Udland

Olaf Scholz: Tyskerne får snart pligt til at lade sig vaccinere

Den kommende tyske forbundskansler varsler skrappe tiltag for at få coronasmitten ned. Det betyder store begrænsninger for ikkevaccinerede.

Tyskland forbereder sig på at indføre vaccinepligt for hele den voksne befolkning.

Det siger den kommende forbundskansler, Olaf Scholz, efter et møde tirsdag med afgående kansler Angela Merkel og ministerpræsidenterne fra de tyske delstater.

- Vi har ikke fået vaccineret tilstrækkeligt mange. Under disse omstændigheder kan og skal sådan en beslutning træffes. Jeg støtter det, sagde Olaf Scholz tirsdag aften til tv-stationen ZDF.

Knap 70 procent af den tyske befolkning er færdigvaccineret, men det tal skal længere op, mener Scholz.

Den tyske regering og delstaterne vil som det første gennemføre en vaccinationsoffensiv inden jul. Til det har man bestilt 30 millioner ekstra vaccinedoser, der både skal gives til ikkevaccinerede og til vaccinerede, der skal have et tredje stik.

Vaccinepligt til foråret

Når alle, der ønsker at blive vaccineret, har haft muligheden, går man så videre til at indføre vaccinepligt for resten.

Ifølge Olaf Scholz kan det blive med virkning fra februar eller marts:

- Til den tid har alle, der beslutter sig for at blive vaccineret nu, haft tid til at få både deres første og andet stik, siger han.

Han slår dog fast, at tvungen vaccination først skal behørigt vedtages i den tyske Forbundsdag, før det kan gennemføres. Det skal ske ved en afstemning, hvor partierne stiller deres parlamentsmedlemmer fri til at stemme, som de selv ønsker det.

TV 2s korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen, vurderer, at der nok skal samle sig et tværpolitisk flertal for vaccinepligten. Han fortæller til gengæld, at spørgsmålet har skabt en ophidset debat i befolkningen:

- Under valgkampen var der mange politikere, der talte imod vaccinepligt. Flere af dem er nu vendt på en tallerken. Og det er sådan noget, der driver folk mod de forskellige konspirationsteorier: "Der kan I bare se. Politikerne har hele tiden haft en plan om tvungne vacciner". Dele af befolkningen føler ikke, at politikerne holder, hvad de har lovet i denne sag, siger Uffe Dreesen.

Stemningsskiftet hos politikerne forklarer han med to ting.

Dels at de tyske smittetal i en periode har ligget rekordhøjt, og dels at nabolandet Østrig netop har valgt at indføre vaccinepligt.

- Det har fået den politiske debat til at vende i Tyskland. Der er mange, der siger, at "når Østrig kan, så kan vi også", fortæller han.

I Østrig uddeler man bøder

Det står endnu ikke klart, hvordan Tyskland har tænkt sig at håndhæve kravet om vaccinepligt i befolkningen, fortæller Uffe Dreesen. Men han forudser, at Tyskland vil skele til de regler, som Østrig har indført.

- Hvis man kigger til Østrig på det område, så bliver der tale om administrative bøder i stil med parkeringsbøder. I Østrig er systemet sådan, at ikkevaccinerede får en indbydelse til at blive vaccineret – en indbydelse med tid og sted. Møder de så ikke op, så straffes de med en bøde, fortæller han.

"G 2-stramninger"

Vaccinepligten er langt fra den eneste stramning, der er på vej i Tyskland.

Når Scholz og Merkel mødes med delstaternes ministerpræsidenter igen på torsdag, ventes flere øjeblikkelige stramninger.

Vaccinepligt kan blive indført allerede nu for plejepersonale.

Og der kan ventes en række såkaldte "G 2-stramninger", der indfører en række stramninger for ikkevaccinerede.

"G 2" står for Geimpfte (vaccinerede personer) og Genesene (personer, der har været smittet og er raske igen) og er betegnelsen for den del af befolkningen, der ikke bliver ramt af stramningerne.

De ikkevaccinerede vil ikke have adgang til at gå på restaurant og handle i butikker (undtagen dagligvarebutikker), og der bliver lavet skrappe grænser for, hvor mange mennesker de må omgås.

Både i det offentlige rum og derhjemme må de kun omgås personerne i deres egen husstand plus to andre personer.

- Meningen er, at ikkevaccinerede kun skal have lov til at mødes med ganske få andre, siger Olav Scholz.