Coronavirus

Smitte og vaccination giver superimmunitet, siger norsk overlæge

Personer, der har været smittet og har fået vaccinestik, er bedre stillet end usmittede med tre stik, siger overlæge fra norsk sundhedsstyrelse.

Personer, der har været smittet enten før eller efter to vaccinestik, kan være bedre stillet i forhold til nye virusvarianter, end hvis man har fået tre vaccinestik uden at have været smittet.

Det skriver det norske medie VG på baggrund af et interview med en overlæge i den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet (FHI), Sara Viksmoen Watle.

Eksperterne kalder det hybridimmunitet eller superimmunitet:

- Med superimmunitet får du i pose og sæk. Både den brede beskyttelse fra gennemgået infektion og beskyttelsen fra vaccinen, siger overlægen, der er FHI's ekspert i forhold til vaccineeffekt.

Hun understreger samtidig, at FHI absolut ikke opfordrer til, at man lader sig smitte. Det skyldes, at også raske kan blive alvorligt syge af coronavirus.

Bedre beskyttelse end tre vaccinestik

Studier har vist, at den bedste beskyttelse opnås, når immunitet efter infektion forstærkes med en vaccine. Der er færre data for det modsatte: Infektion efter en vaccine, men FHI regner med, at alle kombinationer er gode.

Det kan være kombinationer som:

  • Infektion og to vaccine doser
  • Infektion, et vaccinestik og infektion
  • To vaccinedoser og infektion

Ifølge Sara Wiksmoen Watle kan personer få en lidt mindre bred beskyttelse, hvis man har fået vaccinen før smitte. Men man får alligevel en bredere beskyttelse mod fremtidige varianter end med tre stik, lyder det.

Et nyt norsk - og meget lille - studie af 400 smittede har vist, at næsten alle smittede havde antistoffer et år efter smitte. Det gjaldt også dem, der havde haft milde symptomer.