Coronavirus

61 passagerer testet positiv for coronavirus på fly fra Sydafrika

Flyet er landet i Schiphol i Holland. Det er uvist, hvorvidt passagererne er smittet med den nye Omikron-variant.

61 ud af 600 passagerer ombord på to fly fra Sydafrika til Holland er lørdag testet positiv for coronavirus.

Det skriver den hollandske avis De Telegraaf.

Flyene landede fredag i den internationale lufthavn Schiphol lidt uden for Amsterdam.

Det ene fly kom fra Cape Town og landede i Schiphol klokken 10.30. Det andet kom fra Johannesburg og ankom omkring klokken 11.

Det er uvist, hvorvidt de 61 coronapositive passagerer er smittet med den nye Omikron-variant, men de hollandske myndigheder vil nu analysere prøverne for at finde ud af det.

Samtlige passagerer skal nu testes af de hollandske myndigheder.

Forvirring om test

I første omgang havde de hollandske sundhedsmyndigheder GGD oplyst, at der ikke ville være nogen test af passagerer, men det blev efterfølgende modsagt af landets sundhedsminister, Rugo de Jonge.

Samme dag indførte de hollandske myndigheder flyveforbud fra Sydafrika.

Sundhedsministeren understregede efterfølgende, at passagerer fra Sydafrika og de seks tilstødende lande Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia vil blive testet i Schiphol og skal i karantæne.

I mellemtiden bekræftede Schiphol, at passagererne skulle blive ombord. De Telegraaf beskriver, hvordan passagererne måtte vente i flere timer på at få lov at forlade flyet.

Et spørgsmål om tid

Opmærksomheden har de seneste dage rettet sig mod Sydafrika og nabolandene efter fundet af den nye coronavariant Omikron.

Fredag klassificerede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) Omikron som en VOC, Variant of Concern (en bekymrende variant).

Det skyldes ifølge WHO, at den indeholder et højt antal mutationer, hvoraf nogle er bekymrende, og desuden tyder foreløbige beviser på, at der er en øget risiko for at blive smittet flere gange med varianten sammenlignet med andre VOC'er.

Virussen er i forvejen fundet hos en belgisk kvinde.

Ifølge Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instituts (SSI) risikovariantgruppe, var det et spørgsmål om tid, før den nye variant ville komme til Europa.

- Vi kan ikke undgå at B.1.1.529 (Omikron-varianten, red.) også kommer til Europa på et tidspunkt. Det viser erfaringerne med de andre varianter af coronavirus, vi har haft, sagde han fredag til TV 2.

Rejserestriktioner til Danmark

Fredag indførte de danske myndigheder også rejserestriktioner for de syv afrikanske lande.

Restriktionerne betyder, at rejser til landene frarådes, og hvis man rejser dertil, skal man tage en PCR-test inden for 24 timer samt isolere sig i 10 dage, når man vender hjem.

Desuden har Israel indført restriktioner, som forhindrer rejser til det sydlige Afrika, og også Storbritannien og USA har sat flere afrikanske lande på deres liste over røde lande.