USA sender raketsystemer med hidtil længste rækkevidde til Ukraine: - Russerne skal være bange

Indtil nu har Rusland haft fordelen på slagmarken, hvad angår ildkraft og længde. Men det vender nu, mener ekspert.

Ukraine lider på slagmarken, og i ugevis har præsident Volodymyr Zelenskyj og andre ukrainske topembedsmænd bedt USA om at stille flere våben til rådighed.

Det ønske har USA nu imødekommet, hvorfor mere avancerede raketsystemer og ammunition er på vej til Ukraine i form af en våbenpakke på 278 milliarder kroner, skriver CNN.

Der er blandt andet tale om raketsystemer af typen Himars, der kan ramme mål inden for cirka 80 kilometers afstand.

Det er den hidtil længste rækkevidde for raketsystemer sendt til Ukraine, og det kan blive et stort problem for Rusland, vurderer udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo.

- Russerne skal være bange. Det bliver hedt at stå omkring deres knudepunkter, som vil være dem, ukrainerne vil forsøge at ramme, siger han til TV 2.

Skal bruges mod russiske nøglemål

Indtil nu har det ellers været Rusland, som har haft fordelen på sin side, hvad angår længde og ildkraft. Men den fordel er landet nu blevet fravristet, fortæller Jacob Kaarsbo.

For Ukraines snart nyerhvervede raketter skyder både længere og kan lade hurtigere end russernes raketter. Det betyder, at de ukrainske tropper bedre kan ramme mål som ammunitionsdepoter og forsyningslinjer.

Det er netop nøglemål som disse, som USA ønsker at gøre Ukraine i stand til at træffe, lyder det fra den amerikanske præsident, Joe Biden, i et indlæg i den amerikanske avis The New York Times.

I samme indlæg afviser han at sende raketsystemer, der kan nå ud over de 80 kilometer, som Ukraine ellers har ytret ønske om.

- USA vil hverken opfordre eller sætte Ukraine i stand til at ramme russerne uden for Ukraines territorie, skriver Biden.

Men det er noget sludder, mener Jacob Kaarsbo. For raketterne, som Ukraine nu kan se frem til at modtage, kan allerede nå et stykke ind over den russiske grænse. Det er dog ikke ensbetydende med, at de vil bruge dem til at gøre det.

Frygter yderligere eskalering

Ifølge flere embedsmænd fra Det Hvide Hus har USA aftalt med Ukraine, at våbnene kun må bruges til at afvise russiske fremskridt på ukrainsk territorium.

De (Ukraine, red.) vil gøre meget for at undgå at skyde mod russisk landområde

Jacob Kaarsbo, udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator

Og Ukraine gør klogt i at holde sig på måtten, mener Jacob Kaarsbo.

- Ukrainerne ved godt, at de har behov for at vise den vestlige verden, at de gerne vil integreres i EU og NATO, så de vil gøre meget for at undgå at skyde mod russisk landområde, fortæller han.

Med våbenleverancen sætter Joe Biden også punktum i en flere uger lang debat, hvor det er blevet diskuteret, hvorvidt USA skulle sende raketter, der har en rækkevidde på 300 kilometer, til Ukraine.

Her har frygten blandt andet gået på, at en våbenleverance som den kunne eskalere krigen yderligere, og ifølge Joe Biden "søger USA ikke en krig mellem NATO og Rusland".

Alligevel er de mindre, men stadig avancerede Himars-raketter et signal fra USA til Rusland om, at de vil gøre, hvad de kan, for at Ukraine vinder krigen, siger Jacob Kaarsbo.

- Og hvis russerne har noget at brokke sig over, kan de bare gå hjem, vil Bidens administration sige, vurderer han.

Den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, har dog allerede været på banen og kalder USA's beslutning om at sende mere avancerede våben for "ekstremt negativ". Han siger yderligere, at det øger risikoen for "direkte konfrontation med Rusland" ifølge Reuters.

Ikke første våbenleverance

Ud over raketsystemer og ammunition indeholder våbenpakken, der officielt bliver offentliggjort i løbet af onsdagen, blandt andet også luftovervågningsradarer, antitankmissiler og panserværnsvåben.

Det oplyser nyhedsbureauet Reuters, der har oplysningerne gennem embedsmænd fra Det Hvide Hus.

Tidligere har USA blandt andet sendt M777 Howitzer-kanoner, der allerede bruges af ukrainske styrker og har en rækkevidde på omkring 25 kilometer.

Også den tyske kansler, Olaf Scholz, har onsdag meddelt, at de sender det avancerede luftforsvarsmissilsystem MD, der er kendt under navnet 'IRIS-T SLM', til Ukraine.