Udland

Det er snart et år siden, briterne trak sig ud af EU – i dag mener de fleste, at Brexit er gået dårligt

Selv blandt dem, der stemte for en skilsmisse med EU, er der utilfredshed med udfaldet af Brexit.

1. januar er det et år siden, at briterne officielt trådte ud af af EU.

"Et fantastisk øjeblik for landet" kaldte Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, det dengang.

Et år senere tyder det dog på, at det langt fra er alle, der er enige med ham.

I dag mener de fleste britiske vælgere nemlig, at Brexit er gået enten dårligt eller værre, end de havde frygtet. Det viser en ny undersøgelse ifølge The Guardian.

42 procent af leavers utilfredse

Brexit-afstemningen i 2016 var tæt og delte den britiske befolkning i to næsten lige store blokke, der var uenige om Storbritanniens fremtid i EU.

Efter Brexit ser det dog ud til, at de to blokke er blevet mindre uenige.

I hvert fald mener 42 procent af dem, der i 2016 stemte for at forlade EU - de såkaldte leavers - at udfaldet af skilsmissen med EU er dårligt.

26 procent af dem mener ifølge undersøgelsen, at Brexit er gået værre, end de havde forventet, mens 16 procent af dem svarer, at det er gået dårligt, men som forventet.

Af de såkaldte remainers - altså dem, der stemte for at blive i EU - mener hele 86 procent, at Brexit er gået enten dårligt eller endnu værre end frygtet. Kun 14 procent af både leavers og remainers tilsammen mener, at skilsmissen er gået bedre end forventet.

Farvel til EU-borgere – goddag til toldregler

Brexit har heller ikke været helt uden konsekvenser for briterne.

Siden sidste nytår har Brexit blandt andet betydet, at en stor andel af medarbejdere fra andre EU-medlemslande er forsvundet fra den britiske arbejdsstyrke.

Faktisk har flere hundrede tusinde EU-borgere forladt Storbritannien siden Brexit og coronapandemiens begyndelse.

Desuden er det blevet betydeligt mere besværligt for virksomheder at handle mellem Storbritannien og EU på grund af en række nye toldregler.

Resultatet har blandt andet været store huller i forsyningskæderne og mangel på helt almindelige varer som kød og sodavand – ligesom britiske hospitaler akut mangler arbejdskraft, efter at tusindvis af sygeplejersker har forladt jobbet som en konsekvens af Brexit.

Frustrerende for virksomheder

Efter et års intense forhandlinger blev EU og Storbritannien kort før jul sidste år enige om en skilsmisseaftale.

Aftalen var med til at sikre et såkaldt "blødt Brexit", der blandt andet skulle gøre det muligt for Storbritannien at handle frit med EU, selvom de pludselig stod uden for det indre marked.

For at opretholde en toldfri handel blev der dog indført en række nye regler for varedeklaration, der ifølge BBC har vist sig at være besværlige for især de britiske virksomheder.

"Frustrerende" og "skræmmende" lyder det fra virksomhedsejerne ifølge mediet. Og samtidig fortæller de, at de har mistet en stor del af deres omsætning og generelt føler sig mindre konkurrencedygtige efter Brexit.

Efter ni måneders Brexit-tilvænning besluttede den britiske regering i september at udskyde en ny og udbygget toldkontol på EU-varer frem til sommeren 2022.

Det skal ifølge de britiske myndigheder give virksomhederne "mere tid til at tilpasse sig de nye processer".