Coronavirus

Omikron ser ud til at give "usædvanlige" og "mildere" symptomer, siger sydafrikansk læge

Angelique Coetzee understreger, at man endnu ikke har det fulde billede af, hvordan sygdomsforløbet med Omikron er.

Den nye variant af coronavirus med navnet Omikron har den seneste tid skabt stor bekymring blandt virologer verden over.

Varianten frygtes at være mere smitsom end den dominerende Delta-variant, og eksperter og Statens Serum Institut (SSI) er samtidig bekymret for, om de nuværende vacciner kan yde beskyttelse mod Omikron.

Men de første erfaringer med mutationen tyder på, at Omikron giver et mildere, men anderledes sygdomsforløb end andre kendte varianter af coronavirus.

Det siger den sydafrikanske læge Angelique Coetzee, der har praksis i hovedstaden Pretoria, til det britiske medie The Telegraph.

- Patienternes symptomer var usædvanlige og milde i forhold til de patienter, jeg har behandlet før, siger Angelique Coetzee, der samtidig er formand for sammenslutningen af læger i Sydafrika.

Hun var den første læge i landet til at slå alarm omkring coronavarianten Omikron, der første gang blev opdaget i Sydafrika 14. november.

Patienterne klager mest over ømhed i kroppen og ekstrem træthed

Angelique Coetzee, sydafrikansk læge

Tegn på ekstrem træthed

Angelique Coetzee har sidenhen behandlet en række smittede med den nye coronavariant, og det har primært været yngre mænd, som den sydafrikanske læge har tilset.

Hun fortæller om flere patienter, der er kommet ind med symptomer såsom ekstrem træthed og hjertebanken.

Efter få dage er de fleste af deres symptomer aftaget, men den sydafrikanske læge understreger over for BBC, at man endnu ikke har det fulde billede af, hvordan sygdomsforløbet med Omikron er.

Eksempelvis er hun bekymret for, hvordan ældre, uvaccinerede personer vil klare sig, hvis de bliver smittet.

- Patienterne klager mest over ømhed i kroppen og ekstrem træthed. Der er ikke tale om patienter, der skal direkte på hospitalet og indlægges, siger Angelique Coetzee.

Ifølge den sydafrikanske læge vil der gå endnu to uger, før vi er klogere på forskellige gruppers sygdomsforløb med coronavirusvarianten Omikron.

WHO: Bekymrende variant

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sagde fredag, at den nye coronavariant giver grund til bekymring.

- Den foreløbige dokumentation tyder på, at der er en øget risiko for at blive smittet igen med denne variant, sammenlignet med andre varianter af bekymring, lød det fra WHO.

En del af bekymringen fra WHO's side går på, at antallet af tilfælde med den nye Omikron-variant er opdaget hurtigere end andre kendte varianter.

Ifølge Eskild Petersen, der er professor i infektionssygdomme er de nye variant fra Sydafrika en "mørk sky i horisonten".

Det siger han til Ritzau.

Variant fundet i Danmark

Der er endnu ikke officielle data på, om Omikron-varianten er mere smitsom end den dominerende Delta-variant, men de foreløbige tal fra Sydafrika tyder på det.

Der er heller ikke fremlagt data om, hvorvidt varianten kan true de kendte vacciners effektivitet.

Lørdag aften oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der med stor sandsynlighed er konstateret to tilfælde af coronavirusvarianten Omikron i Danmark.

Det er sket via to rejsende fra Sydafrika.