USA advarer Rusland før topmøde: En invasion vil få konsekvenser
Rusland har sendt 100.000 tropper til grænsen mod Ukraine, og USA frygter, at Rusland har planer om at invadere nabolandet i starten af det nye år.
Det kommer til at få store konsekvenser, hvis Rusland invaderer Ukraine.
Sådan lyder advarslen fra USA kort før tirsdagens videosamtale mellem præsident Joe Biden og den russiske præsident, Vladimir Putin.
Det er første gang siden sommer, at de to statsledere skal snakke sammen, og mødet kommer på et tidspunkt, hvor der er store spændinger mellem Rusland og nabolandet Ukraine.
USA's efterretningstjenester mener nemlig at have bevis for, at Rusland har planer om et "storstilet angreb" på Ukraine.
- Det er meget alvorligt. Vi ser store mobiliseringer ved grænsen, destabilisering inde i Ukraine og kampagner mod Ukraine på sociale medier, der er tidoblet i de seneste måneder, sagde USA's udenrigsminister, Antony Blinken, til SVT's program Agenda søndag aften efter et møde i Stockholm med sin russiske modpart Sergej Lavrov i sidste uge.
- Vi er tro mod den territoriale integritet og Ukraines suverænitet. Hvis et demokrati lader lande ændre grænser med vold, og ingen gør noget, vil andre lande gøre det samme.
Over 90.000 soldater står klar
USA og Ukraine mener, at Rusland har sendt over 90.000 russiske soldater, pansrede køretøjer og elektroniske kampsystemer ned til grænsen ved Ukraine.
De befinder sig både i Rusland, tæt ved de oprørske provinser i det østlige Ukraine, i nabolandet Hviderusland og på Krimhalvøen, som Rusland annekterede i 2014.
Omvendt beskylder Rusland NATO og Ukraine for selv at mobilisere deres styrker på den anden side af grænsen og skrue op for spændingerne.
Joe Biden stak mandag aften hovederne sammen med statsledere fra NATO-lande i Europa og gjorde det efter mødet klart, at USA er klar til at "overveje muligheder, som vi endnu ikke har overvejet" for at beskytte Ukraine, som en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium sagde det.
- Og der vil blive malet med meget store bogstaver over for den russiske præsident under mødet i dag, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.
Hvad de konsekvenser er, har ingen fra den amerikanske administration dog lyst til at konkretisere over for amerikanske og udenlandske medier – om USA eksempelvis er klar til at sende tropper til Ukraine for at tage kampen op mod Rusland.
Men Jesper Steinmetz forventer, at der er tale om diplomatisk pres og økonomiske sanktioner.
Samme takter som før annekteringen af Krim-halvøen
USA frygter, at Rusland vil lancere en offensiv mod Ukraine allerede i januar 2022.
Det er et "reelt og realistisk scenarie set med amerikanske efterretningsbriller", som TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz forklarer det fra hovedstaden, Washington D.C.
- Man ser det samme mønster som i månederne op til annekteringen af Krim-halvøen. Den samme form for troppemobilisering og den samme form for trafik på sociale medier som eksempelvis antiukrainsk propaganda, som kan spores til Rusland, siger han.
- Det er det, der gør amerikanerne så bekymrede.
Siden 2014 har USA arbejdet ekstra tæt sammen med Europa i NATO-samarbejdet for at have planer på plads for, hvordan USA og NATO skal reagere, hvis Rusland forsøger at tage endnu en bid af Ukraine – eller resten af landet.
Derfor brugte Joe Biden meget af mandagen på at snakke med de store spillere i Europa som Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien for at sætte rammerne for det budskab, som USA og Joe Biden skal komme med senere tirsdag, når han mødes med Vladimir Putin til deres digitale topmøde.
Vesten vil gerne hjælpe – men vil ikke i krig
Den ukrainske premierminister, Denys Shmyhal, opfordrede for to uger siden NATO til at optrappe sin aktivitet omkring Ukraine ved at sende krigsskibe til Sortehavet og gennemføre hyppige overflyvninger med overvågningsfly af området.
Men selvom situationen i Ukraine er vigtig for NATO, tøver militæralliancen med at kaste sig ud i en militær konfrontation med Rusland.
Det forklarede TV 2s Østeuropa-korrespondent Uffe Dreesen, da NATO's udenrigsministre mødtes i Bruxelles for en uge siden.
- Frygten i Ukraine er, at Rusland har planer om at tage endnu en lille bid af Ukraine, og at Vesten meget omhyggeligt vil sørge for at holde sig uden for den væbnede konflikt. Vesten vil i stedet reagere med protester og skærpede sanktioner, som Rusland kan være ligeglade med, sagde han.