Udland

Sveriges tidligere statsminister bliver statsminister igen

Socialdemokraten Magdalena Andersson bliver ny statsminister i Sverige. Hendes forrige regering holdt i syv timer, og nu afløser hun sig selv.

Den svenske rigsdag har netop afgjort, at socialdemokraten Magdalena Andersson bliver landets næste statsminister.

Magdalena Andersson har dannet en socialdemokratisk mindretalsregering.

Ved en afstemning i rigsdagen klokken 13.50 stemte 101 af rigsdagens medlemmer ja til Magdalena Andersson som ny statsminister, mens 173 stemte imod. 75 afstod fra at stemme.

Da den nye regering dermed ikke fik et flertal imod sig, er Sveriges anden periode nogensinde med en kvindelig statsminister en realitet.

Første periode var torsdag 25. november fra klokken 10.02 til klokken 17.32.

Her stod Magdalena Andersson også i spidsen for regeringen, men koalitionen, der bestod af Socialdemokraterne og Miljøpartiet, holdt ikke.

Miljøpartiet trak sig ud af regeringen, og så trådte Magdalena Andersson tilbage.

Skal styre efter oppositionens finanslov

Selvom Miljøpartiet trak sig fra regeringen, holder det dog stadig hånden under Magdalena Anderssons regering.

Det samme gør Centerpartiet og Venstrepartiet, der sørger for, at hendes regering ikke kommer i mindretal.

Jesper Zølck, der er TV 2s korrespondent i Sverige, peger på to ting, der har ændret sig siden Magdalena Anderssons første, ultrakorte regeringsperiode.

- Sidste gang hun blev valgt, sad hun som udgangspunkt i en topartiregering. Nu er det så en rent socialdemokratisk regering.

- Sidst skete der desuden det, at den svenske finanslov blev stemt igennem. Men det var altså oppositionens finanslovsudspil, der fik flertallet. Det betyder, at Magdalena Andersson nu skal styre Sverige på oppositionens budget, siger Jesper Zølck.

Denne gang ventes Magdalena Anderssons regering at kunne holde lidt længere end sidst, og hun vil formentlig præsentere sin nye regering for Sveriges kong Carl Gustaf tirsdag eller onsdag.

Magdalena Andersson er Sveriges 34. statsminister. Hendes regeringstid ventes at blive præget af, at der næste år er valg i Sverige.

Klima, velfærd og kamp mod bandekriminalitet

Den nye statsminister siger, at hun vil gøre op med bandekriminalitet i Sverige, og at folk ikke skal være bange for at få en bombe eller en håndgranat kastet ind i deres bolig.

Det kræver ifølge hende en mobilisering af hele samfundet og bedre integration.

Magdalena Anderssons mærkesager ud over kamp mod bandekriminalitet er klima og velfærd.

Hun bor i Nacka, tæt på Stockholm, med sin mand og to børn.

Hun er uddannet i økonomi fra Handelshögskolan i Stockholm.