Nyt nederlag til Boris Johnson – taber kreds efter næsten 200 års valgsejre

Den britiske premierminister og hans konservative parti har netop tabt et valg i et af Englands mest konservative områder.

Shropshire er en provins i England, der normalt ikke gør meget væsen af sig.

Det er et tyndt befolket område, der ligger på grænsen til Wales, og det lokale fodboldhold spiller i den tredjebedste række.

Men fredag 17. december 2021 kom provinsen for alvor på det politiske landkort i Storbritannien, da der var suppleringsvalg til det britiske underhus i den nordlige del af Shropshire – valgkredsen North Shropshire.

Her tabte Det Konservative Parti nemlig det sæde i underhuset, som vælgerne i næsten 200 år har givet til en af partiets kandidater.

Men denne gang pegede vælgerne på den liberale demokrat Helen Morgan.

Det er svært at se resultatet som andet end et krisetegn for den konservative leder Boris Johnson.

En bundrekord

Da der sidst var valg i North Shropshire i 2019, vandt de konservatives kandidat Owen Paterson med en margen på næsten 23.000 stemmer, ifølge The Guardian og BBC.

Denne gang fik de liberale demokraters Helen Morgan 17.957 stemmer i alt og vandt med en margen på 5925.

Den konservative kandidat Neil Shastri-Hurst måtte nøjes med 12.032 stemmer.

Antallet af konservative stemmer var dermed rekordlavt i den ellers ærkekonservative kreds.

North Shropshire har sendt en konservativ politiker til Underhuset ved hvert eneste valg siden 1832 – dog lige med undtagelse af årene 1904 til 1906.

Møgsager på stribe

I det hele taget har december været fyldt med dårlige historier for Boris Johnson.

Valgnederlaget kommer, få dage efter premierministeren oplevede et større oprør fra sit bagland, da 100 konservative parlamentsmedlemmer stemte imod regeringens forslag til nye coronarestriktioner.

Få dage inden blev Boris Johnson voldsomt kritiseret, fordi det kom frem, at han og hans medarbejdere sidste år så stort på de strenge coronarestriktioner, som resten af briterne måtte leve under, og at konservative politikere holdt julefrokoster, mens landet var lukket ned.

Inden da havde Boris Johnsons parti fået en bøde, fordi den konservative partikasse havde finansieret premierministerens renovering af en lejlighed i Downing Street nummer 11.

Og inden da måtte det konservative parlamentsmedlem Owen Paterson trække sig tilbage, fordi han havde brudt parlamentets regler om lobbyisme. Det var i øvrigt ham, der var valgt ind i North Shropshire og årsagen til, at der blev afholdt suppleringsvalg.

"Festen er forbi"

Efter den opsigtsvækkende valgsejr i North Shropshire havde det nye parlamentsmedlem Helen Morgan en klar besked til premierministeren.

- Boris Johnson, festen er forbi, sagde hun.

Det synes meningsmålingerne at bekræfte hende i.

Den seneste blev offentliggjort 11. december, hvor analyseinstituttet YouGov kom frem til, at kun 29 procent af briterne mener, Boris Johnson gør et godt stykke arbejde, mens 54 procent er utilfredse med hans indsats.

Der er dog først planlagt parlamentsvalg i Storbritannien i maj 2024, så med mindre partifællerne vælter ham, har Boris Johnson stadig tid til at genvinde sin popularitet.