Coronavirus

Sådan håndterer vores nabolande Omikron-varianten

Svenskerne og nordmændene har indført restriktioner i kampen mod Omikron-varianten.

Listen af lande, der finder smittetilfælde med Omikron-varianten, vokser dag for dag. I skrivende stund er Omikron blevet fundet i 57 lande.

Den nye smitsomme variant giver dybe panderynker i hele verden og har fået flere lande til at indføre nye coronarestriktioner, der indebærer alt fra karantæneregler til skærpede krav mod ikkevaccinerede.

Onsdag aften blev der indført nye restriktioner i Danmark, og dermed følger vi samme kurs, som flere af vores nabolande allerede har lagt for dagen. Her kan du få et overblik over, hvordan udvalgte lande har grebet Omikron-varianten an.

Sådan håndterer de Omikron-varianten i udlandet

 1. Sverige

  Onsdag træder nye restriktioner i kraft i Sverige. Fremover skal svenskerne bære mundbind i offentlig transport, og arbejdsgiverne skal give deres medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra, skriver det svenske medie SVT.

  Forklaringen bag de nye tiltag skal blandt andet findes i Omikron-varianten, lyder det fra Socialminister Lena Hallengren, som påpeger, at der er brug for en større forsigtighed. 

  Restriktionerne er første del af regeringens tre-trins-plan.

  Hvis smitten stiger, og belastningen på landets sygehuse øges, er regeringen klar til at sætte de næste trin i værk, fortalte socialministeren på et pressemøde tirsdag aften.

  Hvis trin to rulles ud, vil det betyde mere fjernundervisning, at voksne skal undgå at deltage i turneringer og konkurrencer, og at der skal vises coronapas ved flere aktiviteter – for eksempel ved besøg på restauranter.

  Ved trin tre udvides omfanget af fjernundervisning, og der vil være begrænsede åbningstider på restauranter. Dertil vil voksne blive opfordret til at begrænse antallet af sociale kontakter.

 2. Norge

  Tirsdag aften genindførte den norske regering flere af dens tidligere coronatiltag. Her var den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, ude at sige, at den smitsomme variant gør det nødvendigt med nye restriktioner, skriver NRK

  Det betyder blandt andet, at der ikke må skænkes alkohol efter midnat, at der vil blive sat begrænsninger på, hvor mange kunder, der må være i butikker og indkøbscentre, og at der ved private sammenkomster på offentlige steder ikke må være mere end 20 personer samlet.

  Derudover råder de norske sundhedsmyndigheder til, at man ikke har flere end 10 gæster på besøg i ens private hjem. Ved jul og nytår hedder tallet 20.

  Tiltagene træder i kraft natten til torsdag og gælder de næste fire uger frem.

 3. Tyskland

  De tyske sundhedsmyndigheder var fredag ude at advare om, at Omikron-varianten vil forværre den fjerde bølge af coronavirus, som landet lige nu ser ind i. 

  Stigende smittetal og en bekyrimg for Omikron har fået den tyske regering til at indføre en række coronastramninger, der retter sig mod de uvaccinerede.

  Flere tyske delstater har allerede forsøgt at gøre livet sværere for de uvaccinerede ved at forbyde dem adgang til en række butikker, kultur- og fritidstilbud samt barer, biografer og fitnesscentre. Restriktioner, der nu bliver bredt ud på nationalt plan.

  Desuden har den nye tyske kansler Olaf Scholz i starten af december meldt ud, at medlemmer af Forbundsdagen skal stemme om vaccinepligt. Et krav, der hvis det bliver stemt igennem, tidligst vil kunne træde i kraft fra februar, oplyste han. 

  Dermed kan Tyskland følge efter nabolandet Østrig, som har været ude og varsle vaccinepligt fra 1. februar.

 4. Storbritannien

  I Storbritannien har man strammet reglerne for mundbind og karantæne.

  Personer, der er mistænkt for at være smittet med Omikron-varianten skal selvisolere i 10 dage, sagde premierminister, Boris Johnson, på en pressekonference 27. november

  Derudover skal briterne igen til at bruge mundbind i butikker og i den offentlige trafik. Reglerne vil blive gennemgået igen 18. december.

  Samtidig udvider Storbritannien deres vaccinationsprogram, skriver BBC. Det betyder en halvering af intervallet mellem andet og tredje stik, så der nu kun skal gå tre måneder i stedet for seks.

 5. Frankrig

  Omikron kan blive den dominerende smittespreder i Frankrig inden slutningen af januar, advarede en fransk regerinsrådgiver i sidste uge. 

  Søndag sagde den franske finansminister, Bruno Le Maire, dog i et interview med blandt andre Europe 1, at Frankrig vil forsøge at undgå nye coronaregler, herunder en lockdown, i lyset af stigende smittetilfælde og spredningen af ​Omikron-varianten

  Men fra på fredag vil de franske natklubber være lukket de næste fire uger frem.

  Derudover vil kravene til at bære mundbind blive skærpet for de franske skolebørn, sagde den franske premierminister, Jean Castex, tirsdag ifølge France24.

  Yderligere opfordrede Jean Castex, som selv lige har været smittet med covid-19, til, at franskmændene skulle slappe af, når det kom til julefrokoster. Han bad også arbejdsgiverne om at opfordre deres medarbejdere til at arbejde hjemmefra.