Udland

Lækket video trækker overskrifter: Kørte forsvundet britisk F-35-kampfly direkte i havet

Sagaen om de skandaleramte F-35-kampfly har fået endnu et kapitel. Lækket video viser et af dem køre ud over kanten på et hangarskib og falde i havet.

Det lød umidelbart ret dramatisk, da det britiske forsvarsministerium forleden kunne meddele, at et af landets helt nye, topmoderne og meget dyre F-35-kampfly var styrtet ned nord for Egypten.

- En britisk F-35-pilot fra HMS Queen Elizabeth måtte her til morgen skyde sig ud under en rutineflyvning i Middelhavet, skrev forsvarsministeriet på Twitter 17. november.

Nu er der så dukket en video op, som angiveligt viser, hvad der skete. Heraf fremgår det, at flyet sådan set kun styrtede fra dækket på hangarskibet HMS Queen Elizabeth og ned i Middelhavets blå bølger.

Store britiske nyhedsmedier som Sky News, ITV og BBC skriver alle, at billederne efter deres bedste overbevisning er ægte.

Videoen, der deles flittigt på Twitter, ser ud til at være optaget på hangarskibets eget overvågningskamera, og her ses kampflyet langsomt køre hen mod det hop for enden af startbanen, flyene normalt letter fra.

Men i stedet for at komme op i hastighed og lette, kører flyet bare ud over kanten og falder i vandet.

Netop som flyet tipper over kanten, ses piloten skyde sig ud med katapultsædet for derefter at dale ned i vandet med en faldskærm over sig.

Hvorfor styrtede flyet ned?

De britiske myndigheder har ikke bekræftet videoens ægthed, men de har på den anden side heller ikke afvist, at den er autentisk.

Den video fra overvågningskameraet, der florerer på Twitter, ser ud til at være en affotografering af en computerskærm, som en eller anden har foretaget med en mobiltelefon.

Videoen blev først delt af en profil, der kalder sig Seb H, som normalt beskæftiger sig med emner inden for forsvar og våbensystemer.

Billederne af krigsflyets fald rummer muligvis værdifuld information, der kan bruges til at opklare, hvorfor et fly til omkring 875 millioner danske kroner, som på papiret kan undgå radar og lette næsten lodret, ikke engang ser ud til at kunne komme i luften i virkelighedens verden.

Ifølge tv-kanalerne Sky News og BBC skyldes hændelsen muligvis, at flyet sugede en presenning eller lignende ind i jetmotoren.

Flyene på det britiske hangarskib beskyttes mod elementernes rasen af presenninger, og det er muligt, at man glemte at fjerne en af dem, inden flyet skulle lette.

De britiske myndigheder efterforsker ifølge Sky News stadig, hvad der gik galt, og der gøres forsøg på at bjærge flyet fra havbunden.

Jagerflyet er nemlig udstyret med ny teknologi, der nødig skulle falde i hænderne på fremmede magter.

Det britiske krigsfly, der nu ligger på havets bund, er i øvrigt i familie med de danske F-35-fly, som i løbet af nogle år skal udgøre rygraden i Danmarks luftforsvar.

Det britiske fly er dog af typen F-35B Lightning II, der er beregnet til brug på hangarskibe, mens de danske fly er af typen F-35A.

Indkøbet af de 27 danske fly, der samlet set kommer til at koste 66 milliarder danske kroner, er blevet mødt af voldsom kritik, blandt andet fordi der er blevet stillet spørgsmålstegn ved flyenes holdbarhed og enormt kostbare udviklingsarbejde.