Udland

Er hun 'bomben under Boris'?

Problemerne tårner sig op for Boris Johnson - og udnævnelsen af en ny Brexit-minister kan være endnu et.

Den lange liste af skandaler, der truer Boris Johnsons position som Storbritanniens premierminister, har nu fået nyt fundament efter udnævnelsen af hans nye Brexit-minister. Udenrigsminister Liz Truss, der hermed overtager posten efter tidligere Brexit-minister Lord Frost, omtales nu som en bombe under Boris. Hun rangerer højt på listen over udfordrerne ifølge Financial Times.

Samtidig er flere end nogensinde utilfredse med regeringens håndtering af hele Brexit-udviklingen. Næsten to tredjedele af vælgerne vender tommelen nedad, når de ser, hvordan Boris Johnsons skiftende Brexit-ministre har forsøgt at klare opgaven. Det viser dagens meningsmåling fra YouGov.

Boris Johnsons svagheder tårner sig op lige nu. Partiets nederlag ved nylige suppleringsvalg i valgkredsen North Shropshire var en katastrofe. Kredsen har været konservativ mere end 200 år. Men resultatet var så elendigt, at de samme tal som landsresultatet ville betyde, at de konservative i Underhuset ville gå ned fra et fornemt flertal med 361 mandater ville falde til sølle tre.

Samtidig anklager selv de mest seriøse aviser Johnson for at være lystløgner. Det gælder The Guardian, der kalder ham serie-løgner. Det gælder The Atlantic, der også stiller spørgsmålet. Og The Independent, der har langt værre anklager mod ham.

Indiskret valgkamp

Derfor inviterer Boris Johnsons problemer samtidig hans rivaler i partiet til at føre indiskrete valgkampe for at komme forrest, når Boris Johnson som ventet falder.

Og her har forfremmelsen af Liz Truss til superministeriet med både udenrigs og Brexit givet den ambitiøse politiker et stærkt skub fremad.

Det stærkt konservative Daily Express har spurgt læserne. Og her kommer Liz Truss ind som en klar nummer ét med 36 procent mod oppositionens Keir Starmers sølle 14 procent og de konservatives egen finansminister Rishi Sunak med kun 10 procent.

Allerede før udnævnelsen så Financial Review i efteråret den nu tidligere handelsminister som fremtidens rival til Johnson. Og selv Financial Times, som hellere så finansminister Sunak, har hende med i toppen blandt seks af de mest kendte rivaler til at overtage kontoret i Downing Street.

Thatcher og Truss i kampvogne

Men hvor vil Liz Truss, så være, hvis hun skulle blive Storbritanniens tredje kvindelige premierminister efter Margaret Thatcher og Theresa May? Sarkasmen drypper ned over siderne i det venstrelænede The Guardian, som nævner hendes evindelige opstillede fotos.

I-News viser, hvordan Truss efterligner Thatcher med et foto i en britisk kampvogn i Estland, hvor hun står med hjelm og skudsikker vest, ligesom Thatcher gjorde i 1986 under et besøg hos britiske tropper i Tyskland.

Men i I-News fremgår det også, at den partitro hjemmeside Conservative Home hos medlemmerne finder, at de sætter hendes højest med 83 procent ja-stemmer, mens premierministeren selv er dumpet ned til minus 17 procent.

Strategien ser ud til at virke for tiden. The Guardian noterer, at det går godt for Truss at spille statskvinde med møder hos de vestlige stormagter i G7, der byder på samtaler med USA's udenrigsminister Anthony Blinken på et tidspunkt, hvor den tidligere Brexit-minister Frost’s hårde tone over for EU har spærret for en handelsaftale med USA.

Fred med EU om Brexit?

Men hovedopgaven for den nye Brexit-minister bliver nu at genoprette freden med EU, så der kan komme ro omkring Brexit, efter at Boris Johnson i sidste uge sagde farvel til Lord Frost. Og her går signalerne foreløbigt i alle retninger.

I denne uge sagde Truss først til Financial Times, at hun så hurtigt som muligt vil finde en løsning på striden med EU om forholdet til Nordirland. Provinsen blev med Brexit placeret i EU’s indre marked og dermed uden for Storbritanniens. Det har givet uendelige problemer for den britiske regering og ballade med politikerne i Nordirland.

Men efter hendes første møde onsdag med EU’s forhandler, kommissær Maroš Šefčovič, strammede hun skruen, kopierede de sædvanlige trusler fra forgængeren, Lord Frost, og erklærede sig klar til at bryde Nordirland-traktaten med EU. Nyhedsbureauet Bloomberg, konstaterede, at alle håb om fred omkring Brexit nu igen er røget i skraldespanden. Så intet er afgjort.

Det eneste, der er sikkert ifølge de britiske medier, er, at Liz Truss har øjnene rettet mod topjobbet i Downing Street. Og her håber hendes rivaler, at POLITICO har ret i, at netop den nye Brexit-ministerpost og den indbyggede ballade med både EU og med Nordirland kan blive en forgiftet gave til hende og spænde ben for hendes ustyrlige ambitioner.