Ghislaine Maxwell under sin fars bisættelse i 1991.
Udland

Engang trykkede hun hånd med prinsesse Diana - nu risikerer milliardærens datter 80 års fængsel

Mandag begynder sagen mod Ghislaine Maxwell i New York. Hun er tiltalt for at skaffe unge piger til rigmanden Jeffrey Epstein. Men hvem er hun?

Det ensomme hus lå for enden af en privat vej langt ude på landet i den amerikanske stat New Hampshire.

For at komme derhen måtte agenterne fra FBI trænge gennem en låst port og bevæge sig 500 meter op ad en grusvej med tæt skov på begge sider.

Støj fra helikoptere forstyrrede den stille morgen, mens agenterne bankede på.

Der blev ikke lukket op.

Gennem et vindue kunne agenterne se en kvinde løbe ind i et rum og lukke døren bag sig.

På et bord havde hun efterladt en mobiltelefon pakket ind i alufolie, men det hjalp ikke.

Spillet var ude for Ghislaine Maxwell.

Hun bliver holdt i isolation, medmindre du tæller rotterne og kakerlakkerne med

David Oscar Markus, advokat for Ghislaine Maxwell

Et halvt år forinden havde hun købt det enorme hus gennem en mellemmand.

Prisen var én million dollars kontant, og hverken sælgeren eller naboerne i det øde område anede, hvem der var flyttet ind.

Det ændrede sig efter anholdelsen 2. juli 2020, hvor det pludselig stod klart, at beboeren i huset var hovedperson i én af de mest spektakulære sager i USA i mange, mange år.

En sag af den slags, der er kilde til konspirationsteorier.

En sag om misbrug af unge piger, magtfulde mænd og rigtig mange penge.

Retssagen

Oplysningerne om anholdelsen stammer fra FBI og er gengivet i New York Times og Daily Beast. De detaljer om anklagerne mod Ghislaine Maxwell, du kan læse længere nede i denne artikel, stammer fra anklageskriftet mod hende.

Maxwell assisterede, faciliterede og medvirkede til Jeffrey Epsteins misbrug af mindreårige piger

Anklageskrift, anklagemyndigheden for New Yorks sydlige distrikt

Retssagen mod Ghislaine Maxwell begynder 29. november.

Her vil anklagemyndigheden i New Yorks sydlige distrikt forsøge at bevise, at den 59-årige kvinde hjalp rigmanden Jeffrey Epstein med at skaffe ganske unge piger, han kunne begå overgreb på.

Jeffrey Epstein døde, inden hans sag kom for retten, så nu er der håb om, at sagen mod Ghislaine Maxwell kan kaste en smule lys over, hvad der foregik i de mere end to årtier, hvor hun var en del af rigmandens inderkreds og fungerede som hans partner.

Jeffrey Epstein var tæt på rige og magtfulde mænd som Bill Clinton, Kevin Spacey, Bill Gates og den britiske prins Andrew.

Nogle af de beskyldninger, der er blevet rettet mod ham, går ud på, at Jeffrey Epstein lod sine magtfulde venner udnytte de unge kvinder, han omgav sig med, seksuelt.

Derfor var rigmandens død i en fængselscelle 10. august 2019 også temmelig opsigtsvækkende.

Forfulgt af tragedier

Ifølge myndighederne var det et selvmord, hvor Jeffrey Epstein havde hængt sig i cellen.

Den forklaring er stadig omstridt, og som du kan læse i denne artikel, ser Ghislaine Maxwell ud til at være forfulgt af tragedier og underlige dødsfald.

Andre tragedier er hun anklaget for selv at have spillet en hovedrolle i.

- Maxwell assisterede, faciliterede og medvirkede til Jeffrey Epsteins misbrug af mindreårige piger ved blandt andet at hjælpe Epstein med at rekruttere, træne og endelig misbruge ofre, som, Maxwell og Epstein vidste, var under 18 år gamle, står der i anklageskriftet mod hende.

Selvom over 30 kvinder har anklaget Jeffrey Epstein for at have begået overgreb, kommer retssagen mod Ghislaine Maxwell kun til at handle om tre ofre.

Tre kvinder, der siger, at Ghislaine Maxwell spillede en meget aktiv rolle i de seksuelle overgreb, som Jeffrey Epstein begik på dem mellem 1994 og 1997.

- Når Ghislaine Maxwell havde udviklet et forhold til et offer, forsøgte Maxwell at normalisere seksuelt misbrug for sit mindreårige offer. Hun diskuterede blandt andet seksuelle emner, klædte sig af foran offeret, var i nærheden, når offeret var afklædt og var i nærheden under seksuelle akter, der involverede det mindreårige offer og Epstein, står der i anklageskriftet.

Anklagemyndigheden mener altså dermed, at Ghislaine Maxwell en kvinde, der har lokket mindreårige piger i fælden hos en mandlig seriesexforbryder.

Et liv på første klasse

De seks anklagepunkter, hun er tiltalt for, kan komme til at koste hende 80 års fængsel.

Men hvordan havnede hun der?

At Ghislaine Maxwell en dag ville blive tiltalt i sådan en sag, var det nok de færreste, der havde forudset, da hun trykkede Prinsesse Diana i hånden under premieren på 'Indiana Jones og templets forbandelse' i London i 1984.

Ghislaine Maxwell blev født ind i en ekstremt rig familie juledag 1961.

Hendes far hed Robert Maxwell, og den lille medievirksomhed, han havde købt i 1951, var netop blevet børsnoteret til 3,5 millioner dollars – et beløb, der svarer til over 200 millioner kroner i dag.

Ghislaine blev i en vis udstrækning ignoreret

Ian Maxwell, bror

Desuden var Robert Maxwell netop blevet valgt til det britiske parlament, da datteren blev født, så alt tegnede lyst.

Alligevel lurede tragedien lige om hjørnet.

Robert Maxwell var jøde fra Tjekkoslovakiet. Han mistede sin familie under Holocaust, men flygtede selv fra nazisterne for at deltage i kampen mod dem under britisk kommando.

Han deltog i invasionen på D-dag, og selveste feltmarskal Bernard Montgomery satte en medalje på brystet af ham for tapperhed under et angreb på en tysk maskingeværsrede.

Tragedierne rammer

I Paris mødte han sit livs kærlighed, den franske tolk Elisabeth Meynard, og de to giftede sig i marts 1945.

Da krigen sluttede, blev han forretningsmand og gav sig til at udgive aviser i London, mens Elisabeth Meynard fødte børn.

Det skulle blive til ni fødsler i alt, men kun syv børn nåede at blive voksne.

Allerede fire år inden Ghislaine blev født, ramte tragedien første gang, og datteren Karine døde af leukæmi som treårig.

Få dage efter Ghislaine var blevet født, juledag i 1961, ramte tragedien igen. Hendes 15-årige storebror Michael kom ud for en trafikulykke, hvor en chauffør faldt i søvn bag rattet.

Hele familien var fuldstændig knust

Ian Maxwell, bror

Michael Maxwell gik i koma og blev ved med at være i koma, dag efter dag, uge efter uge, år efter år.

- Hele familien var fuldstændig knust, fordi han på mange måder var flokkens leder og mine forældres øjesten, fortalte Ghislaine Maxwells bror Ian Maxwell til den australske tv-kanal ABC i 2020.

- Ghislaine blev i en vis udstrækning ignoreret, tilføjede han.

Ydmygelserne

Og selvom børnene voksede op i et Headington Hill Hall – en gigantisk villa med 53 værelser – var det ikke nødvendigvis lykken at være søn eller datter af Robert Maxwell.

Sønnerne Ian og Kevin fortalte i juni 2020 til avisen The Press, hvordan børnene blev ydmyget af deres far ved familiemiddagene.

Ifølge Kevin Maxwell var Robert en "ekstremt hård far".

- Der var fysisk afstraffelse for dårlige karakterer i skolen, som ville chokere moderne forældre, fortalte Kevin Maxwell til The Press.

Gode karakterer blev også belønnet.

- Når du var det bedste barn, var omfavnelsen kvælende og ekstremt kærlig. Alt gik i din retning. Men hvis du var i unåde, blev du udstødt, lige meget hvad du havde gjort. Han var ikke en mand af mange nuancer, sagde Ian Maxwell til The Press.

Ghislaine var ifølge de to brødre det tætteste, man kunne komme på at være faderens favorit, og ifølge Ian Maxwell blev hun forkælet.

- Jeg synes, jeg kunne se det, og måske var det på grund af mine forældres skyldfølelse, fordi de havde ignoreret hende i de første år af hendes liv, sagde Ian Maxwell til tv-kanalen ABC i 2020.

Mens harmonien i familielivet var svingende, gik det til gengæld rigtig godt for Robert Maxwells forretninger.

Eller sådan så det i hvert fald ud på overfladen.

Aviskrigen

I begyndelsen af 1980'erne købte Robert Maxwell koncernen bag den britiske avis Daily Mirror og indledte en aviskrig mod den australske mediemogul Rupert Murdoch.

Robert Maxwell havde så mange penge, at han købte ikke én, men hele to professionelle fodboldklubber, Oxford United og Derby County.

Som 22-årig fik Ghislaine Maxwell job som underdirektør hos Oxford United, og senere fik hun job hos flere af hans aviser.

Her var Robert Maxwell berygtet blandt de ansatte.

Roy Greenslade, der var redaktør på Daily Mirror dengang, fortæller til The Guardian, at Robert Maxwell plejede at gå op på toppen af avisens hovedkontor, når han skulle tisse for så at lade vandet ud over bygningens kant.

Det var dyrets natur

Roy Greenslade, tidligere redaktør på Daily Mirror

Han var desuden berygtet for aldrig at lukke døren ind til toilettet.

Ifølge Roy Greenslade var Robert Maxwell ikke bleg for at lyve for at imponere vigtige besøgende. For eksempel ved at tage telefonen og råbe til omstillingsdamen at han ville sættes i forbindelse med Det Hvide Hus eller den britiske premierminister i Downing Street nummer 10.

Aftalen med omstillingsdamen var ifølge Roy Greenslade, at hun skulle ringe tilbage til Robert Maxwell efter tre minutter. Derefter vendte Robert Maxwell ryggen til sin gæst og foregav at være fordybet i en vigtig samtale.

- Det var dyrets natur. Hvad du har her, er en slags sociopatisk, muligvis grænsende til psykopatisk, karakter, siger Roy Greenslade til The Guardian.

Men datteren så stadig ud til at være milliardærens øjesten.

Superyachten

Da Robert Maxwell købte en helt ny superyacht for 15 millioner pund i 1986, døbte han den Lady Ghislaine.

Og da han besluttede sig for at udvide sin aviskrig mod Rupert Murdoch til USA, tog han sin datter med til New York.

Begge dele skulle vise sig at være uheldige valg.

I marts 1991 så det imidlertid godt ud for både far og datter.

Jeg tror ikke, hun var vant til at få et nej

Carolyn Hinsey, tidligere kommunikationschef, New York Daily News

Robert Maxwell købte avisen New York Daily News og installerede topledelsen på luksushotellet Waldorf Astoria, fordi der ikke var et ordentligt køkken i de bygninger, hvor avisen hørte hjemme.

Det har avisens daværende kommunikationschef Carolyn Hinsey fortalt tv-stationen ABC.

Carolyn Hinsey fortæller, at Ghislaine Maxwell bad om at blive avisens moderedaktør, selvom New York Daily News slet ikke dækkede det stofområde.

- Jeg tror ikke, hun var vant til at få et nej. For da Robert Maxwell sagde nej, virkede hun overrasket, fortalte Carolyn Hinsey til ABC.

- Hun var sådan lidt: "Du har lige købt avisen. Hvorfor kan jeg ikke få det job?", husker Carolyn Hinsey.

Svaret fra Robert Maxwell var tydeligt:

- Fordi jobbet ikke eksisterer, og redaktøren ikke vil have dig. Derfor.

Katastrofen

Selvom Robert Maxwell havde næse for at drive avis, var alt dog ikke, som det skulle være i foråret 1991.

Robert Maxwells koncern var på vej ud i en dyb økonomisk krise, mens ledelsen på New York Daily News holdt møder på Waldorf Astoria.

Men offentligheden vidste intet om det.

Milliardæren havde simpelthen lånt flere penge, end det var muligt for ham at afdrage, og mens Ghislaine Maxwell skabte kontakter i New York, begyndte bankerne at blive besværlige.

I november 1991 ville Bank of England og investeringsbanken Goldman Sachs ikke være med længere, og Robert Maxwells selskab blev indkaldt til et møde med Bank of England 5. november.

Men Robert Maxwell kunne ikke komme.

Og han ville heller ikke.

Han sejlede rundt i Atlanterhavet ved De Kanariske Øer ombord på superyachten Ghislaine.

Om aftenen 4. november ringede Kevin Maxwell til sin far, og de to havde et skænderi, fortalte Kevin Maxwell senere til avisen The Times.

Døden på havet

Sidste gang, nogen hørte fra Robert Maxwell, var klokken cirka fem om morgenen 5. november 1991. Her klagede han til besætningen over, at der var for koldt i hans kahyt.

Hans nøgne lig blev fundet drivende i havet dagen efter.

Robert Maxwell havde for vane at gå ud i forenden af skibet for at lade vandet, og hvad der derefter skete, er stadig kilde til debat den dag i dag.

Tre retsmedicinere kunne dengang ikke blive enige om, hvad der var sket.

Rælingen på skibet var lav nok til, at Robert Maxwell kunne være faldet i ved en ulykke, men det er også muligt, at han fik hjertestop, begik selvmord eller måske blev skubbet i vandet.

Jeg tror ikke, at konspirationsteorien om mord holder

Ian Maxwell, søn

Ifølge de spanske myndigheder, der foretog obduktionen, var der ingen tegn på en forbrydelse.

Hans søn Ian mener, at det var en ulykke.

- Jeg tror, det er højst usandsynligt, at han ville tage sit eget liv. Det lå ikke til hans personlighed. Jeg tror heller ikke, at konspirationsteorien om mord holder, så for mig er det en uforklarlig ulykke, og det lever jeg fint med, fortalte Robert Maxwells søn Ian senere til The Times.

Dødsfaldet og den efterfølgende konkurs betød helt nye tider for familien Maxwell.

Det gamle og det nye liv

Medieimperiet faldt fra hinanden, familien måtte forlade Headington Hill Hall, superyachten Ghislaine måtte sælges, og der var ikke længere penge til et liv blandt verdens absolut rigeste mennesker.

Ghislaine Maxwell flyttede permanent til New York, hvor hun ifølge Washington Post fik 100.000 dollars om året fra en fond, der ikke var omfattet af konkursen.

Der er mange kvinder i hans liv, flest unge

Vanity Fair om Jeffrey Epstein i 2003

Penge, der for de fleste danskere ville være nok til at føre et komfortabelt liv, men beløbet var slet ikke nok til at opretholde det liv på første klasse, Ghislaine Maxwell var vant til.

Men hun havde ikke været i New York ret længe, før hun begyndte at gå ud med en mand, der kunne hjælpe.

Han hed Jeffrey Epstein.

En gådefuld rigmand, der vistnok havde tjent helt fantastisk store summer på at hjælpe andre velhavende mennesker med at investere deres penge.

Præcis hvordan de to mødtes er ikke offentligt kendt, men det kan have været allerede i 1989, altså inden Robert Maxwells død.

Den bedste ven

Da magasinet Vanity Fair udgav en artikel om den gådefulde rigmand i 2003, blev Ghislaine Maxwell også nævnt.

- Der er mange kvinder i hans liv, flest unge, men der er ingen af dem, han har været i stand til at knytte sig til. Han beskriver sin mest offentlige følgesvend fra det seneste årti, 41-årige Ghislaine Maxwell, datter af den afdøde og vanærede mediemogul Robert Maxwell, som sin "bedste ven", stod der i magasinet, der gav hende lidt flere ord med på vejen:

- Han siger, at hun ikke er på hans lønningsliste, men hun lader til at organisere meget af hans liv. For nylig foretog hun telefonopkald for at finde en yoga-instruktør i Californien til ham, stod der i Vanity Fair-artiklen.

Allerede dengang blev der tilsyneladende snakket i krogene om, hvad der foregik bag den 4,5 meter høje egetræsdør ind til Jeffrey Epsteins enorme residens på Upper East Side – New Yorks største privatbolig, ifølge Vanity Fair.

- Epstein er kendt rundt om i byen for at være en mand, der elsker kvinder – mange af dem. Modeltyper er blevet hørt sige, at de er meget taknemmelige over for Epstein for at blive fløjet rundt, og han er et kendt ansigt for mange af pigerne hos Victorias Secret, skrev magasinets journalist og kom med endnu en information om Ghislaine Maxwell.

- En ung kvinde husker, hvordan hun blev tilkaldt af Ghislaine Maxwell til en koncert i Jeffrey Epsteins byhus, hvor kvinderne var langt i overtal. "Dette var ikke kvinder, man normalt ville se til middagsselskaber på Upper East Side", husker kvinden. "Mange virkede fremmede og var bizart påklædt", skrev Vanity Fair.

Magasinet citerede kvinden for at have set den britiske Prins Andrew til sådan en fest, hvor der var fyldt med "unge russiske modeller".

Facaden revner

Ghislaine Maxwell fortsatte sit liv med gallafester og røde løbere frem til 2008 og blev jævnligt set med Jeffrey Epstein under armen.

Men efter Jeffrey Epsteins første dom for at have prostitueret en mindreårig, blev festerne færre.

Da mediehistorierne om Jeffrey Epsteins liv for alvor begyndte at bryde frem, blev hun mere og mere isoleret. Og efter Jeffrey Epsteins anholdelse og død i fængselscellen lakkede livet på første klasse for alvor mod enden.

I juli 2020 kom FBI efter hende i det enorme hus i New Hampshire.

- Hun forsvandt væk til en smuk ejendom i New Hampshire, hvor hun fortsatte sit privilegerede liv, mens hende ofre fortsat må leve med det traume, de blev tildelt for mange år siden, sagde FBI's leder af operationen, Bill Sweeney, efter anholdelsen.

Hun sidder nu varetægtsfængslet i Metropolitan Detention Center i Brooklyn og afventer sin dom.

Ifølge Ghislaine Maxwells advokat er hun indespærret under stærkt kritisable forhold.

- Hun bliver holdt i isolation, medmindre du tæller rotterne og kakerlakkerne med, sagde advokaten David Oscar Markus til tv-stationen ABC.

Advokaten siger, at hun ikke kan sove, fordi fængslets vagter ofte lyser ind i cellen med deres lommelygter.

Ghislaine Maxwell har derfor bedt om at få udleveret en maske til at lægge over sine øjne, så hun kan få hvilet.

Men hun har fået afslag.

Retssagen ventes at vare i seks uger.

Du kan følge sagen mod Ghislaine Maxwell på Verden Ifølge News mandag klokken 18.20 på TV 2 NEWS.