Udland

Corona og ydre grænser er hovedtemaer på EU-topmøde – Mette Frederiksen er sygemeldt

EU-landene skal blandt andet diskutere, at flere lande nu er begyndt at indføre særskilte regler for at bekæmpe coronapandemien.

Torsdag mødes EU-landenes ledere til topmøde i Bruxelles.

Hovedtemaet ventes at blive den eskalerende coronasmitte, og EU-landene skal blandt andet diskutere, hvordan man opretholder fælles regler i kampen mod smitten.

Efter Omikron-variantens eksplosive spredning har flere EU-lande indført særskilte regler, og det kan true den fælles politik.

Et af flere vigtige coronapunkter på dagsordenen er, hvordan man kan sikre, at stadig flere europæere bliver vaccineret. Det fortæller TV 2s korrespondent Olav Christensen fra Bruxelles:

- Man vil genbekræfte hinanden i, at man skal have fart på udrulningen af vaccinerne og især det tredje boosterstik. Man skal også diskutere, hvor lang tid vaccinerne skal gælde i coronapasset. Der ventes man at nå frem til en periode på ni måneder.

Flere lande laver særskilte regler

EU-lederne skal også diskutere den tendens, at en række lande – ud over et gyldigt coronapas – nu også kræver en negativ test, hvis man skal ind i de pågældende lande. I øjeblikket drejer det sig om Italien, Irland, Portugal og fra 19. december også Grækenland.

- Det, man ville opnå med fælles regler for et coronapas, er nu ved at gå fløjten, fordi Omikron-varianten er ved at blive så udbredt, fortæller Olav Christensen.

Det kan blive svært at finde fælles fodslag i EU, når det kommer til bekæmpelse af coronapandemien, fortæller TV 2s korrespondent.

- Det er sundhedspolitik, og der har de enkelte lande ret til selv at bestemme. Derfor tror jeg heller ikke, at de pågældende lande i dag vil komme til at sige, at de dropper kravet om en ekstra negativ test.

Ukraine frygter invasion

Et andet vigtigt punkt på EU-topmødet bliver situationen omkring unionens ydre grænser.

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, frygter, at Rusland vil angribe landet efter en massiv russisk mobilisering ved grænsen til Ukraine. Derfor opfordrer han EU-landene til at indføre sanktioner over for Rusland og præsident Vladimir Putin.

Ifølge Zelenskij kræver det hurtig handling, hvis man vil undgå, at russerne sender tropper ind over grænsen til Ukraine.

- Det er vigtigt at indføre sanktioner, før konflikten opstår. Indføres de efter konflikten, er de ret beset meningsløse, siger Volodimir Zelenskij forud for mødet i Bruxelles.

Migrantkrise

Også migrantkrisen ved grænsen mellem Hviderusland og EU-landet Polen ventes at blive diskuteret i Bruxelles.

Ifølge EU hjælper Hviderusland migranter, som primært stammer fra Mellemøsten, med først at komme til Hviderusland og siden til grænsen til Polen.

Det sker ifølge EU som hævn for sanktionerne mod Aleksandr Lukasjenko og hans regime efter det omstridte valg i Hviderusland i august 2020.

EU's sanktioner indebærer blandt andet økonomiske restriktioner mod organisationer og højtstående personer i præsident Lukasjenkos regering.

Mette Frederiksen er sygemeldt

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), deltager ikke i topmødet, da hun er sygemeldt.

Mette Frederiksens afbud løses ved, at Estland taler på Danmarks vegne, men alligevel er de formentlig ærgerlige i statsministeriet. Det fortæller TV 2s Divya Das fra Bruxelles.

- Det her er jo en lejlighed til at mødes med alle sine europæiske kolleger. Og så ville det formentlig være første gang, hun skulle møde den nye tyske kansler, og der er også kommet en ny kansler i Østrig, og endelig har Sverige fået ny statsminister.

- Det, at man mødes i EU-regi og får set hinanden i øjnene og talt sammen, er enormt vigtigt, når man arbejder på topniveau i landenes regeringer, siger Divya Das.