Udland

Bliver der julefred mellem EU og Storbritannien?

EU vinder Brexit-slaget med Boris Johnson.

Storbritanniens regering under Boris Johnson er i gang med skridt for skridt at opgive slaget om Nordirlands særlige forhold under Brexit. Johnsons Brexit-forhandler, lord David Frost, leverer i denne uge de nødvendige indrømmelser til EU for at afblæse de krigeriske udspil, som det sidste halve år er kommet fra Downing Street. Så kan der blive julefred om Brexit.

De første indrømmelser kom ifølge Reuters onsdag på et webmøde, som lord Frost havde med EU-kommissær Maroš Šefčovič. Og de næste venter fredag, skriver nyhedsbureauet.

Lord Frost har på vegne af Boris Johnson truet med at afvikle protokollen med EU om Nordirlands forhold. Ifølge aftalen er der nu skabt en toldgrænse i Det Irske Hav mellem Storbritannien og Nordirland. Og London er i særlig grad utilfreds med, at aftalen overvåges af EU-Domstolen. På den måde er briterne ikke rigtigt sluppet ud af EU, argumenterer regeringen.

Biden er vred på Boris

Men premierminister Boris Johnson er blevet mødt med vrede fra USA’s stærkt pro-irske præsident Joe Biden. Præsidenten har ifølge Financial Times nægtet at forhandle en frihandelsaftale med briterne, så længe Boris Johnson truer med at rive aftalen om Nordirland i stykker.

Dertil kommer en lige så fast modvilje fra EU, som ser Brexit-traktaten og Nordirland-aftalen som ét hele og derfor overvejer helt at droppe Brexit-aftalen med briterne, hvis de løber fra protokollen om Nordirland.

Opgiver truslerne

Resultatet er, at Boris Johnson nu har lagt alle trusler til side. Og som nyhedsmagasinet Politico skriver:

- Den normalt aggressive Brexit-minister David Frost lægger nu en mere positiv holdning frem i forhandlingerne med EU.

Derfor vil Storbritannien sandsynligvis droppe sine krav om, at EU-Domstolen ikke skal være overdommer i sager om Nordirland, skriver Irish Times. Og en britisk embedsmand indrømmer i Financial Times, at kravet om domstolen ikke er aktuelt længere.

Samtidig vil EU på sin side gå med til at tillade, at medicin fra Storbritannien frit kan sendes til apoteker i Nordirland uden at skulle gennem en tidskrævende toldkontrol. Det noterer EU-kommissær Maroš Šefčovič på Twitter.

Den nye holdning svarer helt til de udspil, der hidtil er kommet fra EU. Kommissær Šefčovič har i sidste måned efter samtaler med lokale politikere i Nordirland droppet 80 procent af al toldkontrol for at gøre tilværelsen lettere for de handlende, der er vant til at få deres varer fra Storbritannien.

Ny opblødning

Opblødningen af den britiske holdning viste sig onsdag, ved at lord Frost i sit webmøde med EU-kommissæren foreslog at udskyde nye planer om toldkontrol af varer fra Nordirland til Storbritannien. Denne kontrol skulle være trådt i kraft fra nytår.

Så fleksibiliteten giver nu mulighed for at fortsætte forhandlingerne, måske uendeligt. Og Seamus Leheny fra de nordirske vognmænds organisation, Freight NI, orienterede straks sine medlemmer på Twitter.

I Financial Times beskriver en britisk embedsmand den nye holdning som "en vigtig ændring", og han indrømmer samtidig, at befolkningen i Nordirland er ligeglad med kravet:

- Der er ingen, der demonstrerer i gaderne i Belfast, hedder det.

Brexit er blevet for dyr

Hvad er så fordelen for Downing Street? For det første er Brexit blevet dyr for briterne. Så der er grund til at få fred og mere handel med EU, som er verdens største økonomiske område. Nedtrapningen af handelen med de 27 EU-lande har gjort, at britiske havne har haft de mest elendige resultater siden 1983, skriver Financial Times. Handelen styrtdykkede efter Brexit og mængden af fragt er cirka to tredjedele af mængden i starten af århundredet.

Dertil kommer, at ulykkerne regner ned over Boris Johnson, noterer det konservative nyhedsmagasin The Economist.

Ulykkerne regner ned

Dels truer et nederlag ved et suppleringsvalg i valgkredsen North Shropshire i dag. Dels noterer bladet, at Boris Johnson beskyldes for at misbruge statens penge, beskyldes for simpelthen at lyve over for parlamentet og anklages for at være en hykler. Alt sammen med det resultat, at regeringen i denne uge måtte bede oppositionspartiet om hjælp for at få sine coronaindgreb vedtaget, eftersom over 100 af partiets egne medlemmer gik imod regeringen.

Så Boris Johnson har ikke brug for at slås med EU og USA samtidig. Og når lord Frost i morgen har sit sidste møde før jul med EU-kommissær Maroš Šefčovič, så ventes tonen at blive en helt anden end den, man har hørt om indtil nu.