Udland

Olaf Scholz taget i ed som ny kansler i Tyskland

Efter mere end 16 år er Angela Merkel nu afløst på kanslerposten.

Socialdemokraten Olaf Scholz er onsdag taget i ed som Tysklands nye kansler. Dermed afløser han Angela Merkel, som har siddet på posten i mere end 16 år.

Tidligere på dagen blev Scholz godkendt som kansler af et klart flertal på 395 stemmer af de 707 afgivne stemmer i det tyske parlament.

63-årige Olaf Scholz kommer til at stå i spidsen for en koalition sammen med miljøpartiet De Grønne og de liberale FDP.

- Egentlig skulle han have haft 416 stemmer – det er, hvad de tre partier kan mønstre i Forbundsdagen. Så der er altså nogle, som har ønsket at vise deres utilfredshed inden for egene rækker. Det er stadig et pænt flertal, men også et lille rids i lakken på den nye kansler, siger TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

Vil bekæmpe corona og klimaforandringer

Den nye koalitionsregering, der på grund af partifarverne kaldes Trafiklys-koalitionen, har som erklæret mål at gøre Europas største økonomi mere grøn og mere retfærdig.

Bekæmpelse af coronapandemien er stærkt prioriteret i regeringsaftalen, og samtidig er der stort fokus på kampen mod klimaforandringer. Desuden er der er formuleret en række klare udenrigspolitiske mål i den nye regeringsaftale.

- Vi er ikke interesseret i en politik med den laveste fællesnævner, men derimod en politik med stor gennemslagskraft, lovede Scholz, da han præsenterede koalitionsaftalen.

Socialdemokraterne har i aftalen sikret en forhøjelse af minimumlønnen til 12 euro fra den nuværende 9,60 euro (til 89,23 kroner fra 71,40 kroner).

Efter mere end 16 år er Angela Merkel onsdag blevet afløst på kanslerposten.

Ingen store armbevægelser

Olaf Scholz' stil og politik minder på mange måder om det, hans forgænger, Angela Merkel, viste i sine godt 16 år som kansler.

Det fortæller Lykke Friis, som er direktør for Tænketanken Europa.

- Scholz er en meget dreven og pragmatisk politiker, og på den måde minder han meget om Angela Merkel. Han er ikke politikeren med de store retoriske taler eller armbevægelser, men han er meget seriøs, siger Lykke Friis til TV 2.

Mens Scholz selv tager kanslerposten i den nye regering, får FDP's leder, Christian Lindner, finansministerposten, og De Grønnes to medformænd, Robert Habeck og Annalena Baerbock, får titel af henholdsvis vicekansler og udenrigsminister.

Knap to måneders forhandling

De tre regeringspartier kom ud af det tyske parlamentsvalg sidst i september med fremgang.

Tilsammen havde de også flertal, og de gik hurtigt i forhandlinger om at danne en ny regering med SPD-leder Olaf Scholz som kansler.

Det tog knap to måneder, før de i forrige uge kunne fremlægge en fælles regeringskøreplan, som de hver især skulle forelægge baglandet.

Senere onsdag får Olaf Scholz endelig overdraget nøglerne til sit nye kontor af sin forgænger, Angela Merkel.