Konflikten om Ukraine

Rusland: Ukraine har samlet halvdelen af alle sine soldater ved oprørsk region

Så længe Ukraine truer den oprørske Donbass-region, vil Rusland ikke trække sine soldater væk fra grænsen.

De seneste dage har Ukraine og en række vestlige landet advaret om en akut, russisk trussel mod Ukraine.

En trussel, der består i, at Rusland har koncentreret næsten 100.000 soldater langs Ukraines grænser.

Onsdag tager Rusland så til genmæle og vender den argumentation på hovedet.

Talsmænd for den russiske regering siger, at Rusland ikke kan tillade sig at slække på årvågenheden ved grænsen til Ukraine, så længe Ukraine samler tusindvis af soldater på deres side af grænsen.

- Vi har set underretninger om, at Ukraine har samlet mere end 120.000 soldater i konfliktområdet. Derfor frygter vi, at de kredse i Ukraine, der går ind for en militær løsning på problemet i Donbass-regionen, er ved at få deres vilje, siger Dimitri Peskov, der er talsmand for den russiske regering, onsdag.

Halvdelen af alle soldater

Peskov påpeger, at de 120.000 soldater udgør halvdelen af alle ukrainske soldater.

- Det er en meget farlig eventyr-politik. Og det bekymrer os dybt, fordi det foregår helt tæt på den russiske grænse, tilføjer han.

Hans kollega Maria Zakharova, der er talsmand for det russiske udenrigsministerium, anklager samtidigt Vesten for at øge spændingen mellem Ukraine og Rusland. Det gør Vesten ved at gennemføre store militærøvelser i området, ved at overflyve grænseområdet med spionfly og ved at forsyne Ukraine med våben, siger den russiske talsmand.

- Ukraines væbnede styrker opruster deres militære styrke og samler tungt militært udstyr og mandskab, siger Maria Zakharova ifølge avisen Moscow Times.

Fronten ligger fast

Situationen i Donbass-regionen er fastfrosset i en lavintensitetskonflikt, hvor ukrainske soldater og oprørsstyrker står overfor hinanden ved fronten. Der er er daglige skudvekslinger og hyppige tab af menneskeliv, men frontlinjen flytter sig kun ganske lidt.

Perspektiv

Donbass-regionen

En soldat fra den oprørske Donbass-region i skyttegrav, november 2021

Den omstridte Donbass-region ligger i det østlige Ukraine langs grænsen til Rusland.

Området er traditionelt hjertet af Ukraines mineindustri og tæt knyttet til Rusland. Omkring 70 procent af indbyggerne i regionen er russisktalende.

Siden 2014 har separatister, der ønsker regionen løsrevet fra Ukraine, holdt området besat.

Ukraine og Vesten anklager Rusland for at støtte oprørerne med militært materiel og soldater. Rusland har konsekvent afvist beskyldningerne og betegner de russiske kæmpere i regionen som ”frivillige”.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, sagde onsdag i det ukrainske parlament, at den eneste tænkelige løsning på konflikten er at gå i forhandlinger med Rusland.

- Vi må sige sandheden, at vi ikke vil være i stand til at stoppe krigen uden direkte forhandlinger med Rusland. Det har alle udenforstående parter allerede erkendt, sagde Volodymyr Zelenskij.

Det forslag har Rusland straks afvist.

Rusland opfordrer i stedet den ukrainske regering til at indlede forhandlinger med oprørerne i Donbass-regionen.