Udland

EU er ikke gak-gak - ny tysk regering er dårligt nyt for Mette Frederiksens linje

Den nye regering lægger langt mere vægt på fælles EU-politik end hidtil.

Danmark og de andre sparelande i EU får en hård tid med den nye tyske regering. Det program, som den kommende tyske regering er enig om, satser på at bruge flere penge i EU på en måde, der er helt på tværs af både den danske regering og de andre, der lancerede sig som "de fire sparelande" (The Four Frugals) i en fælles kronik i Financial Times.

Netop sparelandene nævnes blandt taberne i flere analyser fra det politiske bureau Politico, som gennemgår skiftet fra den hidtidige tyske sparepolitik. Ingen i Berlin vil sige "gak-gak" om EU, som den danske statsminister Mette Frederiksen har gjort flere gange. Og EU-skepsis er en by i Rusland, når man ser verden fra Kansleramt i Berlin de næste fire år.

Den nye regering lægger langt mere vægt på fælles EU-politik end hidtil, hvor Angela Merkels regeringer har satset på at udbrede tyske spareprincipper til resten af EU via den europæiske centralbanks lånepolitik.

Flere penge fra EU

Nu skal der bygges videre på den linje, som senest er lagt med en genopretningsplan efter corona-pandemien, som i øvrigt stiller næsten 10 milliarder EU-kroner til rådighed for Danmark i første uddeling.

Det er en plan, som har fået både Italien og andre sydligere lande på benene. Den satser på massive investeringer, der skal genstarte økonomien og sætte EU-landene i stand til at konkurrere med industrien og de teknologiske tigerspring i Kina og resten af Fjernøsten.

Den stærke EU-positive holdning lægges nu af socialdemokraternes Olaf Scholz, når han flytter ind i Kansleramt i næste måned, noterer Financial Times.

Ud af gældsfængsel

I første omgang har Scholz som kansler annonceret reformer af de stramme Euro-regler, der har fungeret som en slags gældsfængsel for EU-landene og har skabt store vanskeligheder for Sydeuropa.

Dernæst skal der fastlægges særlige EU-regler for at sikre virksomhedernes indestående i europæiske banker.

Og for det tredje vil den nye tyske regering satse på at få en europæisk bankunion på benene. Igen planer, som Danmark er skeptisk overfor. For unionen kan sætte regler for den danske nationalbank – og dermed påvirkes af indflydelse fra Euro-landene, hvilket den danske regering ikke bryder sig om.

Resultatet bliver, at det bliver lettere for EU-regeringer at låne penge for at sætte investeringer i gang. Og tyskerne selv er klar til at finde på mere optimistiske regler, når de regner på, om man har sikkerhed nok til de nye lån. Det er en tankegang, som ville udløse veto fra tidligere tyske finansministre. Men det tænder lys i øjnene i Italien.

Ambitiøs klimapolitik

For tyskerne selv drejer det sig om at få penge til at føre en langt mere ambitiøs klimapolitik end den, man har set fra Angela Merkels skiftende regeringer. Og det kommer til at koste.

Dels lover man i Berlin at lukke de sidste atomkraftværker, dels at lukke kulminerne, og dels vil man overtrumfe Danmark med at få 80 procent af al elektricitet fra vedvarende energi allerede i 2030. Politico vurderer dog i sin analyse, at målet på 80 procent er helt urealistisk, eftersom tyskerne i dag kun får 35 procent af sin el fra grøn energi.

Ny EU-traktat

Endelig satser den nye regering på fremtidsplaner, som også risikerer en "gak-gak"-kommentar fra dansk side. Det er planer, som især Frankrigs præsident Macron, men også Europa-Parlamentet ønsker for at få særlige konferencer om Europas fremtid i de kommende år.

Idéen er at lægge grunden for en ny EU-traktat, hvor både udenrigspolitik, respekt for menneskerettigheder og værdipolitik skal afgøres ved flertalsafstemning – og ikke længere enstemmigt, som især de små lande lægger vægt på.

Den slags giver problemer i Danmark, hvor der oftest stemmes nej til nye traktater. Men Olaf Scholz vil have EU til at udvikle sig efter Storbritanniens Brexit, så man kan holde lande som Polen og Ungarn fast på, at de ikke må undergrave demokratiet.

Så alt i alt er det et nyt Tyskland, der tegner sig under kansler Scholz, men også et nyt EU. Og begge dele er afgørende for Danmark.