Coronavirus

Den næste pandemi kan være mere dødbringende – og vi er ikke klar, siger forsker

Der skal investeres i et forsvar mod fremtidige pandemier, advarer den professor, der skabte AstraZeneca-vaccinen.

Coronapandemien, der har kostet over fem millioner mennesker livet, er langtfra ovre – og den næste pandemi kan være endnu mere dødbringende.

Det er advarslen fra en af de forskere, der skabte AstraZeneca-vaccinen, skriver BBC og The Guardian.

- Det bliver ikke sidste gang, at en virus truer vores liv og levebrød, sagde Sarah Gilbert, der mandag aften gav et tv-transmitteret foredrag på BBC.

- Sandheden er, at den næste kan blive værre. Den kan være mere smitsom eller mere dødbringende eller begge dele.

Brug penge på et forsvar

Sarah Gilbert er professor i vaccinologi ved Oxford Universitet og begyndte i starten af 2020 at udvikle den coronavaccine, der nu kendes som Oxford/AstraZeneca-vaccinen.

Og den anerkendte professor advarer om ikke at lade den viden og de videnskabelige fremskridt, som er blevet skabt under coronapandemien, gå tabt.

I stedet skal verdens ledere investere i et beredskab, før den næste pandemi rammer os.

- Vi kan ikke tillade en situation, hvor vi har været igennem alt det her og så bestemme os for, at de enorme økonomiske tab, vi har lidt, betyder, at der stadig ikke er midler til et pandemiberedskab, sagde hun.

- Akkurat som når vi investerer i vores væbnede styrker og efterretningstjenester og diplomati for at forsvare os mod krige, skal vi investere i mennesker, forskning, produktion og institutioner for at forsvare os mod pandemier.

Verden holder vejret

Sarah Gilberts advarsel kommer på et tidspunkt, hvor verden holder vejret, efter at den nye Omikron-variant er begyndt at sprede sig.

Varianten blev første gang fundet i en prøve taget i Sydafrika 9. november, og siden da har man fundet smittede i knap 50 lande verden over.

Der er stadig en lang række ubesvarede spørgsmål om den nye variant, eksempelvis hvor meget den smitter, og om vaccinerne er effektive nok.

Bekymrende stigning i Danmark

Tirsdag oplyste Statens Serum Institut (SSI), at der er registreret 398 Omikron-tilfælde i Danmark.

Det er en betragtelig stigning i forhold til fredag, hvor der var registreret 18 smittede med den nye variant og tegn på, at udviklingen går den gale vej, hvis man spørger Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum.

Omikron er "løbet fra os", blandt andet fordi smitteopsporingen ikke længere kan stoppe stigningen i smitten med Omikron, forklarede Ullum på et pressemøde tirsdag:

- Der er smitte med Omikron i alle regioner. Især er der mange tilfælde i Region Hovedstaden. Hvor smitten tidligere kom fra rejsende til Danmark, bliver over 90 procent nu smittet i Danmark.

Ifølge SSI-direktøren er Omikron fundet på alle kontinenter bortset fra Antarktis og er bekræftet i 55 lande med 1400 tilfælde, men han forventer, at man kun har set toppen af isbjerget.

- Blandt de indrejsende kan vi se, at der nu er flere, der kommer rejsende ind fra andre europæiske lande. Det tyder på, at smitten er udbredt i Europa og ikke bliver opdaget, fortalte Henrik Ullum.