig med, at vi kontrollerer de ulemper, det kan medføre, siger Ana Mendes Godinho, der er arbejdsminister i Portugal, til TV 2.

Hun forklarer videre, at det med pandemien blev meget tydeligt, at det var nødvendigt at regulere området. Dels fordi det er blevet meget udbredt med hjemmearbejdspladser på grund af corona, men også fordi det digitale samfund gør, at flere og flere arbejder væk fra virksomhedernes kontorer.

Ministeren er overbevist om, at loven, der træder i kraft 1. januar 2022, effektivt vil beskytte de ansatte. Også selvom kritikere har hæftet sig ved, at arbejdsgivere i tilfælde af force majeure stadig må kontakte deres ansatte. Hvilket, nogle advokater vurderer, vil blive tolket meget bredt.

- Det her er en lov, der kigger mod fremtidens arbejdsmarked. Virksomhederne har brug for dedikerede, kreative og innovative medarbejdere, men for at de kan være det, er der nødt til at være balance mellem arbejde og fritid. Og det forsøger vi at garantere, lyder det fra Ana Mendes Godinho om den nye lov, der i folkemunde også er blevet døbt "retten til at holde fri".

Vores medarbejdere bestemmer selv

- Prøv at se, her er tomt. Næsten ingen arbejder på kontoret, siger José Correia. Han viser rundt hos IT-virksomheden Hewlett-Packard i Portugals hovedstad, Lissabon, hvor han er direktør.

Allerede inden coronapandemien kunne de ansatte vælge at tage arbejdsdage hjemmefra. Virksomheden har mere fokus på, at de ansatte når deres mål, end hvordan og hvorfra de gør det.

Alle er klar over, hvad opgaven er, men om de vil udføre det her på kontoret eller et andet sted er ikke vigtigt

José Correia, direktør Hewlett-Packard

- Alle er klar over, hvad opgaven er, men om de vil udføre det her på kontoret eller et andet sted er ikke vigtigt. Og de behøver heller ikke at gøre det mellem klokken 9 og 17. Hvis en medarbejder gerne vil dyrke motion om morgenen eller hente sit barn om eftermiddagen, kan de selv planlægge det, siger direktøren.

José Correia mener ikke, at det burde være nødvendigt med en lov, der forbyder arbejdsgivere at kontakte ansatte i fritiden, men han erkender, at det er nødvendigt, sådan som det portugisiske arbejdsmarked ser ud i dag.

- Arbejdsgiverne må tilpasse sig en ny virkelighed, hvor de ansatte ønsker at arbejde der, hvor det passer dem, og hvorfra det passer dem. Og selvfølgelig være præcis lige så produktive, slår Correia fast.

Han tilføjer, at yngre generationer ikke kun har fokus på løn, men i høj grad også de vilkår virksomhederne tilbyder.

Skulle stå til rådighed døgnet rundt

På en café i det centrale Lissabon møder vi Alexandra Pereira. Hun er uddannet psykolog, men slog sig slemt på sin sidste chef, da hun arbejdede som researcher på universitetet.

- Jeg skulle stå til rådighed døgnet rundt. Min chef kontaktede mig konstant efter arbejde. Om aftenen, natten, i weekender og på helligdage. Det var forfærdeligt og stressende, siger Alexandra Pereira.

Hun var rasende på sin arbejdsgiver, men turde ikke sige noget, fordi hun havde brug for arbejdet. I dag håber hun, at den nye lov vil kunne hjælpe, så hun en dag kan få et job med ordentlige arbejdsforhold.

- Jeg mener, den vil hjælpe, og det er nødvendigt. Så må man håbe, at arbejdsgiverne vil følge loven, siger Alexandra Pereira smilende, men med en lille smule tvivl i stemmen, for oplevelsen med hendes seneste arbejdsgiver sidder dybt i hende.

Hun tilføjer:

- For alle har ret til at holde fri, have et socialt liv, have tid til sin familie.

Jeg mener, den vil hjælpe, og det er nødvendigt. Så må man håbe, at arbejdsgiverne vil følge loven

Alexandra Pereira

Penge til hjemmekontor

Den nye arbejdslov i Portugal giver også rettigheder til børnefamilier. Familier med børn på op til otte år kan arbejde hjemmefra. Og arbejdsgiveren skal hjælpe med ekstra udgifter til eksempelvis strøm og internet. Alt sammen noget, som José Correia, direktør Hewlett-Packard i Portugal, finder logisk.

- Mange af de ting, som loven indfører, har vi gjort i mange år. Det ligger i vores kultur, siger han.

Virksomheden har også for nylig givet alle ansatte en pose penge, som de kan bruge til at indrette et hjemmekontor. Men eksempelvis betaler de ikke til internettet endnu. Det har de ventet med, fordi loven først lige er blevet implementeret, og de afventede den konkrete udformning.

Direktøren understreger, at det vigtigste er, at medarbejderne er tilfredse.

- Vi opfordrer vores ansatte til at finde en arbejdsrytme, der gør dem glade. De skal være opmærksomme på, at de ikke arbejder mere, end de ville gøre på kontoret. Og det holder vi øje med.

Og her er han helt på linje med den portugisiske arbejdsminister, Ana Mendes Godinho. Hun er begejstret for loven, som, hun også håber, vil tiltrække såkaldte digitale nomader. Det er folk, der arbejder for virksomheder i hele verden.

- Jo mere klarhed, der er om reglerne, jo bedre. Og på den måde håber vi også at blive det bedste land i verden for folk, der arbejder på afstand, siger ministeren.