Coronavirus

Kæmpe vaccinesucces i Portugal: - Vi har brugt en krigsretorik

Med en viceadmiral i spidsen er det lykkedes de portugisiske myndigheder at vaccinere en stor del af befolkningen uden tvang.

Mens Østrig og Tyskland strammer reglerne kraftigt for ikkevaccinerede, fordi for få lader sig vaccinere, er situationen en helt anden i Portugal.

- Jeg har fået to stik og skal have mit tredje, fortæller 69-årige Carlos Días begejstret, da TV 2 møder ham på et vaccinationscenter i udkanten af den portugisiske hovedstad, Lissabon.

Ligesom ham har millioner af portugisere med stor tiltro til landets sundhedsvæsen helt frivilligt ladet sig vaccinere mod covid-19.

Over 86 procent er vaccineret i Portugal. Det tilsvarende tal er 76 procent i Danmark. Og under 70 procent i Tyskland og Østrig.

Hvad er årsagen til den portugisiske vaccinesucces?

Diktaturet spøger

Med store smil og gestikulerende hænder siger Maria Mora, at man bør se på flere årsager. Hun er leder af molekylærmedicinsk institut i Portugal og professor ved universitetet i Lissabon, og vi møder hende i laboratoriet.

Hun forklarer, at Portugal var et fattigt land, som først fik udryddet smitsomme sygdomme som polio og mæslinger i 1970'erne.

- Så portugiserne har frisk i erindringen, at vacciner virker effektivt. Men så er der også vores historie med et diktatur. På den måde ved vi godt, hvad rigtig frihed er, lyder det grinende fra professoren, som forklarer, at man ikke opfatter vaccination som en krænkelse af grundlæggende rettigheder, som man kan se demonstranter mene i andre lande.

Tilbage ved Carlos Días i vaccinationscentret bliver den tese bekræftet.

- Vi levede i mange år med en diktator. Vi ved, hvad frihed er. Den bliver ikke knægtet, fordi vi skal bære masker eller vaccineres, siger han med henvisning til António de Oliveira Salazar, der havde magten fra 1932 til 1968.

Viceadmiral i spidsen

Som noget helt særligt er det en militærmand, der har stået i spidsen for vaccinationsudrulningen i Portugal.

Med fast håndtryk, stirrende øjne og røde kinder tager den to meter høje viceadmiral imod på sit kontor i det portugisiske forsvarsministerium.

Hvis du er i krig, skal du sørge for at få ammunition til fronten. Ellers kan du ikke skyde. Her drejede det sig om at få folk vaccineret

Gouveia e Melo, viceadmiral og ansvarlig for vaccineudrulningen

Viceadmiral Gouveia e Melo ynder at være på søen, men er i øjeblikket på land: Fædrelandet kaldte, og han måtte hjælpe.

- Vi har brugt en krigsretorik. På den ene side stod samfundet, og på den anden coronavirussen. Og det eneste forsvar, vi havde, var at massevaccinere, siger Gouveia e Melo.

Han peger på, at han som militærmand havde en fordel i sin kommunikation. Han var langt væk fra politiske diskussioner, der kunne forplumre budskabet. Og viceadmiralens var klart:

- Der er to veje. Enten bliver man vaccineret på en sikker måde. Det vil sige med en indsprøjtning. Ellers bliver man det ved at blive smittet. Og det kan ende med indlæggelse og død.

Han er ikke et øjeblik i tvivl om, at det var hans militære baggrund, der gjorde forskellen.

- Vi i militæret ved, hvad logistik betyder. Hvis du er i krig, skal du sørge for at få ammunition til fronten. Ellers kan du ikke skyde. Her drejede det sig om at få folk vaccineret så hurtigt som muligt. Få leveret vaccinerne, distribueret dem. Brugt dem i tide, siger viceadmiralen.

Nye restriktioner på trods af succes

Men selvom Portugal er et af verdens bedst vaccinerede lande, har regeringen netop strammet coronarestriktionerne.

Efter skrappe tider var der ellers blevet løsnet op. Væk var udgangsforbud, krav om mundbind og test. Men smitten stiger blandt det portugisiske samfunds ti millioner indbyggere.

Vaccinen er ikke en skudsikker vest

Maria Mora, leder af molekylærmedicinsk institut i Portugal

Seneste døgn var der over 4500 smittede – det højeste antal siden juli måned. Og presset på hospitalerne er markant.

Derfor skal man nu bære mundbind inden døre. Have en negativ test, hvis man besøger et plejehjem eller hospital, selvom man er færdigvaccineret.

For at gå på restaurant, cafe eller i motionscenter skal man vise et coronapas. Og alle, der kommer til Portugal via fly, båd eller bil, skal vise en negativ test, selvom de er færdigvaccineret.

- Vaccinen er ikke en skudsikker vest. Den gør, at man bliver mindre smittet, spreder mindre, og frem for alt at man formentlig får et mildt sygdomsforløb, hvis man bliver smittet, siger professor Maria Mora.

Hele tiden nye varianter

Hun tilføjer, at så længe hele verden ikke er vaccineret, vil smittespredningen fortsætte.

- Vi kan se det med den nye variant. Som jo var ventet. For så længe vi ikke får vaccineret alle steder, som i Afrika, vil der hele tiden komme nye varianter.

I vaccinationscentret er Albertino Rodrigues bekymret over den nye variant Omikron. Men det mindsker ikke glæden over, at han netop har fået sit tredje stik med Pfizer-vaccinen.

- Jeg er glad. Jeg er beskyttet selv, og dermed beskytter jeg også andre. Og det er vigtigt. Men selvfølgelig er jeg bekymret, for måske er den stærkere end Delta-varianten, mere kompleks. Men for mig at se er det bare endnu en grund til, at alle skal blive vaccineret, siger han.