Konflikten om Ukraine

Putin føler sig snydt af NATO: USA står på vores dørtrin med missiler

Den russiske præsident understreger på sit årlige pressemøde, at han ikke ønsker en konflikt med Vesten.

Ruslands præsident Vladimir Putin har torsdag formiddag holdt sin årlige pressekonference i Moskva.

Den kommer på et tidspunkt, hvor Rusland og Vesten krydser klinger over konflikten ved Ukraines grænse.

Vores reaktion afhænger af de garantier, vi får fra Vesten

Præsident Vladimir Putin

På pressemødet beskyldte Putin Ukraine for at forberede en militær operation i Donbass-regionen, der grænser op til Rusland.

Ifølge vestlige efterretninger har Rusland på den anden side mobiliseret store styrker langs grænsen til Ukraine.

Ønsker ikke konflikt

Putin understregede samtidig ved presseseancen, at Rusland ikke ønsker en konflikt med Vesten.

- Det er ikke vores foretrukne valg, og det er ikke vores ønske, sagde Putin foran de godt 500 russiske og udenlandske journalister i Moskva.

Den russiske præsident tilføjede, at han har fået overvejende positiv respons på de sikkerhedsforslag, han i denne måned har afleveret til sin amerikanske kollega, Joe Biden.

Ifølge Putin er der planlagt forhandlinger i Genève i Schweiz i starten af 2022.

- Jeg håber, at situationen vil udvikle sig positivt, sagde Putin på pressemødet.

På et opfølgende spørgsmål skærpede Putin imidlertid retorikken og sagde, at det er op til Vesten at komme med nogle sikkerhedsgarantier over for Rusland.

- Vores reaktion afhænger af de garantier, vi får fra Vesten, lød det torsdag fra Putin.

Den røde linje

Præsidenten har gentagne gange gjort det klart, at et ukrainsk medlemskab af NATO og en udvidelse af forsvarsalliancen mod øst er en såkaldt "rød linje", som Rusland ikke kan acceptere.

På pressekonferencen i Moskva sagde Putin, at NATO fem gange siden Den Kolde Krig har ”snydt” Rusland med udvidelse – og at USA nu står på Ruslands dørtrin med sine missiler.

Rusland har de seneste år mobiliseret sine væbnede styrker ved grænsen til Ukraine. Her har den ukrainske hær kæmpet mod prorussiske separatister, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014.

Regeringen i Ukraine siger, at Rusland har samlet op mod 100.000 soldater langs landets grænser.

Både USA, NATO og EU har advaret Putin om ”alvorlige konsekvenser” og sanktioner, hvis de russiske tropper invaderer Ukraine.

For få russere

Udover konflikten med Vesten om Ukraine svarede præsident Putin blandt andet også på spørgsmål om coronapandemien, økonomi og manglende befolkningsvækst.

- Jeg har nævnt den faldende levealder og de stigende dødstal. Det lave befolkningstal er et af vores største problemer. En befolkning på 146 millioner på Ruslands store territorium er helt klart utilstrækkeligt, sagde Putin.

Levealderen i Rusland er i dag 70,1 år. Det er et fald i forhold til sidste år, der ifølge Putin skyldes coronapandemien.

Putin sagde desuden på pressemødet, at han håber på, at Rusland kan få vaccineret så mange indbyggere, at landet opnår flokimmunitet over for covid-19 i det nye år.

- Der er i dag en immunitet på 59,4 procent. Men det er ikke tilstrækkeligt. Vi skal op på omkring 80 procent. Forhåbentlig kan vi nå dertil næste år, lød det fra den russiske leder.