Udland

Alec Baldwin: Jeg trykkede ikke på aftrækkeren

Hele interviewet bliver vist torsdag.

Det var et dræbende skud. Et uheld, der aldrig skulle være sket under en ellers uskyldig filmproduktion.

Men det var ikke Alec Baldwin, der udløste det dødbringende projektil, som dræbte filmfotografen Halyna Hutchins og sårede instruktøren Joel Souza.

Det siger den 63-årige skuespiller i et interview med ABC, som endnu ikke er bragt i sin fulde længde. Men den opsigtsvækkende udtalelse fra Alec Baldwin falder i det korte klip, som ABC har offentliggjort forud for udsendelsen torsdag.

Interviewet er Baldwins første siden den tragiske hændelse, der fandt sted 21. oktober under optagelserne af westernfilmen 'Rust'.

Men overfor ABC nægter Baldwin at have trykket på aftrækkeren.

- Jeg ville aldrig rette en pistol mod nogen og trykke på aftrækkeren. Aldrig, siger Baldwin.

Nægter at have skudt

Indtil nu har Alec Baldwin stået som manden, der ved et uheld kom til at affyre et dræbende skud, mens han var ved at forberede sig til optagelserne af en scene.

I den korte teaser til interviewet, uddyber Alec Baldwin ikke, hvem der så skød eller hvordan ulykken kunne ske.

Og det indhyller forløbet i endnu et slør af mystik, der med garanti vil give efterforskerne noget at se til i de kommende måneder.

Forløbet ellers klart

Den foreløbige politierklæring og vidneudsagn - blandt andet fra den sårede instruktør Joel Souza - har ellers allerede tegnet et forholdsvis klart billede af forløbet op til og omkring ulykken.

Alec Baldwin, instruktøren Joel Souza, fotografen Halyna Hutchins og en række assistenter var fra morgenstunden gået i gang med at øve en skydescene i en støvet, gammel trækirke i scenografien i New Mexico.

Filmholdet var netop vendt tilbage fra frokost og havde genoptaget prøverne i kirken, da assisterende instruktør, David Halls hentede en rekvisitrevolver fra en vogn uden for kirken.

Ifølge instruktør Joel Souzas forklaring studerede han scenen på fotografens monitor, da han pludselig hørte, ”hvad der lød som et smæld efterfulgt af et knald”.

Filmfotografen Halyna Hutchins snublede bagover og faldt til jorden. Dødeligt såret af et skud i maven, men stadig i live.

Souza, som havde stået tæt på Hutchins, bemærkede, at han havde blod på skulderen. Han var også blevet ramt.

Ingen anelse om skarpe skud

Under prøverne til skydescenen tog assisterende instruktør David Halls som forklaret en af revolverne og gav den med det samme til Baldwin.

Instruktør Joel Souza har i sin vidneerklæring fortalt til politiet, at han var overbevist om, at revolveren ikke var ladt.

Det samme siger en tydeligt bevæget Alec Baldwin i interviewet med ABC's George Stephanopoulos.

Han siger også, at han "ingen anelse har om", hvordan skarp ammunition kan være kommet ind i et af de våben, som blev benyttet under optagelserne.

Tirsdag kom det ifølge New York Times frem, at Hannah Gutierrez-Reed, som stod for håndtering af attrapvåben til filmoptagelserne, havde fyldt en seksløber med fem patroner, men at der var en som "ikke ville gå i kammeret".

Hannah Gutierrez-Reed rensede derpå pistolen og tilføjede den sjette og sidste patron.

Sporet er speget

Herfra bliver sporet mere speget. For ifølge Hannah Gutierrez-Reed har hun fået leveret våben og løs ammunition fra firmaet PDQ Arm and Prop LLC, som kan have blandet det ellers harmløse krudt med potentielt dræbende projektiler.

Tirsdag ransagede politiet en lagerbygning i Albuquerque tilhørende PDQ Arm and Prop LLC for at opspore en mulig kilde til leveringen af det dræbende projektil.

Ejeren Seth Kenney nægter at have leveret ammunition til optagelserne af 'Rust'.

Og uanset hvad vil det afgørende spørgsmål for langt de fleste nok være: Hvis ikke Alec Baldwin trykkede på aftrækkeren, hvem gjorde så?

Det svar kommer - måske - når ABC bringer interviewet i sin fulde længde.

Alec Baldwin har allerede modtaget flere søgsmål fra ansatte på filmsettet for at undlade at overholde sikkerhedsregler.