Udland

Efterlyst for mordet på Khashoggi anholdt i Paris

I Tyrkiet er retssagen mod 26 tiltalte stadig i gang - og landet ønsker den anholdte udleveret fra Frankrig.

Fransk politi har tirsdag morgen anholdt en af de saudiarabiske mænd, der har været internationalt eftersøgt for mordet på systemkritikeren og journalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet i oktober 2018.

Ifølge det franske medie RTL er der tale om en 33-årig tidligere kommandosoldat, som Tyrkiet ønsker udleveret til retsforfølgelse.

Den 33-årige blev anholdt i Charles De Gaulle-lufthavnen i Paris, netop som han var i færd med at stige ombord på et rutefly til Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh.

Han rejste under sit eget navn og med sit eget pas, og det er ifølge RTL usikkert, om han var klar over, at der var udstedt en international arrestordre på ham.

Han bliver fremstillet i et retsmøde onsdag, hvor han i første omgang skal tage stilling til, om han accepterer at blive udleveret til Tyrkiet.

Hvis han modsætter sig, skal en fransk dommer tage stilling til, om han skal varetægtsfængsles i Frankrig, indtil sagen om hans udlevering kan afgøres.

En saudiarabisk regeringsembedsmand siger i en kommentar til anholdelsen, at anholdelsen er en fejl og må være resultatet af "en forvekslet identitet".

Kritiker af kongehuset

Den saudiarabiske journalist og redaktør Jamal Khashoggi var indtil sin død en fremtrædende og vedholdende kritiker af det saudiarabiske kongehus.

Han forlod Saudi-Arabien i 2017 og gik i eksil, hvorfra han fortsatte sin kritik af Saudi-Arabien – blandt andet som skribent på den amerikanske avis Washington Post.

Året efter vovede han sig så ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, fordi han skulle bruge nogle dokumenter i forbindelse med, at han havde planer om at blive gift.

Her ventede en gruppe saudiarabiske agenter, der dræbte ham og smuglede hans lig ud fra konsulatet.

Siden har omverdenen samlet et omfattende bevismateriale for, at Saudi-Arabiens reelle magthaver, kronprins Mohammed bin Salman, havde godkendt mordet på forhånd. Det er blandt andet konklusionen hos den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Kronprins Mohammed bin Salman har kategorisk afvist, at han skulle have kendt til mordplanerne på forhånd.

Dødsdomme blev siden omstødt

I 2019 gennemførte Saudi-Arabien en retssag for hermetisk lukkede døre mod otte af de involverede. Fem blev dømt til døden, mens tre andre blev idømt fængsel. De fem dødsdomme blev dog året efter ændret til fængselsdomme på mellem syv og 20 års fængsel, skriver RTL.

I år indledte Tyrkiet en retssag mod 26 tiltalte saudiarabere i sagen, blandt andre den nu anholdte 33-årige, der ifølge tiltalen ikke var direkte involveret i drabet, men befandt sig i en tilstødende bygning.

Saudi-Arabien har tidligere afvist at udlevere ham - og de andre tiltalte - til retsforfølgelse i Tyrkiet, og ingen af de tiltalte har været til stede ved retssagen.

Den tyrkiske retssag gør kun langsomme fremskridt. Senest har anklagemyndigheden lidt et nederlag, da retten afviste at inkludere den amerikanske efterretningstjeneste CIA's undersøgelse af sagen som bevismateriale.

Næste retsmøde i sagen er udskudt til februar, skriver nyhedsbureauet Reuters.