Coronavirus

Frankrig øger presset på ikkevaccinerede personer

Frankrig vil give færdigvaccinerede et boosterstik en måned tidligere end før på grund af Omikronvarianten.

Frankrig vil fra januar mindske perioden mellem anden og tredje covid-19-dosis til fire måneder. Det er en måned tidligere end nu.

Afkortningen af intervallet skyldes fremkomsten af den tilsyneladende særlig smitsomme Omikronvariant.

Det meddeler premierminister Jean Castex fredag.

Den franske regering vil desuden fra det nye år indføre en regel om, at kun færdigvaccinerede kan få adgang til restauranter eller anvende offentlig transportmidler på længere rejser.

Under de nuværende regler er en nylig negativ test tilstrækkelig, hvis en person ikke er vaccineret.

- Vi kan ikke tillade, at nogle få millioner franskmænds afvisning af vacciner påvirker livet i hele landet, siger Jean Castex i en tv-transmitteret tale fredag.

Indrejseforbud fra Storbritannien

Torsdag annoncerede premierministeren et delvist indrejseforbud for personer fra Storbritannien. Han begrundede det med Omikronvariantens hastige fremmarch på de britiske øer.

Fra lørdag er det forbudt at rejse til Frankrig fra Storbritannien, medmindre man er fransk statsborger, har en fransk partner eller har permanent opholdstilladelse i Frankrig.

Det skabte fredag lange køer ved havnen i Dover i det sydlige England. Her strømmede bilister til i et forsøg på få plads på en færge til Frankrig inden midnat mellem fredag og lørdag, hvor forbuddet trådte i kraft.

Der var også store køer af rejsende til togene mellem de to lande.

Jean Castex sammenligner den tilsyneladende meget smitsomme Omikronvariant med et lynnedslag, der har ramt hele Europa. Han forventer, at den fra begyndelsen af 2022 vil være den dominerende variant på kontinentet.

Adskillige lande i Europa, inklusive Danmark, har indført nye tiltag i et forsøg på sætte en stopper for spredningen af den nye variant.