Coronavirus

Omikron vokser vildt - varianten er snart den største i London

Boris Johnsons regering indfører restriktioner og vil have alle til at tage tredje stik. Men regeringen møder skepsis i befolkningen og i baglandet.

Den nye Omikron-variant breder sig nu så hurtigt i Storbritannien, at den indenfor de næste 48 timer vil være den mest udbredte variant af coronavirus i London-området.

Det sagde den britiske sundhedsminister Sajid Javid mandag eftermiddag til det britiske parlament.

- Omikron udgør omkring 20 procent af tilfældene i England. Men vi har allerede set den stige til over 44 procent i London, sagde han.

Mandag kunne de britiske myndigheder samtidig fortælle, at man nu havde det første bekræftede dødsfald hos en patient med Omikron-varianten.

Alle bør få tredje stik

Den nye smittebølge har sat den britiske regering og de britiske sundhedsmyndigheder i alarmberedskab.

Sent søndag holdt premierminister Boris Johnson en tv-tale til nationen, hvor han indtrængende bad alle om at få deres tredje vaccinestik så hurtigt som muligt.

Ingen bør være i tvivl: Der er en tidevandsbølge af Omikron på vej.

Den britiske premierminister Boris Johnson i en tale til nationen søndag

- Ingen bør være i tvivl: Der er en tidevandsbølge af Omikron på vej, sagde Boris Johnson.

Og han opfordrede alle til at tage den nye, smitsomme variant lige så alvorligt som de tidligere – på trods af , at de foreløbige undersøgelser af Omikron-varianten tyder på, at den ikke gør folk lige så syge som andre varianter.

- Jeg er bange for, at vi står i en nødsituation i vores kamp mod den nye variant Omikron. Vi må omgående styrke den mur af vaccinebeskyttelse, der skal holde vores venner og familier sikre, sagde premierministeren.

Forudser mange nye dødsfald

De seneste dage har budt på den ene dårlige Omikron-nyhed efter den anden.

I weekenden offentliggjorde det britiske videnskabelige råd en ny prognose, der taler om tusindvis af nye coronadødsfald i løbet af foråret.

Det videnskabelige råd har regnet på betydning af, om de kendte vacciner virker godt eller mindre godt på smitten fra den nye Omikron-variant.

Deres tal er dystre.

I bedste fald – hvis vaccinerne virker godt – så vil England opleve omkring 25.000 dødsfald frem til slutningen af april.

I værste fald – hvis de kendte vacciner ikke virker så godt – så kan det tal stige til 75.000 nye coronadødsfald inden udgangen af april.

Indtil nu har England registreret 127.000 døde med coronavirus.

Nye restriktioner

De pessimistiske prognoser har allerede indregnet nogle af de nye restriktioner, som briterne allerede har indført eller som er på vej.

I sidste uge blev det påbudt at bære mundbind på offentlige steder og vise coronapas. Samtidig blev alle der kan, opfordret til at arbejde hjemme.

Fra på onsdag træder endnu en skærpelse efter alt at dømme i kraft. Den skærpelse skal vedtages i parlamentet tirsdag og påbyder alle, der ikke er færdigvaccinerede, at fremvise en negativ test for at komme ind på for eksempel natklubber.

Lidt ude i fremtiden forventer den britiske regering også at udvide coronapasset, så det vil fremgå, om man også har fået det tredje stik.

Det vil, ifølge sundhedsminister Sajid Javid ske, når alle har haft "en rimelig chance" for at få deres tredje stik.

Skandaler har skabt skepsis

Premierminister Boris Johnson og hans regering har imidlertid ikke gjort det lettere for sig selv at få briterne til at bakke op om indførelsen af nye restriktioner.

De seneste dage har de britiske aviser været fulde af historier om sidste års julefester i premierministerens embedsbolig i Downing Street 10.

Historierne har skabt et billede af, at premierministerens medarbejdere, rådgivere og embedsfolk har holdt julefester og juleafslutninger som de plejede og har set stort på de restriktioner, som var gældende på det tidspunkt.

Det har ikke hjulpet på menige briters lyst til at lystre, når regeringen foreslår nye restriktioner. I en meningsmåling, der netop er offentliggjort, svarer 77 procent af de adspurgte, at de er mindre tilbøjelige til at følge reglerne, nu hvor regeringen selv har brudt dem.

Og selv i den konservative gruppe i Underhuset er der modstand mod at lystre regeringens opfordring til at skærpe indsatsen mod Omikron-smitten.

Op mod 60 konservative parlamentsmedlemmer forventes at stemme imod regeringens forslag om at stramme brugen af coronapasset. Oprøret fra de menige konservative parlamentsmedlemmer vil dog ikke forhindre forslaget i at blive vedtaget, idet oppositionspartiet Labour på forhånd har sagt, at man vil stemme for regeringens forslag.