Taliban i Afghanistan

Taliban laver optog med lig i kraner - mindst 100 forsvundet siden august

Menneskerettighedsorganisation slår alarm om situationen i Afghanistan. Tidligere politifolk myrdes, og Taliban udstiller henrettede mennesker.

Den forreste lastbil i optoget gennem byen var blå.

En grøn kran pegede op i luften fra vognens lad, og i et reb for enden af kranen dinglede en menneskekrop fra side til side, når lastbilens hjul ramte et hul eller et bump på vejen.

Huller og bump er der mange af i den afghanske provins Herat, hvor det engang var amerikanske soldater, der kørte i konvoj.

Men nu er amerikanerne og alle de andre internationale styrker i Afghanistan taget hjem, og det er blevet Talibans tur til at køre i konvoj gennem byen.

Den næste lastbil var hvid med en gul kran.

Kranen på den næste var rød.

Hvem de døde var, vides ikke med sikkerhed, men ifølge Muhammed Jalal, der er leder af Taliban-styrets kulturkommission, var der tale om voldtægtsforbrydere, der fik deres straf af Afghanistans nye magthavere.

Frygten er tilbage

Konvojen af kranbiler blev optaget på video af en person i folkemængden, og i begyndelsen af november fandt billederne vej til Twitter.

Optagelsen af konvojen er blot et enkelt eksempel på, at Taliban-bevægelsen ikke ser ud til at have forandret sig ret meget siden slutningen af 1990'erne, hvor den stod bag lignende grusomheder.

I løbet af de seneste måneder er der dukket mange flere vidneudsagn og billeder op fra afghanere, der forsøger at dokumentere, hvordan de nye magthavere står bag systematiske mord, tortur og andre overgreb.

Fra Facebook-opslag til lighuset

Så sent som tirsdag dukkede der billeder op af en afdød, ung mand, der blev fundet i en flod nær byen Lashkar Gah med spor efter vold i ansigtet.

Det er den afdøde mands bror, Sharif Sharafat, der har offentliggjort dem.

Sharif Sharafat skriver på Facebook, at broderen, Naveed Jan, forsøgte at få Taliban til at udbetale løn til lærerne i Lashkar Gah, og at han lavede et Facebook-opslag for at få andre med på idéen.

Ifølge Sharif Sharaf skrev Naveed Jan, at Taliban jo selv samlede penge ind, og at de passende kunne give lærerne løn ud af de penge.

Noget tid efter kom der en bil med Taliban-folk til broderens adresse og tog ham med.

Den næste gang, Sharif Sharafat så sin bror, var i kølerummet i lighuset i byen, skriver han,

Ifølge Sharif Sharafat forklarede Taliban, at broderen var flygtet fra dem, og at de ikke vidste, hvordan han var havnet i floden.

Folk forsvinder

At Taliban de seneste måneder har begået talrige forbrydelser mod Afghanistans indbyggere er netop blevet dokumenteret af menneskerettighedsorganisationen Humans Rights Watch, der tirsdag udgav en 25 sider lang rapport om emnet.

Aktionerne om natten er skrækindjagende

Said, menneskerettighedsaktivist

Organisationen har valgt at koncentrere sit arbejde om de mennesker, der så ud til at have mest på spil, da amerikanerne tog hjem, nemlig ansatte hos den tidligere regering.

Rapporten dokumenterer nu, at over 100 politi- og militærfolk, der arbejdede for regeringen, enten er blevet henrettet eller er forsvundet mellem 15. august og 31. oktober 2021.

Oplysningerne står i stærk kontrast til det løfte Taliban gav 17. august, efter de havde indtaget hovedstaden Kabul.

Talibans talsmand forsikrer, at kvinder må arbejde og uddanne sig "indenfor rammerne af islamisk lov”. Video: David Buch

- Alle er tilgivet, og vi vil ikke søge hævn. Vi vil gerne leve fredeligt uden interne eller eksterne fjender, sagde Talibans talsmand, Zabiullah Mujahid.

Ifølge Human Rights Watch har Taliban tilsyneladende valgt at bryde løftet.

- Talibans ledelse lovede amnesti, men det har ikke afholdt lokale kommandører fra at foretage summariske henrettelser og bortførelser af tidligere medlemmer af Afghanistans hær, sagde Patricia Gossman, der er leder af Asien-afdelingen hos Human Rights Watch, da rapporten blev udgivet tirsdag.

Fatale breve om amnesti

Ifølge rapporten har Taliban beordret tidligere medlemmer af Afghanistans hær til at lade sig registrere, så de kan få et amnesti-brev, der vil garantere deres sikkerhed.

Under registreringen skal de tidligere militærfolk fortælle, hvor de har gjort tjeneste samt aflevere eventuelle våben i deres besiddelse.

- Taliban har imidlertid brugt disse screeninger til at anholde, henrette eller få personer til at forsvinde, få dage efter registreringen. Deres lig blev efterladt, så slægtninge eller folk i lokalsamfundene kunne finde dem, står der i rapporten.

Oplysningerne om situationen i Afghanistan i rapporten fra Human Rights Watch stammer fra 67 interviews med vidner til Talibans optræden i landet.

De fortæller blandt andet, at Taliban gennemfører natlige razziaer mod de tidligere soldater, der ikke har ladet sig registrere.

- Aktionerne om natten er skrækindjagende. De bliver foretaget under påskud af, at man vil afvæbne tidligere medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, der ikke har overgivet deres våben. De, som forsvinder, er ofre for de natlige aktioner. Familierne kan ikke anmelde det, og de kan ikke engang spørge, hvor personen er blevet af, siger et af vidnerne i rapporten.

Human Rights Watch nævner kun hans fornavn, Said, og skriver, at han er borgerrettighedsaktivist i Helmand-provinsen.

Det er ikke altid, at Taliban har held med sig under de natlige besøg, men det har organisationens krigere ifølge rapporten også en løsning på.

- Under eftersøgningerne begår Taliban overgreb og truer familiemedlemmer til at afsløre, hvor folk gemmer sig. Nogle af disse bliver på et tidspunkt pågrebet for at blive henrettet eller anholdt uden at få at vide, hvorfor de tilbageholdes, eller hvor de befinder sig, skriver Human Rights Watch i rapporten.

Taliban lover alle en fair rettergang

Ifølge organisationen har situationen skabt frygt blandt alle de afghanere, der har arbejdet for den tidligere regering, og som frygtede, at Taliban ville tage hævn.

De straffes, fordi de er involveret i nye kriminelle aktiviteter

Brev fra Taliban til Human Rights Watch

Afghanistans nye magthavere nægter imidlertid over for Humans Rights Watch, at der bliver begået systematiske overgreb.

Taliban blev præsenteret for anklagerne i rapporten 7. november og svarede i et brev til Human Rights Watch, at alle anholdelser og afstraffelser sker efter en juridisk proces og rettergang.

I brevet afviser Taliban også, at medlemmer af den tidligere regering bliver straffet for synder begået i fortiden.

- De straffes, fordi de er involveret i nye kriminelle aktiviteter, skaber problemer, konspirerer mod den nye regering og er i kontakt med notoriske individer, der er flygtet fra landet, står der i brevet, hvor Taliban forsikrer, at man end ikke vil dræbe et medlem af terrororganisationen Islamisk Stat uden rettergang.

I brevet skriver Taliban desuden, at man har degraderet 755 krigere, der har forbrudt sig mod reglerne og oprettet en militærdomstol, som skal retsforfølge personer, der beskyldes for mord, tortur eller for at have foretaget uretmæssige anholdelser.

Efter rapporten udkom tirsdag, lykkedes det avisen Washington Post at finde flere vidner i Afghanistan, der har set Taliban skyde tidligere politifolk ned på åben gade.

Avisen kontaktede også Taliban for at høre, hvorfor løftet fra august tilsyneladende bliver brudt.

En talsmand for Taliban, der hedder Bilal Karimi, svarede, at historierne om masseanholdelser og drab på tidligere regeringsfolk er "del af en propagandakampagne".

- Der kan måske være nogle tilfælde, men det kan skyldes personlige konflikter, eller fordi nogle (andre end Taliban) har brugt navnet 'Det Islamiske Emirat', siger han til avisen.

Så ifølge Taliban er der altså styr på det:

De lig, der hænges op i kranerne, er retmæssigt dømt for mord, røveri, voldtægt og lignende forbrydelser.

Alle de andre lig er enten nationens fjender, slået ihjel af andre eller et stort propagandanummer.