Udland

Macron kalder Boris Johnson en cirkusklovn, skriver medier

Striden om migranter ved Den Engelske Kanal har udløst en krise mellem Storbritannien og Frankrig så stor, at diplomater taler om et nyt Waterloo.

Der fyger hårde ord mellem præsidentpaladset i Paris og Downing Street i London i disse dage.

Krisen på tværs af Den Engelske Kanal fylder sider i samtlige britiske aviser. For præsident Macron er blevet så provokeret af premierminister Johnson, at han ifølge det konservative partiblad Daily Telegraph kalder ham en cirkusklovn. Og den slags er ikke set før.

Den nye krise mellem de to atommagter er mere bitter end noget, der er set siden Anden Verdenskrig, hvor premierminister Winston Churchill ikke kunne skjule sin irritation over den franske general Charles de Gaulle, der levede i eksil i London.

Nu er det striden om bådflygtningene, der forsøger at komme fra den franske kyst til Storbritannien, som har tændt bitterheden mellem Paris og London.

Et brev på Twitter vækker vrede

I sidste uge druknede 27 migranter i Den Engelske Kanal, og sagen om bådflygtningene er vanskelig på begge sider af vandet.

Den britiske regering vil have franskmændene til at stoppe trafikken. Men de franske myndigheder siger, at opgaven er uoverkommelig, når menneskesmuglere udskiber titusinder af asylansøger fra den franske kyst – og mener i øvrigt, at briterne selv må tage sig af dem, der vil i asyl i Storbritannien, skriver Financial Times.

Tonen er så skarp, at den franske regering har trukket en invitation til et krisemøde med den britiske indenrigsminister, Priti Patel, tilbage.

Derfor er kontakten mellem præsidenten i Elysée-palæet og premierministeren i Downing Street afgørende. Men nu er stemningen elendig.

Boris Johnson skrev ganske vist et brev til præsident Macron i sidste uge om, at de måtte løse problemet i fællesskab:

Han offentliggjorde dog også brevet på Twitter, og det passede bestemt ikke den franske præsident.

Britisk minister "skuffet" over Macron

Det var ikke seriøst, lød det fra Emmanuel Macron.

- Man skriver ikke til en anden leder med tweets eller sender breve, som man offentliggør. Vi er ikke whistleblowere. Kom nu, kom nu, sagde Macron på et pressemøde.

Og så kunne det franske satiriske dagblad, Le Canard Enchainé, som de første skrive, at præsidenten skulle have kaldt Boris Johnson "en klovn". Han tilføjer, at det altid er det samme "cirkus" med Johnson, skriver The Guardian.

I London siger arbejdsminister Therese Coffey ifølge The Independent, at hun er "overrasket og skuffet" over udtalelserne, selvom de kun serveres uofficielt.

Waterloo

Krisen optrappes ovenikøbet fredag, hvor diplomater fra begge sider udtrykker deres chok.

Den tidligere britiske Paris-ambassadør Lord Rickett siger til Daily Telegraph, at situationen er værre end på noget tidspunkt i de 40 år, han har været diplomat. Men han overtrumfes af den tidligere franske London-ambassadør Sylvie Bermann.

Hun siger, at forholdet mellem Paris og London aldrig har været værre siden Waterloo-slaget i 1815, hvor den franske kejser Napoleon led sit endelige nederlag.

Men situationen er endnu værre, end striden mellem London og Paris viser, mener den politiske redaktør på Financial Times, Philip Stephens.

Det er ikke bare præsident Macron, der anser Boris Johnson for at være et fjollehoved.

- Det samme hører man i Washington, Berlin og Rom – og selv også hjemme i Whitehall i London, hedder det i hans tweet.