Coronavirus

Hun opdagede Omikron i Sydafrika: - Ni ud af ti på intensiv er ikkevaccinerede

Modsat Delta-varianten er der ikke tegn på tab af lugte- og smagssans eller behov for ekstra ilt, når man er indlagt, siger sydafrikansk læge.

Den nye, mere smitsomme Omikron-variant vækker bekymring blandt eksperter i både ind- og udland.

Herhjemme har Omikron blandt andet betydet flere restriktioner og en eksplosiv stigning i dagligt antal smittede med covid-19.

Vi er på fjerde uge med Omikron og har ikke set en stigning i antallet af indlæggelser eller lange covid-forløb

Angelique Coetzee, læge i Sydafrika

Men nu tyder noget på, at der er gode nyheder fra Sydafrika, hvor varianten første gang blev konstateret 24. november.

Angelique Coetzee var den første læge, som opdagede Omikron i Sydafrika. Dermed er hun også en af dem, som har fulgt variantens udvikling længst.

Vaccinen beskytter

Hun fortæller til TV 2, at det især er de ikkevaccinerede, som bliver indlagt på intensivafdelingerne.

- På vores intensivafdelinger er ni ud af ti patienter ikkevaccinerede. Så det tyder på, at vaccinen beskytter imod alvorlige tilfælde af sygdommen. Man får en mild form af sygdommen og skal ikke indlægges, og det er lettere at styre, siger Angelique Coetzee, som er læge og formand for sammenslutningen af læger i Sydafrika, til TV 2.

Hun fortæller, at de mest almindelige symptomer ved Omikron-varianten er smerter i kroppen, hovedpine, træthed, en kradsende hals og tør hoste.

Men modsat Delta-varianten er der ikke tegn på, at der er tab af lugte- og smagssans eller behov for ekstra ilt, når man er indlagt.

- Vi er nu på vores fjerde uge med Omikron, og vi har ikke set en stigning i antallet af indlæggelser eller lange covid-forløb. Måske vi ved mere om to til tre uger, siger Angelique Coetzee.

Flere tester negativ på førstedagen

Hendes råd følger i store træk de danske myndigheders: Bliv vaccineret, få det tredje boosterstik, brug mundbind og hold afstand.

Angelique Coetzee fortæller, at symptomerne ved Omikron ser ud til at adskille sig en del fra Delta-varianten.

- Symptomerne kommer lige pludselig, men hvor test kunne vise positiv på dag 1 med Delta, har vi set flere eksempler på, at man bliver falsk negativ på den første dag med Omikron og først tester positiv på andendagen, siger hun til TV 2.

Derfor er rådet, at man isolerer sig i 24 timer, fra første symptom optræder, og lader sig teste dagen efter.

Dansk ekspert med glædelig nyhed

Herhjemme kom Viggo Andreasen, professor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, tirsdag ligeledes med opløftende Omikron-nyheder.

Ifølge hans beregninger udvikler varianten sig under den forventede og dystre prognose.

Den seneste rapport fra SSI om Omikron-varianten viser således, at 1098 er bekræftet smittet med varianten. Og det tal ligger noget under det worst case scenarie, som Viggo Andreasen opererer med i sin seneste fremskrivning.

- Jeg havde ventet, at der i hvert fald havde været et par hundrede tilfælde mere med Omikron i den nyeste opgørelse fra tirsdag, siger han til TV 2.

- Kan tyde på en opbremsning

Herunder ses den hastigt stigende kurve for Omikron. Men den viser sig altså at stige langsommere, end Viggo Andreasen havde forventet.

Det samlede antal danskere, som er blevet smittet med Omikron, siden den første gang blev set i Danmark, var tirsdag 4535.

- Det er et tal, som kunne tyde på en opbremsning i Omikron. Man må sige, at det er en glædelig nyhed, fordi vi siden sidste onsdag har ventet på, at restriktionerne måske ville vise sig i tallene, og at de begynder at virke, siger Viggo Andresen til TV 2.