Udland

Nye anklager mod presset Boris Johnson efter lækket foto fra julequiz

Premierministeren står over for nye beskyldninger om brud på coronareglerne. Samtidig kæmper han med at få indført nye restriktioner i landet.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har igen og igen fastslået, at hans regering har overholdt de retningslinjer, den selv har udstukket under coronapandemien.

Men forlydender om en række begivenheder under julen sidste år har på det seneste sået tvivl om rigtigheden i det udsagn.

Senest kan avisen The Mirror fremvise et billede af Johnsons deltagelse i en virtuel julequiz.

billedet sidder premierministeren ved et bord og læser quizspørgsmål op, mens han er omgivet af to kolleger, der henholdsvis har en lille julehat på hovedet og en glimmerkrans om halsen.

Ifølge avisen blev quizzen afholdt afholdt 15. december i Downing Street 10, selvom Storbritannien på dette tidspunkt var underlagt strenge nedlukningsregler, der forbød enhver form for indendørsforsamlinger for folk, der ikke tilhørte samme husstand.

En regel, som Boris Johnson nu beskyldes for at have brudt.

- Boris Johnson tror virkelig, at der gælder ét sæt regler for ham og et andet for alle andre. Trods gentagne benægtelser om fester kommer det nu frem, at der var adskillige fester og forsamlinger, og at premierministeren selv deltog i en festlig quiz, siger næstformand i Labour Angela Rayner til BBC.

Afviser problem med quiz

Som reaktion på de seneste anklager har en talsperson fra Downing Street givet en kort udtalelse til britiske medier.

Her understreges det, at der var tale om en virtuel quiz, og at mange ansatte i regeringen var påkrævet at møde fysisk ind for at passe deres arbejde under coronapandemien.

- Dem, der befandt sig på kontoret for at arbejde, kan derfor have deltaget virtuelt fra deres skriveborde. Premierministeren deltog kortvarigt i den virtuelle quiz for at takke sine medarbejdere for deres hårde arbejde, lyder det.

På tidspunktet i december sidste år var der kun få undtagelser til forsamlingsreglerne, herunder at det med rimelighed kunne anses som nødvendigt for ens arbejde.

Over for The Mirror vurderer en juridisk ekspert, at det vil være svært at redegøre for, at en julequiz falder ind under den kategori – selv hvis Boris Johnson kun kortvarigt afbrød sit arbejde for at deltage.

Måtte undskylde for video

De officielle retningslinjer i december 2020 fastslog samtidig, at "det på arbejdspladsen ikke er tilladt at afholde julefrokost eller julefest, hvor der primært er tale om en social aktivitet".

Julequizzen blev afviklet bare tre dage inden en påstået julefest i Downing Street, hvor adskillige af Boris Johnsons medarbejdere skal have deltaget.

Premierministeren og hans regering har gentagne gange afvist, at festen fandt sted, men i denne uge dukkede en video op, hvor flere af medarbejderne morer sig over, hvordan de kan slippe af sted med at bortforklare, at de har overtrådt de coronaregler, som de få dage forinden selv har fået indført.

Videoen fik kritikken til at hagle ned over Boris Johnson, der måtte tage stærkt afstand fra den og afskedige en af sine talskvinder.

Samtidig blev der igangsat en intern undersøgelse af episoden under ledelse af kabinetssekretær Simon Case.

Flere episoder undersøges

Undersøgelsen omfatter ifølge The Guardian også flere andre episoder fra sidste år.

Det ene er et afskedsarrangement for en medarbejder 27. november i Downing Street 10, hvor også Boris Johnson deltog.

Det andet er et socialt arrangement med drinks i daværende undervisningsminister Gavin Williamsons ministerium 10. december.

De to episoder er ifølge The Guardian kommet i fokus, efter Boris Johnsons tidligere rådgiver Dominic Cummings fredag hævdede, at der kunne dukke billeder op fra de pågældende begivenheder.

Svær uge i vente

Kritikken af Boris Johnsons regering kommer på et tidspunkt, hvor premierministeren har rigeligt andet at se til.

Smittetallene for coronavirus i Storbritannien er de højeste siden januar, og den nye Omikron-variant spreder sig hastigt.

En ny prognose varsler ligefrem op mod 75.000 dødsfald i England, før foråret for alvor får fat, hvis regeringen ikke indfører yderligere restriktioner.

Samtidig bliver Johnson presset fra sine egne partifæller i det britiske parlament, hvor flere har udtrykt kritik af udsigten til nye restriktioner, som de mener er vedtaget forhastet.

The Guardian skriver, at mellem 50 og 80 konservative parlamentsmedlemmer overvejer at stemme imod regeringens nye tiltag eller at afstå fra at stemme, hvilket gør Boris Johnson afhængig af Labour for at få restriktionerne vedtaget.

- Boris Johnson står over for den mest udfordrende uge i sin uroplagede tid som premierminister, skriver avisens politiske redaktør, Toby Helm.

Labours leder, Keir Starmer, har søndag morgen på BBC sagt, at Labour stemmer for.