Anders Fogh: Der er fuldstændig konkrete planer for russisk invasion
Joe Biden vil komme med en klar advarsel, når han og Vladimir Putin over et videomøde tirsdag skal tale om spændingerne mellem Rusland og Ukraine.
Bekymringen for en mulig russisk invasion af Ukraine er taget til over de seneste dage og uger.
Ikke mindst efter at en række internationale medier kunne gengive amerikanske efterretninger, der antyder, at en russisk invasion kan ske så tidligt som i begyndelsen af 2022 og omfatte i omegnen af 175.000 soldater.
Oplysninger, som har været bragt af blandt andre Washington Post, New York Times og Financial Times.
Anders Fogh Rasmussen, der er tidligere statsminister i Danmark, forhenværende generalsekretær i NATO og har fungeret som rådgiver for Ukraines tidligere præsident, har også set de amerikanske efterretninger, og han finder dem pålidelige, fortæller han til TV 2.
Ifølge Fogh vil første fase være at lukke Ukraines adgang til Sortehavet, så landet ikke kan få nye forsyninger ind. Næste fase vil være at bombe de militære styrker i Ukraine til næsten ingenting, inden de igangsætter tredje fase, som er at rykke mod hovedstaden Kiev.
- Så der er fuldstændig konkrete planer, men vi ved ikke, om Putin vil realisere dem, siger Anders Fogh Rasmussen.
Stor oprustning ved grænsen
Spændingerne mellem Rusland og Ukraine har været høje, siden russerne i 2014 annekterede Krim-halvøen.
Siden da har Donbass-regionen i det østlige Ukraine været en konfliktzone med kampe mellem ukrainske soldater og prorussiske oprørere.
På det seneste har Ukraine udtrykt bekymring for en ny russisk aggression, da Rusland ifølge ukrainerne har samlet op mod 100.000 soldater langs Ukraines grænser.
Omvendt hævder Rusland at have underretninger om, at Ukraine har samlet mere end 120.000 soldater i konfliktområdet, og samtidig beskylder russerne USA og Vesten for at medvirke til at destabilisere situationen.
Krisen var på dagsordenen ved et udenrigsministermøde i NATO i sidste uge, og efterfølgende udtrykte USA's udenrigsminister, Antony Blinken, bekymring for Ruslands intentioner.
- Vi er dybt bekymrede over beviser på, at Rusland har lagt planer om betydelige aggressive træk mod Ukraine. Det er planer, der omfatter forsøg på at destabilisere Ukraine indefra samt storstilede militære operationer, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.
Biden vil sende advarsel på møde
Spændingerne mellem Ukraine og Rusland er også et af de primære emner, når den amerikanske præsident, Joe Biden, og russiske Vladimir Putin, tirsdag skal tale sammen over en videoforbindelse.
De to præsidenter har senest talt sammen i juli og mødtes senest i juni.
- Vi har kendt til Ruslands handlinger gennem længere tid, og min forventning er, at vi kommer til at have en lang diskussion med Putin, sagde Biden lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Konkret ventes Biden tirsdag at advare Putin om alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis russerne gennemfører planerne om en invasion. Det fortæller en repræsentant fra den amerikanske regering ved en pressebriefing forud for mødet, skriver Reuters.
Forud for mødet vil Joe Biden mandag konsultere med en række europæiske allierede for at understrege behovet for solidaritet og for at koordinere de potentielle sanktioner.
Financial Times beskrev i en artikel søndag, at USA har været ukarakteristisk åbne i sin deling af efterretninger om Ruslands planer, men at det skal være sket for at overbevise tvivlere i Europa om, at truslen var reel.
Putins egentlige mål
Da Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen, var det en begivenhed, som for NATO var fuldstændig uforudset, fortæller Anders Fogh Rasmussen, der dengang var generalsekretær i forsvarsalliancen.
Skulle det ende med en invasion i det nye år, vil det være mindre overraskende, siger han til TV 2. Men selvom truslen er reel, føler Ander Fogh Rasmussen sig ikke overbevist om, at Vladimir Putin ender med at føre planerne ud i livet.
- Nu er amerikanerne og EU fuldstændig enige om, at der bliver meget kraftige sanktioner mod Rusland, hvis Putin alligevel går ind i Ukraine. Så prisen kan både indadtil og udadtil blive alt for høj for Putin, siger Fogh.
Men mindre kan måske også gøre det for den russiske præsident.
Ifølge Anders Fogh Rasmussen er Putins langsigtede mål nemlig at forhindre Ukraine i nogensinde at blive medlem af NATO og EU.
- Derfor ønsker han at holde liv i en konflikt, som betyder, at både NATO og EU vil være betænkelige ved at få Ukraine ind som medlem. Det er hans egentlige mål, siger den tidligere statsminister.
Den røde linje
Vladimir Putin har selv gjort det klart, at et ukrainsk medlemskab af NATO og en udvidelse af forsvarsalliancen mod øst er en såkaldt "rød linje", som Rusland ikke kan acceptere.
Det gentog han senest på et pressemøde i sidste uge,
- I den her situation træffer vi passende militære og tekniske foranstaltninger. Atter engang er det ikke os, der truer nogen. Dem, der anklager os, vil bare give os skylden. Det er uansvarligt, sagde Putin ved den lejlighed.
Forud for tirsdagens videomøde har Joe Biden dog udtalt, at han ikke har meget tilovers for de russiske krav.
- Jeg accepterer ikke nogen røde linjer, sagde han lørdag ifølge Reuters.
__
Artiklen er efter udgivelse blevet opdateret med oplysningen om Anders Fogh Rasmussens rolle som rådgiver for Ukraines tidligere præsident.