Lippert

Tidligere toprådgiver for Tony Blair forudser Boris Johnsons afgang

Boris Johnson vader i møgsager, og det kan blive begyndelsen på enden for ham som premiereminister, siger britisk politisk iagttager til TV 2.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson oplever lige nu sit politiske livs værste krise.

Folk kigger på Storbritannien og siger, ”hvad fanden sker der”

Alastair Campbell, tidligere toprådgiver for Tony Blair

Skandalesagerne står i kø, han er historisk upopulær i meningsmålingerne og selv hans egne partifæller vender ham ryggen.

Alastair Campbell, tidligere toprådgiver for den forhenværende premierminister Tony Blair og Labour-partiet, er i dag en anerkendt iagttager af britisk politik.

Han gæstede tirsdag programmet ’Lippert’ på TV 2, hvor han gjorde det klart, at han ikke er fan af Boris Johnson.

Går tilbage til Brexit

Alastair Campbell mener, at chancen for at Boris Johnson er færdig som premierminister ved næste valg i 2024, er ”ret stor”.

Til gengæld er chancen for, at han forlader posten i den nærmeste fremtid ”ret lille”.

Ifølge Alastair Campbell går Boris Johnsons problemer tilbage til hele miseren omkring Brexit, som Johnson var varm fortaler for.

- Det er uholdbart i et ægte demokrati, når man fører og vinder en kampagne ved at fortælle en række åbenlyse løgne. Det, der sker nu, er, at Boris Johnsons manglende evne til at tale sandt, fokusere på sit arbejde og tage ansvar bliver åbenlys på et tidspunkt, hvor landet på grund af pandemien og konsekvenserne af Brexit har brug for det modsatte, siger den tidligere toprådgiver til TV 2.

Hvad fanden sker der?

Alastair Campbell ser sig selv som 100 procent Labour, selvom han i 2019 blev smidt ud af partiet for at have stemt på Liberaldemokraterne ved et valg til EU-Parlamentet.

Selvom han er stor modstander af Boris Johnson og hans konservative politik, mener han, det er muligt at have venskaber på tværs af partier.

- Jeg kigger ikke på alle konservative og siger ”jeg hader dig”, men med Boris Johnson er det anderledes. Dem, som kommer til tops er normalt dem med talent og en stærk overbevisning. Boris Johnson tror ikke på noget - andet end sig selv, lyder kritikken fra Alastair Campbell.

Når Boris Johnsons mange møgsager for tiden er forsidestof i de britiske medier, er der ikke tale om mediehetz, siger Alastair Campbell:

- Folk kigger på Storbritannien og siger: "Hvad fanden sker der?" Stort set alle vores problemer bunder i, at vi har folk i toppen af vores regering, som har mere travlt med at lede det konservative parti og føre intern politik, end de har med at lede landet.

Den politiske kommentator mener, at Boris Johnsons afløser på posten som premierminister bliver den person eller det parti, som kan tilbyde alt det, Boris Johnson ikke kunne.

- Det handler blandt andet om at være ærlig, være åben og være objektiv, når det kommer til brugen af data og fakta, lyder det fra Alastair Campbell.

Johnsons hårde julemåned

Presset på Boris Johnson er steget markant i løbet af de seneste par måneder, men især december har været hård for den britiske premierminister.

Så sent som fredag tabte Boris Johnsons parti ved et såkaldt suppleringsvalg den konservative højborg North Shropshire. Det Konservative Parti har aldrig tabt valgkredsen i de næsten 200 år, den har eksisteret.

Medlemmer af Johnsons eget konservative parti advarer nu Boris Johnson om, at regeringen skal ændre retning, hvis de fortsat skal bakke op om ham.

Johnson er udsat

Valgnederlaget i North Shropshire kom få dage efter premierministeren oplevede et større oprør fra sit bagland, da 100 konservative parlamentsmedlemmer stemte imod regeringens forslag til nye coronarestriktioner.

- Når du taler om, at 100 menige medlemmer af Underhuset har besluttet at stemme imod ham … Når parlamentarikere først stemmer imod indpiskeren, kan det ende med at blive en vane, og det kan også få andre medbejlere til at bringe sig i stilling. Så Boris Johnson er i en udsat position, siger Alastair Campbell til TV 2.

Tidligere på måneden blev Boris Johnson voldsomt kritiseret, fordi det kom frem, at han og hans medarbejdere sidste år så stort på de strenge coronarestriktioner, som resten af briterne måtte leve under, og at konservative politikere holdt julefrokoster, mens landet var lukket ned.

Inden da havde Boris Johnsons parti fået en bøde, fordi den konservative partikasse havde finansieret premierministerens renovering af en lejlighed i Downing Street nummer 11.