Udland

Trump erklærer sig som sejrherre i krig mod julen

USA's tidligere præsident erklærer sig som sejrherre i en krig mod julen, som han beskylder sine politiske modstandere for at stå bag.

Julen har tilsyneladende været i fare for millioner af amerikanere, men heldigvis har landets tidligere præsident reddet højtiden fra at gå til grunde i politisk korrekthed.

Sådan lyder historien, hvis Donald Trump selv skal fortælle den, og det har han netop gjort på den konservative tv-kanal Newsmax.

Uanset om man er muslim, kristen eller jøde, så elsker alle jul

Donald Trump, tidligere præsident i USA

Interviewet satte fokus på, at nogle amerikanere gennem årene er begyndt at sige "Happy Holidays" i stedet for "Merry Christmas", der oversat til dansk betyder "glædelig jul".

Intervieweren - den konservative politiker Mike Huckabee - lagde ud med at rose Donald Trump for at have vendt den udvikling.

- Amerika har gennemgået en lang periode, hvor folk stoppede med at sige "Merry Christmas". Det var kun "Happy Holidays". Det ændrede du med fuldt overlæg, sagde Mike Huckabee under interviewet, der er forsynet med juleunderlægningsmusik.

"Folk siger det igen"

Donald Trump tog straks tråden op og svarede, at han havde gjort problemstillingen til en del af sin valgkampagne for at trænge politiske kræfter tilbage, som den tidligere præsident beskylder for at have gjort det pinligt at sige "Merry Christmas".

- Da jeg begyndte at føre valgkampagne, sagde jeg: "I kommer til at sige 'Merry Christmas' igen", og nu siger folk det igen, lød det fra Donald Trump, der gav udtryk for, at problemet var størst, inden han kom til magten.

- Jeg sagde det hele tiden gennem den periode, at vi vil have dem til at sige 'Merry Christmas'. Lad være med at handle i butikker, der ikke siger 'Merry Christmas', og jeg skal sige jer, at vi fik det tilbage ret hurtigt, sagde den tidligere præsident.

- Det gjorde du virkelig, kvitterede Mike Huckabee.

Hvad sagde Obama egentlig?

Donald Trump understregede dog lige sin pointe en ekstra gang:

- Uanset om man er muslim, kristen eller jøde, så elsker alle jul. Og de sagde 'Merry Christmas', lige indtil disse vanvittige mennesker kom forbi og ville stoppe det sammen med alt muligt andet, sagde Donald Trump.

Interviewet, der blev optaget i Donald Trumps residens i Florida, er efterfølgende blevet delt flittigt på Twitter.

Blandt andet påpeger den konservative gruppe Lincoln Project, der er dannet af tidligere republikanske politikere, der ikke bryder sig om Trump, at hans forgænger Barack Obama ikke rigtigt kan beskyldes for at have droppet udtrykket "Merry Christmas".

På Twitter deler gruppen en video, hvor man kan høre Barack Obama sige "Merry Christmas" hele 23 gange.

Til gengæld kalder tv-kanalen Newsmax, der sendte interviewet, sit julearrangement for "Newsmax Holiday Reception".