Coronavirus

- Måske er det gode nyheder, men vi må se, siger dansk ekspert om Omikron-tal fra Afrika

I Botswana har Omikron kun betydet en enkelt indlæggelse på intensiv. De afrikanske erfaringer gælder ikke nødvendigvis for Danmark, advarer ekspert.

I Botswana, der sammen med Sydafrika var det første land til at opdage den nye Omikron-variant af coronavirus, har den nye variant indtil videre ikke betydet flere hospitalsindlæggelser, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har netop nu kun en person indlagt på vores intensivafdelinger, fortalte landets sundhedsminister, Edwin Dikoloti, onsdag på en pressekonference.

Det beskedne tal i Botswana peger samme vej som de første erfaringer i det store naboland Sydafrika, hvor smitten med Omikron-varianten breder sig med stor hast.

Her har man registreret, at mens Omikron-varianten godt nok er meget smitsom, gør den tilsyneladende ikke folk lige så syge som Delta-varianten og de andre varianter af coronavirus, der er gået forud.

Den seneste opgørelse fra de sydafrikanske sundhedsmyndigheder viser, at mens den gennemsnitlige indlæggelsestid for coronapatienter tidligere lå mellem otte og ni dage, er den nu faldet til under tre dage.

Mindre behandlingskrævende

De første erfaringer fra provinsen Gauteng, hvor Omikron første gang blev opdaget i Sydafrika, tyder også på, at de indlagte patienters behov for behandling er blevet mindre.

En rapport fra landets Medical Research Council viser, at færre patienter har behov for ilt, færre udvikler lungebetændelse, og færre bliver indlagt på intensivafdelinger.

Men både i Sydafrika og i Botswana advarer eksperterne om, at det endnu er for tidligt at sige med sikkerhed, at Omikron-varianten gør folk mindre syge end andre varianter.

- Vi ved stadig ikke, hvor dødelig den nye variant er, og vi ved heller ikke, hvor effektive de eksisterende vacciner er mod denne variant, siger sundhedsminister Edwin Dikoloti.

"Måske er det gode nyheder"

Herhjemme erklærer en dansk ekspert sig helt enig i, at det er for tidligt at drage nogen endelige konklusioner.

- Nu har vi to observationer fra det sydlige Afrika. Måske er det gode nyheder, men vi må se, hvordan det udvikler sig i Danmark, siger professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Han understreger, at dels er det meget tidlige observationer, dels er der nogle grundlæggende forskelle, der kan få sygdommen til at udvikle sig anderledes herhjemme end i det sydlige Afrika.

- Den vigtigste forskel er alderssammensætningen. Det sydlige Afrika har en meget ung befolkning. Jeg vil gætte på, at vi heller ikke herhjemme vil se et stort antal ekstra indlæggelser for aldersgruppen under 65 år. Men det vil ikke nødvendigvis gælde for den ældre del af befolkningen, siger han.

- Først når vi ser tal herhjemmefra, eller fra et land, der ligner os i alderssammensætning, kan vi bruge det direkte, slår Jan Pravsgaard Christensen fast.

Sommer og vinter

Og den danske professor kan også nævne andre forskelle, der gør det svært at bruge de første erfaringer fra det sydlige Afrika.

Der er nemlig markante forskelle i den generelle sundhedstilstand, der gennemsnitligt er bedre i Danmark. Til gengæld har ældre danskerne flere livsstilsygdomme end unge afrikanere – og det kan trække den modsatte vej.

- Og endeligt skal man huske på, at det er sommer i det sydlige Afrika nu, mens det er vinter herhjemme, siger han.

De første meldinger om den nye Omikron-variant kom fra Sydafrika 25. november, hvor varianten har ført til voldsomme stigninger i antallet af registrerede coronasmittede.

Ifølge nyhedsmediet Bloomberg blev der i starten af december i gennemsnit registreret mere end 10.000 nye coronatilfælde hver dag i Sydafrika – mens det tal bare tre uger tidligere havde ligget på under 300 daglige tilfælde.