Udland

Prisvindende forfatter undskylder over for mand, som blev fejlagtigt dømt for voldtægt mod hende

En ny undersøgelse af sagen konkluderede, at Anthony Broadwater blev dømt på baggrund af "utilstrækkelige" beviser.

Hele 16 år har Anthony Broadwater tilbragt bag tremmer for anklager om en voldtægt i 1981, som han i sidste uge er blevet renset for.

Og det får nu voldtægtsofferet og forfatteren Alice Sebold til at undskylde.

- Jeg er mest af alt ked af, at det liv, som du kunne have levet, blev taget uretfærdigt fra dig, skriver hun i en udtalelse på udgivelsesplatformen Mediums hjemmeside.

Beviserne mod Broadwater, der blev løsladt i 1998, var nemlig mangelfulde. Det konkluderede højesteretten i New York i sidste uge.

For sent at danne familie

Derfor kaster Alice Sebold også skyld på det amerikanske retssystem.

- For 40 år siden valgte jeg at sætte min lid til det amerikanske retssystem som en traumatiseret 18-årig, skriver forfatteren.

- Men faktum er, at for 40 år siden blev endnu en ung sort mand brutaliseret af vores mangelfulde retssystem.

Ifølge CNN beskrev den i dag 61-årige Anthony Broadwater i sidste uge, hvordan hans liv er blevet påvirket af den fejlagtige domfældelse, som fandt sted i 1982.

Hans kone ville gerne have børn, men det kunne han ikke give hende grundet sin dom.

- Og nu er vi forbi de dage, hvor vi kan få børn, fortæller Anthony Broadwater til en gruppe journalister efter et retsmøde.

"Utilstrækkelige" beviser forårsagede dom

Efter voldtægten skrev Alice Sebold erindringsbogen 'Lucky', hvor hun beskriver overgrebet i 1981, som fandt sted, da hun var en 18-årig studerende på Syracuse Universitet i New York, USA.

Måneder efter hændelsen så hun en mand på gaden, som lignende voldtægtsmanden, og det fik hende til at kontakte politiet, skriver BBC.

Efterfølgende blev Anthony Broadwater tilbageholdt af politiet, da han var på gaden samme tidspunkt som Alice Sebold.

Hun blev derefter bedt om at udpege gerningsmanden i en gruppe af mænd, hvori Anthony Broadwater indgik.

Her pegede hun ikke på ham, men alligevel blev han senere dømt for sagen.

Anthony Broadwater blev løsladt i 1998, men har siden stået i registeret over sexforbrydere indtil for nylig.

Ifølge BBC var det en ny undersøgelse af sagen, som konkluderede, at han var blevet dømt på baggrund af "utilstrækkelige" beviser.

Den 61-årige amerikaner blev forbundet til forbrydelsen ved en mikroskopisk håranalyse – en metode, som siden er blevet erklæret stort set utroværdig af det amerikanske justitsministerium ifølge Los Angeles Times.

Vundet flere litterære priser

Alice Sebold er især blevet kendt for sin fiktionsroman 'The Lovely Bones', som udkom i 2002.

Forfatteren vandt flere litterære priser for romanen heriblandt The American Booksellers Associations pris for årets bog inden for voksen fiktion i 2003.

Bogen fik så meget succes, at den i 2009 blev lavet til en film af samme navn med den verdenskendte skuespillerinde, Saoirse Ronan, i hovedrollen.