Udland

Flere sager har gjort forhold til Kina køligere - nu er Jeppe Kofod på besøg i landet

Den danske udenrigsminister mødte fredag sin kinesiske kollega. Besøget har været længe undervejs og er præget af coronarestriktioner.

Fredag aften (lokal tid) mødtes den danske udenrigsminister Jeppe Kofod til en arbejdsmiddag med sin kinesiske vært, udenrigsminister Wang Yi.

Det fysiske møde mellem de to ministre fandt sted på et luksusresort i nærheden af byen Hanzhou, syd for Shanghai.

Og det var første gang under Jeppe Kofods besøg, at de strikse kinesiske corona-restriktioner tillod den danske udenrigsminister at møde sine højtstående, kinesiske værter ansigt til ansigt.

Forud var gået virtuelle møder med først den kinesiske handelsminister og senere den kinesiske miljøminister. Samt et møde med danske erhvervsfolk i Kina, der dog var samlet omkring videolinks på det danske generalkonsulat i Shanghai og i Beijing, mens Jeppe Kofod talte fra sin sikre coronaboble i Hanzhou.

Direkte til coronaboblen

Ifølge TV 2’s Kina-korrespondent Christina Boutrup viser det ikke bare, hvor stramme corona-restriktioner Kina stadig opretholder.

Det viser også noget om, hvor ekstraordinært det danske udenrigsministerbesøg i Kina er.

- Jeppe Kofoed var nødt til at flyve direkte fra Japan til Hangzhou for at blive placeret i denne lukkede coronaboble. Det er første gang i tre år, der har været en dansk udenrigsminister på besøg i Kina. Men det er ikke usædvanligt. Der har heller ikke været ret mange andre udenrigsministre fra Europa på besøg siden corona brød ud, fortæller hun.

Et køligere forhold

Corona er dog ikke den eneste grund til, at der er gået år, siden de tidligere så gode venner Kina og Danmark har mødtes på så højt niveau.

- Danmark og Kina har traditionelt haft et virkeligt godt forhold, men på det seneste har forholdet været køligere, fortæller Christina Boutrup.

I flæng kan nævnes den vestlige kritik af, hvordan Kina fra start håndterede udbruddet af coronasmitte i Wuhan – en kritik, som Danmark også har deltaget i.

Den danske regerings beslutning om i praksis at udelukke den kinesiske telegigant Huawai fra opgaven med at skabe det danske 5G-netværk.

En tegning i Jyllands-Posten, hvor coronavirus er tegnet ind i det kinesiske flag.

Og senest ophængningen af Tibet-plakater foran den kinesiske ambassade i København under den netop overståede valgkamp i Danmark.

Besøg så snart som muligt

Kurren på tråden forandrer dog ikke ved, at Danmark har brug for et tæt forhold til vores femtestørste eksportmarked.

De to udenrigsministre talte i telefon sammen i januar, og dengang sagde Jeppe Kofod, at han håbede snarest muligt at få lejlighed til at komme på besøg i Kina.

- Kina er en uomgængelig partner, hvis en række globale udfordringer skal imødegås effektivt. Det gælder ikke mindst på klimaområdet. Jeg blev enig med min kinesiske kollega om, at vi fortsætter dagens drøftelse under et besøg i Kina, når covid-situationen igen tillader det, sagde udenrigsministeren dengang.

Under Jeppe Kofods igangværende rundtur i Asien blev det så offentliggjort onsdag, at besøgene i Indonesien og Japan ville blive suppleret med et besøg i Kina.

Grønne løsninger og Grønland

Kina og Danmark har haft et strategisk samarbejde siden 2008 med samarbejde i sektorer som medicin, fødevarer og det grønne område.

Aftalen er netop udløbet, og en underskrift på en aftale for perioden 2021-2024 er blandt de ting, man skal have på plads.

- Kina er i gang med sin grønne omstilling. Man har sat et mål om at være CO2-neutral i 2060, og for at nå i mål med det, så har man brug for nogle af de avancerede løsninger, som vi har i Danmark, fortæller Christina Boutrup.

- Kina er det land i verden, der investerer mest i grønne teknologier. Men Danmark har stadig nogle helt specifikke områder, som for eksempel vandrensning og fjernvarmesystemer, hvor danske virksomheder er helt i front, siger hun.

Dertil kommer, at Danmark trods sin lidenhed har et særligt kort på hånden i forholdet til Kina.

Nemlig Grønland.

- Kineserne har opdaget, at når der skal tages vigtige beslutninger i Grønland om råstoffer eller udenlandsk arbejdskraft, så er Danmark ofte involveret. Deres interesser i Arktis går gennem Danmark, forklarer Christina Boutrup.