Coronavirus

Italien indfører skrappe restriktioner for ikkevaccinerede

Uden vaccine er der ikke længere adgang til restauranter, museer og meget mere i Italien.

Ingen vaccination, ingen indendørs servering.

Sådan lyder Italiens nyeste coronaregler, der træder i kraft i dag.

De, som ikke er vaccineret, får lige pludselig svært ved at leve et normalt liv nu

Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien

Konkret betyder de nye regler, at personer over 12 år enten skal have modtaget en godkendt coronavaccine eller have været smittet med covid-19 for at kunne nyde mad og drikke på indendørs serveringssteder mellem 6. december 2021 og 31. januar 2022.

Slutdatoen er dog med mulighed for forlængelse, hvis pandemien fortsat hærger på det tidspunkt.

Og restriktionerne gælder ikke kun Italiens restauranter.

De omfatter også visse kulturinstitutioner, teatre, koncertsale, biografer, sportsbegivenheder, forlystelsesparker, legelande, diskoteker, casinoer, bingohaller og større private fester såsom receptioner, fødselsdage og jubilæer.

Gælder også turister

Kirkerne er dog åbne, og hvis man for eksempel ikke er vaccineret og vil deltage i en bryllupsfest, en konfirmation eller en anden religiøs fest er det nok med en frisk negativ coronatest.

I Italien vil det sige en op til 72 timer gammel PCR-test eller en op til 48 timer gammel antigentest.

De italienske museer er også stadig åbne for personer, der kan fremvise en negativ test.

Restriktionerne gælder også turister, der dog stadig kan besøge Italien og indkvartere sig på et hotel, hvis de har en frisk negativ test.

Danskere over 12 år, der planlægger skiferie i Italien, og som ikke er færdigvaccineret, skal være opmærksomme på, at der kræves en frisk negativ coronatest, hver gang de vil ind i en skilift med lukket kabine.

Al brug af offentlig transport kræver også en frisk negativ test eller et bevis for vaccination.

Skruen kan strammes

Og de nye restriktioner er lige nu endda kun på det laveste niveau.

De italienske myndigheder følger smittespredningen tæt, og hvis smitten stiger i en region, kan restriktionerne øges.

Det fører til psykiske problemer, fordi borgerne føler sig meget kontrolleret

Valter Lavitola, restauratør

Myndighederne bruger farverne hvid, gul, orange og rød til at angive, hvor stor smittespredningen er i en region.

Hvis en region bliver orange, øges kravene til skisportsstederne, så man også skal være vaccineret for at benytte kabinelifterne.

Lige nu er de fleste italienske regioner hvide, undtagen de nordlige regioner Friuli- Venezia-Giulia og Alto Adige, der er gule og dermed kun er et skridt fra de mere omfattende restriktioner.

De italienske myndigheder har indført de nye regler i håb om, at flere italienere vil lade sig vaccinere mod coronavirus. Over 80 procent af landets borgere har modtaget to doser, men sygdommen spreder sig stadig i landet, og der er frygt for, at den nye smitsomme Omikron-variant vil drive smittetallene opad.

Et svært liv uden vaccine

Og nu skal restriktionerne altså få de mest vaccineskeptiske borgere til at lade sig stikke i armen.

- De ikkevaccinerede får lige pludselig svært ved at leve et normalt liv hernede i Italien fra nu af, siger Eva Ravnbøl, der er TV 2s korrespondent i Italien.

Især vaccinekravet, hvis man vil spise ude, ventes at ramme mange.

Derfor har Eva Ravnbøl talt med en række restauratører i Rom for at høre, hvordan de nye regler modtages.

- De siger, at det er ok, men det påhviler dem at kontrollere coronapasset, og det er ikke altid lige behageligt eller rart at skulle være politimand over for kunderne, siger hun.

Hvis restauranterne bliver afsløret i ikke at overholde de nye regler, kan myndighederne udskrive bøder på mellem 400 og 1000 euro til såvel kunder som restauratører, og hvis en restaurant bryder reglerne tre gange, kan myndighederne lukke stedet i 10 dage.

En af restauratørerne, Valter Lavitola, der ejer spisestedet Cefalú, siger til TV 2, at han støtter vaccinekravet, men at det ikke er ubetinget.

- I forhold til smittespredning er det nyttigt med et vaccinekrav. Men ud fra en betragtning om borgernes personlige frihed så fører det til psykiske problemer, fordi borgerne føler sig meget kontrolleret, siger Valter Lavitola.

Den italienske regering har i øvrigt flere nye vaccineregler på vej.

Fra 15. december bliver der vaccinekrav for alle politi- og militærfolk samt for ansatte på landets skoler.

Ifølge Eva Ravnbøl bliver de personer i de tre grupper, som ikke vil vaccineres, suspenderet uden løn, til restriktionerne bliver ophævet.