Bramsen rejser til Ukraine for at vise solidaritet - og sende et klart signal til Putin

USA og EU advarer Putin mod at invadere Ukraine og truer med alvorlige sanktioner.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er lørdag i Ukraine for at vise Danmarks solidaritet med landet i konflikten med Rusland.

Ukrainske tropper har kæmpet mod prorussiske separatister i det østlige Ukraine, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014.

I en eskalering af konflikten har Rusland de seneste måneder mobiliseret titusindvis af soldater ved grænsen til Ukraine.

- Når jeg tager til Ukraine er det for at sende et klart signal om, at vi er meget opmærksomme på, hvad der sker lige nu med den russiske optrapning af konflikten. Vi står skulder ved skulder med Ukraine, siger forsvarsminister Trine Bramsen til TV 2.

Hun understreger, at det ikke tolereres, når Rusland tester nabolandenes grænser og suverænitet.

Putin: NATO må ikke udvide mod øst

Rusland kræver blandt andet af Vesten, at NATO ikke bliver udvidet mod øst. Det indebærer, at Ukraine på intet tidspunkt kan få opfyldt sit ønske om at blive medlem af NATO.

- I går var Putin dybest set ude og sige, at hele det østlige Europa ikke burde være en del af NATO - og slet ikke Ukraine fremover. Så formålet med Bramsens besøg er at sende et signal til Putin om, at vi støtter Ukraine, fortæller TV 2’s sikkerhedspolitiske korrespondent Lotte Mejlhede.

Samtidig med den danske forsvarsministers besøg i Ukraine, siger den amerikanske præsident Joe Bidens sikkerhedsrådgiver, at amerikanerne er klar til at indlede forhandlinger med Rusland.

- Vi er villige til dialog med Rusland, og har været i dialog med Rusland om sikkerhed i 20 år, ligesom vi havde det med Sovjetunionen i årtier før det. Nogle gange har det ført til fremskridt og andre gange dødvande, siger Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, til Reuters.

Han understreger, at præsident Bidens administration som udgangspunkt altid er villig til dialog med Rusland.

- Rusland har fremsat deres bekymringer om USA’s og Nato’s aktiviteter. Og nu fremsætter vi så vores bekymringer om russiske aktiviteter, som er til skade for vores værdier. Gensidighed er grundlag for respekt, siger Jake Sullivan.

EU advarer Putin

Torsdag sluttede EU-topmødet i Bruxelles med en klar advarsel til præsident Putin.

EU-landenes ledere gjorde det klart, at Rusland kan vente betydelige konsekvenser, hvis Rusland går ind i Ukraine.

Præcis hvilke sanktioner EU i givet fald vil sætte ind med, blev der ikke sat ord på.

USA og Ukraine anklager Rusland for at have sendt over 90.000 russiske soldater og pansrede køretøjer til grænsen ved Ukraine.

Tropperne befinder sig både i Rusland, tæt ved de oprørske provinser i det østlige Ukraine, i nabolandet Hviderusland og på Krimhalvøen, som Rusland annekterede i 2014.

Omvendt beskylder Rusland NATO og Ukraine for selv at mobilisere deres styrker på den anden side af grænsen og skrue op for spændingerne.

Frygter offensiv i januar 2022

USA frygter, at Rusland vil lancere en offensiv mod Ukraine allerede i januar 2022.

Det er et "reelt og realistisk scenarie set med amerikanske efterretningsbriller", forklarer TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz:

- Man ser det samme mønster som i månederne op til annekteringen af Krim-halvøen. Den samme form for troppemobilisering og den samme form for trafik på sociale medier som eksempelvis anti-ukrainsk propaganda, som kan spores til Rusland.

- Det er det, der gør amerikanerne så bekymrede, lyder det fra Jesper Steinmetz.