Udland

Da Taliban lukkede skolerne, åbnede hun munden – og verden lyttede med

Sotooda Forotans oprør mod Talibans skolelukninger gik viralt i både Afghanistan og resten af verden.

Hun er kun 15 år. Alligevel er den afghanske aktivist Sotooda Forotan allerede blevet kåret som én af de mest indflydelsesrige kvinder i 2021 af mediet Financial Times.

Sin unge alder til trods er hun nemlig gået til kamp for, at kvinder skal have lov til at uddanne sig i Afghanistan.

Vi beder jer om at åbne skolens døre for pigerne

Sotooda Forotan, aktivist og studerende

En vej, som ellers for mange har været blokeret, efter at Taliban hejste sit flag i Kabul i slutningen af august.

- Vores vigtigste rettighed er at få en uddannelse, så vi kan opbygge vores land. Vi har ret til at arbejde og studere, siger Sotooda Forotan til TV 2.

"Vi beder jer"

Da Taliban overtog magten i Afghanistan, forsikrede bevægelsen ellers omverdenen om, at de ville respektere kvinders rettigheder og fortsat ville lade kvinder og piger uddanne sig.

En antitese til da de senest havde magten for tyve år siden.

Men stik imod løfterne bliver flere og flere afghanske piger og kvinder afskåret fra deres skole og uddannelse.

Og da Sotooda Forotan skulle tale ved et offentligt arrangement, tog hun bladet fra munden.

I salen sad blandt andet flere medlemmer af Taliban. Med et sort tørklæde svinget om håret stillede hun sig frem på talerstolen og talte direkte til det militante islamistiske styre.

- Vi er hjælpeløse, men oprigtige, og vi beder jer om at åbne skolens døre for pigerne, lød det fra talerstolen dengang.

Og så kom på hun på folks læber.

Vil fortsætte kampen

Hendes oprør gik viralt i både Afghanistan og udlandet, og det satte pres på den militante islamistiske bevægelse.

Blandt andet fik piger få uger senere lov til at komme tilbage til skolerne i storbyen Herat. En sejr, som Financial Times direkte tilskriver den 15-årige.

- Jeg er glad for, at de lyttede til mig. Jeg håber, at alle landets pigeskoler og universiteter genåbner, siger Sotooda Forotan i dag til TV 2.

Det er dog ikke uden omkostninger for den unge kvinde at tale bramfrit i et land med et styre som Taliban. Hun fortæller til TV 2, at hun modtager trusler.

Alligevel fortsætter hun med at kæmpe for de piger og kvinder, som endnu ikke kan vende tilbage til klasselokalerne rundt om i landet.

- De prøver måske at få mig til at tie stille og bare sidde derhjemme. Men jeg kan fortælle dem, at det kommer jeg aldrig til, siger hun.

Verden følger med

Spørgsmålet om kvinderettigheder i det Taliban-styrede land har skabt intern splid i den militante islamistiske bevægelse, fortæller TV 2s korrespondent i landet, Simi Jan.

- Der er kræfter i Taliban, som mener, at kvinderne hører til derhjemme, mens der er andre, der mener, at de er nødt til at imødekomme det her, siger hun.

Hvilke stemmer der er stærkest, er dog svært at forudse. Og Talibans magtovertagelse har da også allerede sat sit præg på kvinders rettigheder i landet.

Få dage efter den militante islamistiske bevægelse overtog Kabul, blev facader med kvinder malet over i hovedstaden. Samme sted var gaderne næsten tomme for andre end mænd, og burkasalget steg markant i tiden lige efter.

Senere blev sport forbudt for landets kvinder, mens piger flere steder bliver nægtet skolegang. Og senest har Taliban opfordret tv-stationer i landet til ikke længere at vise serier og tv-drama med kvindelige skuespillere.

Samtidig ligger mange offentligt ansatte kvinder også stadig under for Talibans restriktioner og kan ikke vende tilbage til deres jobs under regeringen.