Coronavirus

Italiener mødte op til vaccination med falsk arm

Italien indfører skrappe coronarestriktioner, der gør dagliglivet svært for ikkevaccinerede. Selv morgenkaffen er truet. Så nu forsøger de alt.

En italiensk mand er blevet afsløret i et avanceret svindelnummer, der skulle sikre ham et coronapas.

Uden at blive stukket.

Han mødte op på vaccinationscentret, udstyret med en falsk arm af silikone, og håbede, at det ville være nok til at narre sundhedspersonalet.

Det var det imidlertid ikke, og manden – en 57-årige tandlæge – er nu meldt til politiet for forsøg på bedrageri.

- Sagen er på kanten af det latterlige. Hvis det da ikke havde været helt uacceptabelt set i lyset af de ofre, som hele samfundet betaler for denne pandemi, siger præsidenten i regionen Piemonte, Alberto Cirio, ifølge avisen Corriere della Sera.

Huden var lysere

Tandlægen mødte torsdag aften op på et vaccinationscenter i Piemonte i det nordlige Italien, tæt på grænsen til Schweiz, for at få sit første vaccinestik.

Han kom ind til en sygeplejerske ved navn Filippa Bua, der rutinemæssigt bad ham hive blusen ned over skulderen, så han kunne få sit stik.

Hun blev mistænksom, fordi huden på skulderen og overarmen var lysere end huden på mandens hånd og ansigt. Og fordi silikonehuden føltes anderledes at røre ved end almindelig hud.

Så hun bad manden tage sin bluse helt af – og så måtte manden gå til bekendelse.

Sygeplejersken har siden beskrevet oplevelsen i et interview med tv-stationen CNN:

- Først fik jeg ondt af manden. Jeg troede, at han havde en protese, og at jeg havde fået ham til at blotte den forkerte arm. Men så indrømmede han, at han havde taget en falsk arm uden på sin egen for at undgå at få vaccinen, fortæller Filippa Bua.

Nyt "supercoronapas"

Det desperate svindelnummer skete, blot få dage før Italien indførte nye, skrappe coronarestriktioner.

På mandag indfører Italien et "supercoronapas", som man kun kan få, hvis man er vaccineret eller allerede har haft covid-19. Det afløser det almindelige coronapas, som man også kunne få, hvis man for nylig havde fået en negativ coronatest.

Uden sådan et "supercoronapas” kan man ikke få adgang til biografer, teatre, fitnesscentre, natklubber, fodboldstadions eller skilifte – og man kan heller ikke få adgang til indendørs servering på restauranter og barer.

- Langt de fleste italienere synes, de nye restriktioner er fine. Men de få, der er vaccinemodstandere, er begyndt at ryste i bukserne. For de får groft sagt ikke lov til andet end at passe deres arbejde og så gå hjem til sig selv, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- De må ikke engang drikke deres morgenkaffe på en cafe. Det er der ingen italienere, der kan forestille sig at undvære. Der er jo ingen hernede, der drikker deres morgenkaffe, før de går hjemmefra, siger hun.

Italien er lige nu et af de lande, der er nået længst med vaccinationerne.

- Man når op omkring de 85 procent vaccinerede. Vaccination af børnene starter 16. december. Og når det gælder det tredje boosterstik, er Italien så langt fremme, at de 40-60-årige får tilbuddet allerede inden jul, fortæller Eva Ravnbøl.

Tilbud på Amazon

De nye restriktioner fra på mandag har da også fået en stor gruppe af ikkevaccinerede til at skifte mening og få deres første stik.

Men det har altså fået de mest overbeviste vaccineskeptikere til at finde på nye kreative løsninger.

Tandlægen fra Piemonte er nemlig ikke den eneste, der har fået ideen med at tage en falsk silikonearm udenpå sin rigtige arm.

På sociale medier deles et tilbud fra Amazon, hvor man for 488 euro (3600 danske kroner) kan købe en silikone-overkrop, skriver avisen The Guardian.

En ukendt italiener deler opslaget med teksten:

- Hvis jeg prøver det her, vil de så opdage det? Måske vil jeg tage et ekstra lag tøj på under silikonen, så jeg er sikker på, at nålen ikke når ind til min egen arm.