Udland

Ghislaine Maxwell tiltales for at lyve om Epsteins legetøj - her er anklagepunkterne

Retssagen mod 59-årige Ghislaine Maxwell er i gang i New York. Hun tiltales for seks lovbrud, da hun samarbejdede med rigmanden Jeffrey Epstein.

Sidste gang hun vidnede under ed, var svaret fra den mørkhårede kvinde ikke til at tage fejl af.

- Jeg ved ikke, hvad I taler om, sagde hun.

Svaret blev givet i en retssal i New York 22. april 2016, hvor en advokat ville vide, om rigmanden Jeffrey Epstein systematisk udnyttede unge kvinder seksuelt.

Dengang var hovedpersonen Jeffrey Epstein, og kvinden kunne tage hjem, da hun havde vidnet.

Men nu er Jeffrey Epstein død, og kvinden sidder igen i en retssal.

Nu handler sagen om hende.

Kvinden hedder Ghislaine Maxwell, og hun er tiltalt for at have hjulpet Jeffrey Epstein med at skaffe mindreårige piger, han kunne misbruge seksuelt.

Misbrug som Anklagemyndigheden i New Yorks sydlige distrikt mener Ghislaine Maxwell overværede og deltog i.

Og så er hun i øvrigt også tiltalt for at have løjet under ed dengang i 2016.

Fire kvinder vidner

Over 30 kvinder har beskyldt Jeffrey Epstein for systematiske seksuelle overgreb, og flere af dem hævder, de blev rekrutteret og manipuleret af Ghislaine Maxwell inden overgrebene.

Retssagen mod Ghislaine Maxwell har fået enorm international bevågenhed, fordi Jeffrey Epstein havde mange magtfulde mænd i sin omgangskreds.

Han er blandt andet fotograferet sammen med rigmanden Bill Gates, USA's tidligere præsident Donald Trump og den britiske Prins Andrew.

Jeffrey Epstein begik ifølge de amerikanske myndigheder selvmord i sin fængselscelle i 2019, inden der var afsagt dom i sagen mod ham.

Nu ser det så ud til, at sagen mod Ghislaine Maxwell byder på en mulighed for i det mindste at få et lille indblik i, hvad der foregik bag de lukkede døre på rigmandens mange adresser.

Når det kun er et lille indblik, er det fordi beskyldningerne mod Jeffrey Epstein spænder over flere årtier.

Sagen mod Ghislaine Maxwell begrænser sig til gengæld til tre kvinders oplevelser i årene fra 1994 til 1997 og en fjerde kvindes oplevelser mellem 2001 og 2004.

Anklageskriftet samt et tillæg tæller otte anklagepunkter mod Ghislaine Maxwell, hvoraf to drejer sig om at have afgivet falsk vidneforklaring.

De seks andre punkter handler om at planlægge, lokke og transportere mindreårige med den hensigt at lade dem deltage i ulovlige seksuelle aktiviteter.

Sagen involverer fire kvindelige ofre, der er anonymiseret i anklageskriftet, men der er dog beskrivelser af, hvad Ghislaine Maxwell konkret beskyldes for at have gjort mod dem.

Biografture blev til massage

En af kvinderne siger ifølge anklageskriftet, at hun var 14 år gammel, da hun mødte Ghislaine Maxwell i 1994.

Ifølge kvindens forklaring tog Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell hende med i biografen og på shoppeture. Hun siger, ifølge anklageskriftet, at Ghislaine Maxwell spurgte til hendes familieliv, fag i skolen og andre personlige ting.

På et tidspunkt i løbet af bekendtskabet begyndte Ghislaine Maxwell imidlertid at tage sit tøj af, mens den unge kvinde og Jeffrey Epstein var til stede.

Det første overgreb fandt ifølge den unge kvinde sted i løbet af bekendtskabets første år, og hun beskriver i anklageskriftet en række episoder, hvor Ghislaine Maxwell deltog aktivt.

Overgrebene fandt ifølge kvinden både sted i New York og i Florida, hvor hun besøgte Jeffrey Epstein efter opfordring fra ham og Ghislaine Maxwell.

En anden kvinde fortæller ifølge anklageskriftet, at hun blev inviteret til Jeffrey Epsteins farm i New Mexico i 1996.

Hun var dengang under 18 år gammel og fortæller, at Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell inviterede hende i biografen og på shoppetur. Derefter siger kvinden, at Ghislaine Maxwell overtalte hende til at foretage en seksuel massage på Jeffrey Epstein, mens hun var topløs.

Det tredje offer, der optræder i anklageskriftet, siger, at hun mødte Ghislaine Maxwell i London på et tidspunkt i 1994 eller 1995, hvor hun var under 18 år gammel.

Ifølge kvinden talte hun om sin familie med Ghislaine Maxwell, der inviterede hende til et møde med Jeffrey Epstein.

Mødet endte med, at hun skulle give ham massage. Massagerne udviklede sig dernæst til seksuelle overgreb, og ifølge kvinden var Ghislaine Maxwell bevidst om, hvad der foregik.

En fjerde kvinde, der anklager Ghislaine Maxwell for at have deltaget i overgreb, siger, at hun blev misbrugt mellem 2001 og 2004, da hun var under 18 år gammel.

Disse overgreb foregik ifølge kvinden i Palm Beach i Florida, hvor hun modtog penge og gaver i form af lingerie som betaling fra Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell.

Epsteins sexlegetøj

Hidtil har Ghislaine Maxwell nægtet sig skyldig.

Det er normalt ikke strafbart at nægte sig skyldig, men da Ghislaine Maxwell vidnede i sagen i 2016, var hun ikke selv på anklagebænken.

Derfor tiltales hun også for at have løjet under ed.

Blandt andet om Jeffrey Epsteins sexlegetøj.

- Vidste du, at der var sexlegetøj og andre genstande, der bruges i seksuelle aktiviteter til stede i Hr. Epsteins hus i Palm Beach, lød et af spørgsmålene i 2016.

- Nej, svarede Ghislaine Maxwell.

Senere blev hun spurgt, om hun kendte til, at Jeffrey Epstein havde seksuelle forhold til andre.

- Jeg var ikke opmærksom på, at han udøvede seksuelle aktiviteter med andre end mig, når jeg var sammen med ham, svarede hun dengang.

Præcis hvordan Ghislaine Maxwell vil forsvare sig i den verserende sag, har hendes advokater allerede løftet lidt af sløret for.

Ifølge et brev fra forsvarsadvokaterne, vil de sætte spørgsmålstegn ved de fire kvinders hukommelse og indkalde psykologen Elizabeth Loftus, der har speciale i falske minder, som vidne.

- Hun vil beskrive videnskabelig forskning, der viser, at falske minder kan beskrives med overbevisning, detaljer og følelser, præcis som ægte minder, skriver advokaterne.

Sagen ventes at tage op til seks uger.

Kendes Ghislaine Maxwell skyldig i alle anklager risikerer hun op til 80 års fængsel.