Coronavirus

Omikron spreder sig som en steppebrand i Storbritannien - nu taler Johnson til nationen

- Det er en stor bølge, der kommer direkte imod os, advarer en af regeringens toprådgivere.

I Storbritannien ser hospitalerne nu de første smittede med Omikron på sengestuerne.

Det siger en af regeringens ministre søndag, skriver BBC.

Søndag steg det samlede antal registrerede smittede med Omikron i Storbritannien til 3137. Det er 1239 flere smittede end lørdag og en stigning på 65 procent.

Hver tredje smittede i hovedstaden London er ramt af Omikron.

Dyster prognose

Den voldsomme vækst i antallet af smittede med den nye variant kommer dagen efter, at der landede en dyster prognose på premierministerens bord.

Den advarer om, at England står over for en omfattende bølge med Omikron, og at tusindvis er i fare for at dø - medmindre regeringen indfører flere og restriktioner end dem, den har sat i søen i denne uge og næste uge.

For prognosen medregner allerede de nyeste restriktioner såsom krav om mundbind i supermarkeder, teatre og offentlig transport, coronapas på natklubber og ved større arrangementer samt en opfordring til at arbejde hjemmefra.

Advarslen kommer i en tid, hvor smittetallene er de højeste siden januar, og hvor den nye variant spreder sig som en steppebrand over England.

Derfor er Storbritanniens risikoniveau søndag blevet hævet til 4, der som i Danmark er det næsthøjeste niveau.

Stor bølge på vej

Susan Hopkins fra UK Health Security Agency, der er Storbritanniens pendant til Sundhedsstyrelsen, siger, at det nu er "uundgåeligt", at der kommer en stor bølge smittede.

Og med den megen smitte i samfundet er der en stor chance for, at Omikron finder vej til de uvaccinerede og dem med svage immunforsvar.

- Det er en stor bølge, der kommer direkte imod os. Og hvis bare den er bare halvt så alvorlig som Delta, så kan vi se frem til et meget stort antal indlagte og mulige dødsfald, siger hun til BBC.

Og det er en tanke, der skaber en knude i maven hos de ansatte på hospitalerne.

- Personalet ligger vandret og presset til det yderste. Vi har mere travlt end nogensinde før på denne tid af året, skriver NHS Providers-chef Chris Hopson på Twitter.

NHS Providers organiserer hospitaler, ambulancetjenester og andre, der tilbyder tjenester til det britiske sundhedsvæsen, NHS.

November var den næst-travleste nogensinde i NHS' statistikker over skadestuerne, mens opkald til alarmcentralen satte rekord.

De seneste måneder har der desuden været en stribe historier om ambulancer, der holder i kø med patienter og personale uden for hospitalerne i timevis, da der ikke er nok på skadestuen til at tage imod. Mindst én person er endda død under ventiden på at komme frem.

Set i det lys mener Susan Hopkins, at der snart kan blive behov for flere restriktioner.

Johnson taler til nationen

Boris Johnson har i forvejen problemer med de restriktioner, han annoncerede i onsdags, og som nu er ved at blive faset ind.

De skal stemmes gennem parlamentet på tirsdag, men der venter ham et kolossalt konservativt oprør, hvor mindst 60 af hans egne har proklameret, at de stemmer imod, da de er rasende over kravet om coronapas. Johnson har et flertal på 79 parlamentsmedlemmer.

Labour har lovet at stemme for, men det øger presset på premierministeren i forhold til flere restriktioner.

I stedet har han og resten af regeringen de seneste uger skruet op for vaccineindsatsen i England, og fra mandag kan alle over 30 år bestille tid til et tredje stik eller det briterne kalder en booster-vaccine.

Premierminister Boris Johnson taler til nationen søndag aften klokken 21 dansk tid.

Det forlyder fra Downing Street 10, at han vil opfordre briterne til at få deres booster-vacciner.