Præsident Biden truede Putin med alvorlige sanktioner på topmøde
Faren for en russisk invasion i Ukraine fyldte det meste af samtalen – USA er ikke sikre på, hvad Vladimir Putin beslutter sig for.
Som forventet var Ukraine det altoverskyggende samtaleemne, da præsidenterne fra USA og Rusland i dag holdt virtuelt topmøde.
Det fremgår af de første kommentarer fra Joe Bidens nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan på et pressemøde i Det Hvide Hus efter eftermiddagens samtale.
- Det er USA’s indtryk, at den russiske præsident Vladimir Putin stadig ikke har besluttet, om Rusland faktisk vil invadere Ukraine eller ej, siger han.
Derfor havde præsident Joe Biden sagt meget klart, at Rusland vil opleve alvorlige konsekvenser, hvis man faktisk gennemfører et militært angreb.
- USA og dets allierede vil reagere med stærke økonomiske sanktioner og andre midler, var beskeden fra Joe Biden ifølge Jake Sullivan.
Ifølge den nationale sikkerhedsrådgiver understregede Biden, at USA nu er klar til at tage sanktionsmidler i brug, der er så alvorlige, at man valgte ikke at bruge dem tilbage i 2014, da Rusland annekterede Krim-halvøen, der indtil da havde været ukrainsk territorium.
Den alvorligste sanktion
Jake Sullivan afviste dog at uddybe, hvilke sanktioner der kan være tale om.
På forhånd har der været spekulationer om, at der kan være tale om at udelukke Rusland fra det globale elektroniske betalingssystem Swift, skriver The Guardian. Det er en sanktion, der allerede er blevet brugt mod Iran og har ødelagt Irans normale deltagelse i det internationale finansielle system, og det betegnes som den alvorligste økonomiske sanktion, Vesten kan gennemføre.
Forholdet på et lavpunkt
De to præsidenter talte sammen i præcis to timer og et minut tirsdag eftermiddag over en topsikret videolinje mellem Det Hvide Hus i Washington og præsident Putins feriebolig i Sochi i det sydlige Rusland.
Samtalen fandt sted på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de to atommagter er dårligere, end det har været længe.
Vesten er stærkt bekymret over en massiv russisk oprustning langs grænsen til Ukraine og frygter, at det er en forberedelse til et militært angreb. USA og de vestlige allierede har dog ikke tænkt sig at blande sig militært for at komme Ukraine til undsætning, hvis Rusland skulle gennemføre et angreb.
I stedet er strategien at gøre det klart for Vladimir Putin, at han kan forvente meget alvorlige økonomiske sanktioner, hvis det sker.
Ruslands "røde linjer"
Rusland afviser, at man har planer om at angribe Ukraine. På dagens møde understregede Vladimir Putin, at Rusland har nogle ”røde linjer”, som ikke må overtrædes.
For det første skal Vesten give juridisk forpligtende garantier for, at Ukraine aldrig bliver medlem af NATO.
Og for det andet må Ukraine ikke forsøge at tilbageerobre de russisk-støttede oprørsprovinser i det østlige Ukraine. På mødet sagde Putin, at Ukraine har en ”destruktiv attitude” over for oprørsprovinserne.
Ukraine har på sin side afvist, at landet nogensinde vil anerkende, at dele af landet kan løsrive sig.
Den mulighed afviste Joe Biden også tirsdag.
Her gav han sin fulde støtte til ”Ukraines suverænitet og territoriale integritet”. Det betyder en afvisning af, at de oprørske, russiskstøttede provinser kan få anerkendt en form for selvstændighed – eller blive en del af Rusland, ligesom Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014.
I en kommentar efter topmødet takker en talsmand for den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij USA og præsident Joe Biden for den faste støtte.
Den ukrainske talsmand tilføjer, at mødet mellem Biden og Putin tilsyneladende ”ikke bød på nogen sensationer”.