Mens Europa lukker ned, er der gang i Spanien

Rundt i Europa indføres stadig striksere coronarestriktioner. Men i Spanien er der musikfestival, åbne restauranter og caféer uden krav om coronapas.

Musikken brager ud af højtalerne til Purple Weekend Estrella Galicia. Den årlige 60’er-musikfestival i den nordspanske by León er i fuld gang efter to år, hvor pandemien førte til aflysninger. Alle har mundbind på, men der er hverken krav om test eller coronapas.

Mens man ingen steder kommer ind uden den slags i hverken Frankrig, Italien eller Portugal, er situationen helt anderledes i Spanien.

- Vi har styr på situationen og følger myndighedernes anvisning til punkt og prikke. Det samme gør de flere tusinde gæster, der hen over de næste dage nyder vores festival. Vi opfører os ansvarligt, men er ikke bekymrede, siger Jesús Maria López de Uribe, kommunikationschef for festivalen.

Situationen er bedre end sidste ĂĄr

Selvom antallet af smittede igen stiger i Spanien, efter at landet i en lang periode har haft Europas lavest antal smittede proportionelt per indbygger, så er eksperterne fortrøstningsfulde.

- Situationen i år kan ikke sammenlignes med sidste år. Det er rigtigt, at smittetallet er bekymrende, men det giver sig ikke umiddelbart udslag i et øget pres på hospitalerne eller dødsfald, fordi mange allerede er immune, siger virolog Isabel Sola til det spanske medie RTVE.

Den seneste uge er tallet for smittede i Spanien per 100.000 indbyggere oppe på 248. I eksempelvis København er det samme tal 696. Og det kan foreløbig ses på restriktionerne rundt om i Spanien, der er langt mere lempelige end i andre sydeuropæiske lande.

I eksempelvis Portugal, hvor regeringen forleden indførte undtagelsestilstand, kræves der nu coronapas for at gå i motionscenter og på restaurant. Og vil man besøge en pårørende på hospital eller plejehjem, skal man ud over coronapasset fremvise en negativ test.

Og Portugal er vel at mærke blandt de lande i verden, hvor flest indbyggere er færdigvaccineret.

I Spanien er syv af de i alt 17 regioner begyndt at indføre coronapas i nattelivet, men det er et mindretal, og foreløbig er mange eksperter rolige ved situationen i Spanien. Eksempelvis Alfredo Corell, der er forsker ved Universitetet i Valladolid.

- Situationen er langt bedre end tidligere, og vi har flere værktøjer at bruge, vurderer Alfredo Corell. Men han understreger også, at det er vigtigt at holde sig klart, at ved store event og sociale sammenkomster, bør man ikke betragte vaccinerede som uovervindelige.

- Selvom smitten er reduceret væsentligt mellem vaccinerede mennesker, kan vaccinerede både blive smittet og smitte, advarer han.

Fester igennem

Men den fare bekymrer ikke gæsterne på restaurant Ezequiel. De sidder med fin afstand – mindst halvanden meter, som myndighederne kræver. Restauranten er fyldt med glade og larmende gæster, der nyder klassiske spanske delikatesser som skinke, ost og blæksprutte.

Blandt gæsterne er danske Rasmus Schrøder og Søren Koch, medlemmer af bandet, der spiller på den spanske musikfestival Purple Weekend Estrella Galicia.

- Spanierne virker meget påpasselige med deres brug af mundbind, og vi er ret trygge ved at spille her. De har jo haft langt færre smittede end andre lande, siger Rasmus Schrøder, guitarist i bandet. Og hans kollega nikker bekræftende.

- Vi har fået aflyst rigtig mange koncerter de seneste to år, så vi er bare vildt glade for at kunne spille til en festival her i Spanien. Og selvom der er mange mennesker samlet, er vi ikke bekymrede. Vi glæder os bare over, at det er muligt at samle så mange mennesker, lyder det fra Søren Koch.

Han tilføjer, at publikum har mundbind på under koncerterne.

Spanien ene i Europa

Men selvom de danske musikere føler sig trygge ved den spanske musikfestival, er Spanien lige nu som en ø i Europa, hvor en festival som Purple Weekend Estrella Galicia kan afholdes uden krav om test og coronapas.

Kører man over grænsen til Frankrig, er der krav om coronapas. Og i Portugal kan man lægge en negativ test oven i, hvis man vil deltage i en festival.

Og så er der hele spørgsmålet om vaccination. På Den Iberiske Halvø har både portugiserne og spanierne indtil nu helt frivilligt kunnet beslutte, om de ønsker at lade sig vaccinere, mens mange andre sydeuropæiske lande har gjort det mere eller mindre tvungent.

Græske sundhedsmedarbejdere – både læger og sygeplejersker – skal være vaccineret, hvis de vil beholde deres arbejde. Det samme gælder i Italien og Frankrig.

Men foreløbig fester de videre i Spanien. Ikke mindst ved musikfestivalen i León, hvor det danske band The Beatophonics netop er gået på til stor begejstring for det mundbindsbærende publikum.