Konflikten om Ukraine

Trækker 10.000 tropper tilbage fra grænsen til Ukraine: - En lille gestus

Putin sender et signal til omverdenen om, at han er klar til at forhandle om den tilspidsede situation, vurderer TV 2s korrespondent i Rusland.

Rusland har trukket flere end 10.000 tropper tilbage fra grænseområdet mellem Rusland og Ukraine.

Det oplyser nyhedsbureauet Interfax, der citerer kilder i den russiske hær.

De russiske tropper har ifølge Interfax deltaget i militærøvelser i flere regioner, der grænser op til Ukraine. Heriblandt Krim, som Rusland annekterede i 2014.

Der har også været militærøvelser i de russiske regioner Rostov og Kuban, men nu skulle de involverede tropper altså være trukket tilbage til deres kaserner.

En lille gestus fra Putins side

Flere end 10.000 soldater vil marchere til deres permanente forlægninger fra det område, hvor de har deltaget i en fælles militærøvelse, citerer Interfax hæren for at oplyse.

- Selvom det skulle være sandt, at russerne trækker 10.000 soldater tilbage til deres baser, er der stadig mange kampberedte tropper i området tæt på Ukraine, fortæller TV 2s Rusland-korrespondent, Claus Borg Reinholdt.

Det er en lille gestus fra Putins side, men alligevel ikke stor nok til, at frygten for en invasion er helt ude af spil, vurderer TV 2s korrespondent:

- Det her er nemlig en meget vigtig sag for den russiske præsident. Han ser, at Ukraine har fået amerikansk militært isenkram, og det udgør en sikkerhedstrussel for Rusland.

Lyn-analyse

Tilbagetrækningen er et signal til USA og NATO; "Nu beordrer vi nogle af vores soldater hjem til deres baser, så forventer vi også noget til gengæld fra jeres side". Putin satser på, at informationen - som i øvrigt kommer fra officielle russiske kanaler - kan være med til at vise omverdenen, at han er interesseret i at forhandle og ikke bare vil sætte hårdt mod hårdt. Spørgsmålet er så, om USA, NATO og Ukraine stoler på informationen. Der er brug for håndfaste beviser via satellitbilleder på, at tropperne ER på vej tilbage til deres baser, før man kan vide sig sikker på, at det er rigtigt.

Truer med alvorlige konsekvenser

Rusland har de seneste år mobiliseret sine væbnede styrker ved grænsen til Ukraine. Her har den ukrainske hær kæmpet mod prorussiske separatister, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange soldater der befinder sig nær Ukraines grænse. Ukraines regering siger mellem 60.000 og 90.000. Men en efterretningstjeneste i USA anslår, at det kan være helt op til 175.000 russiske tropper i grænseområdet.

Både USA, NATO og EU har advaret Putin om ”alvorlige konsekvenser” og sanktioner, hvis de russiske tropper invaderer Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, benægter, at Rusland har planer om at invadere nabolandet, men siger samtidig, at han kræver garantier fra USA og NATO om, at den vestlige forsvarsalliance ikke indlemmer Ukraine i alliancen.

Perspektiv

Konflikten mellem Rusland og Ukraine

Ukrainske soldater ved den russiske grænse i Kharkiv-regionen, 4. april 2014.

Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim i marts 2014, efter at prorussiske oprørere gennemførte en folkeafstemning om Krims tilhørsforhold. Afstemningen, der ikke er internationalt anerkendt, viste et flertal til fordel for Rusland, og herefter blev Krim ifølge russerne en del af Rusland.

Ukraine anerkender ikke den russiske besættelse af Krim. Det samme er tilfældet for EU, der fordømmer krænkelsen af folkeretten. Som reaktion på annekteringen indførte EU de første sanktioner mod Rusland i juni 2014.

Andre EU-foranstaltninger, der er indført som reaktion på krisen i Ukraine, omfatter økonomiske sanktioner mod bestemte sektorer i den russiske økonomi og individuelle restriktive foranstaltninger.

Føler sig snydt af NATO

Torsdag afholdt præsident Putin sin årlige pressekonference i Moskva, hvor journalister fra ind- og udland kunne stille spørgsmål til den russiske statsleder.

Her sagde Putin, at NATO fem gange siden Den Kolde Krig har ”snydt” Rusland med en udvidelse mod øst – og at USA nu står på Ruslands dørtrin med sine missiler.

Putin understregede dog samtidig, at Rusland ikke ønsker en konflikt med Vesten.

- Det er ikke vores foretrukne valg, og det er ikke vores ønske, sagde Putin foran de godt 500 journalister.

Den russiske præsident tilføjede, at han har fået overvejende positiv respons på de sikkerhedsforslag, han i denne måned har afleveret til sin amerikanske kollega, Joe Biden.

Ifølge Putin er der planlagt forhandlinger mellem Rusland, USA og NATO i Genève i Schweiz i starten af 2022.