Johnson benægtede julefest i Downing Street– nu undskylder han for spøgefuld video

Den britiske premierminister tager nu afstand fra video, hvor hans medarbejdere joker med julefest under sidste års corona-nedlukning.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er endnu en gang kommet i massiv politisk modvind.

Johnsons medarbejdere beskyldes for at have overtrådt regeringens egne coronarestriktioner, ved at afholde en større julefrokost 18. december sidste år.

Det var ikke en fest, det var bare ost og vin

Boris Johnsons daværende talsperson, Allegra Stratton

Den britiske premierminister og hans regering har gentagne gange afvist, at julefrokosten fandt sted.

Men nu har tv-stationen ITV offentliggjort en video, der ifølge ITV er optaget 22. december sidste år – få dage efter den påståede julefrokost, som Boris Johnson ikke selv var med til.

Joker med julefrokost

I videoen optræder flere af Boris Johnsons pressemedarbejdere, som efter alt at dømme forbereder sig på pressens kritiske spørgsmål før et pressemøde.

Pressemedarbejderne joker med julefrokosten, og Boris Johnsons daværende talsperson, Allegra Stratton, som skal forestille at tage imod pressens spørgsmål, afviser med et stort smil, at der har været afholdt en julefest.

- Det var ikke en fest, det var bare ost og vin.

Er ost og vin i orden?

- Det var et forretningsmøde, griner Stratton og understreger, at der ikke var tale om en julefest, men et forretningsmøde. Og der blev ikke holdt afstand, griner Stratton i videoen.

Pres på Boris Johnson i Underhuset

Onsdag var der spørgetime i det britiske underhus, hvor Boris Johnson undskylder for tv-klippet.

- Jeg blev også oprørt over at se det klip, og jeg vil give en uforbeholden undskyldning for det anstød, det har vakt i hele landet, siger han.

Men han fastholder samtidigt, at han er blevet oplyst om, at ingen corona-restriktioner er blevet overtrådt.

- Siden disse beskyldninger dukkede op, er jeg gentagne gange blevet forsikret om, at der ikke blev holdt nogen fest, og at ingen Covid-19 restriktioner blev overtrådt, sagde Boris Johnson onsdag i parlamentet.

Har du selv undersøgt, om det var tilfældet?

- Jeg har konstateret, at retningslinjerne blev fulgt, gentog premierministeren.

Ifølge britiske medier skulle mellem 40 og 50 personer have deltaget i julefesten i premierministerens bolig 18. december sidste år.

Blot to dage før havde Boris Johnsons regering indført en række stramme restriktioner, der blandt andet betød, at det var forbudt at omgås personer, som ikke var en del af den nærmeste familie.

- Det er skammeligt

I en kommentar til den netop offentliggjorte video siger Labour-leder Keir Starmer, at Boris Johnson bør "indrømme blankt og undskylde".

- Folk i hele landet fulgte reglerne, selvom det betød, at de måtte holde sig adskilt fra deres familie i et nedlukket samfund. De har ret til at kræve, at regeringen gør det samme. At lyve og joke med disse løgne er skammeligt, siger Starmer ifølge Sky News.

The Metropolitan Police i London siger, at de er opmærksomme på den offentliggjorte video fra ITV. Det er endnu ikke besluttet, om der skal rejses sigtelser for overtrædelse af restriktionerne.

Boris Johnson lover også selv, at der vil blive sat en intern undersøgelse i gang - og at den kan ende med disciplinære sager.