Udland

Tysk minister er modstander af at blande politik og sport

Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, er ikke tilhænger af en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina.

Tysklands nye udenrigsminister, Annalena Baerbock, er modstander af at bruge de olympiske lege til at markere politiske holdninger.

De olympiske lege er "en fejring af sport, atleter forbereder sig på det i årevis, nogle gange i halvdelen af deres liv", og bør derfor ikke bruges på en sådan måde.

Det siger Baerbock i et interview med tv-stationen ZDF søndag aften ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Har annonceret diplomatisk boykot

Udtalelsen falder i anledning af, at en del lande anført af USA har annonceret en diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing i Kina til februar.

En diplomatisk boykot indebærer, at et land undlader at sende en statsleder eller andre officielle repræsentanter til begivenheden. Boykotten omfatter ikke atleter.

Den melding kom USA med mandag for en uge siden. Australien, Storbritannien og Canada har efterfølgende også varslet en diplomatisk boykot.

Det Hvide Hus begrunder beslutningen med Kinas behandling af uighurerne - et muslimsk mindretal i provinsen Xinjiang - samt andre "krænkelser af menneskerettighederne".

- Præsident Bidens administration vil ikke sende nogen diplomatisk eller officiel repræsentation til vinter-OL i Beijing i 2022 på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, sagde Jen Psaki, der er talskvinde i Det Hvide Hus, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Anklages for at stå bag undertrykkelse

Den sunnimuslimske befolkningsgruppe er af Kina blevet beskyldt for at stå bag en terrorkampagne.

Omvendt anklages Kina for at stå bag undertrykkelse, massefængsling og systematisk udryddelse af gruppen og dens kultur.

Annalena Baerbock understreger over for ZDF, at Kina er gjort opmærksom på Tysklands syn på menneskerettighedssituationen i landet.

- Vi har gentagne gange gjort vores holdning klar, siger hun.

- På den baggrund vil vi nu drøfte det her i Bruxelles sammen med vores europæiske kolleger, siger hun forud for et udenrigsministermøde mandag.

Kina er kommet med advarsel

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har endnu ikke taget stilling til, om landet skal tilslutte sig en diplomatisk boykot af vinter-OL.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, udelukker mandag under et besøg i Australien at tilslutte sig den diplomatiske boykot med en bemærkning om, det ikke bliver overvejet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kina har advaret USA, Australien, Canada og Storbritannien om, at de vil komme til at "betale prisen" for deres beslutning.