Udland

Forkert mand anholdt i Khashoggi-sag

Fransk politi forvekslede en uskyldig mand med en eftersøgt kommandosoldat.

En 33-årig saudiarabisk mand kom tirsdag i store vanskeligheder på grund af sit navn.

En navneforveksling var nemlig skyld i, at han blev anholdt af fransk politi – mistænkt for at have deltaget i drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Fransk politi troede, at de havde fået fat i en 33-årig tidligere kommandosoldat Khaled Aedh al-Otaibi, som Tyrkiet ønsker udleveret til retsforfølgelse.

Men onsdag har anklagemyndigheden i Paris ifølge Reuters været ude at sige, at manden, der uheldigvis bærer det samme navn som den mistænkte kommandosoldat, ikke har noget med sagen og gøre. Det har et identitetstjek bekræftet.

Han vil derfor blive løsladt, lyder det fra anklagemyndigheden.

Forvekslet identitet

Den 33-årige, som nu er løsladt, blev anholdt i Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, netop som han var i færd med at stige ombord på et rutefly til Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

På det tidspunkt blev det rapporteret, at det var et tidligere medlem af den saudiarabiske kongelige garde. En mand, som af FN var identificeret som en af Jamal Khashoggis drabsmænd.

Ifølge det franske medie RTL nægtede han dog at være en af de eftersøgte i efterforskningen.

Tirsdag aften sagde saudiarabiske embedsmænd også, at franskmændene havde fået fat i den forkerte person, og at der var tale om "forvekslet identitet".

Kritiker af Saudi-Arabien

Den saudiarabiske journalist og redaktør Jamal Khashoggi blev slået ihjel på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul i oktober 2018.

Indtil sin død var han en fremtrædende og vedholdende kritiker af det saudiarabiske kongehus.

Han forlod Saudi-Arabien i 2017 og gik i eksil, hvorfra han fortsatte sin kritik af Saudi-Arabien – blandt andet som skribent på den amerikanske avis Washington Post.

Året efter vovede han sig så ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, fordi han skulle bruge nogle dokumenter i forbindelse med, at han havde planer om at blive gift.

Her ventede en gruppe saudiarabiske agenter, der dræbte ham og smuglede hans lig ud fra konsulatet.

Nægter at udlevere tiltalte

En amerikansk efterretningsrapport fastslog tidligere i år, at Saudi-Arabiens reelle magthaver, kronprins Mohammed bin Salman, godkendte - og måske endda beordrede - drabet.

Det har kronprinsen dog kategorisk afvist.

Otte af de involverede blev i 2019 dømt til fængselsdomme på mellem 7 og 20 år.

Og i år indledte Tyrkiet en retssag mod 26 tiltalte saudiarabere i sagen, blandt andre den nu anholdte 33-årige. Ifølge tiltalen var han ikke direkte involveret i drabet, men befandt sig i en tilstødende bygning.

Saudi-Arabien har tidligere afvist at udlevere ham og de andre tiltalte til retsforfølgelse i Tyrkiet, og ingen af de tiltalte har derfor været til stede ved retssagen.